'Kadın erkeğin malı gibi görülüyor'

Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca, aile içi şiddete maruz kalan kadınları koruyucu tedbir alınması için kadının bu yönde iddiada bulunmasının kanunen yeterli olduğunu belirtti.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), ''Kadına Yönelik Şiddetin Nedenleri ve Kadınlar Neden Kurban?'' adlı bir panel düzenledi.       

Kızının eski erkek arkadaşınca öldürülen Ankara 16. İcra Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Nejla Yıldız'a ithaf edilen panelde konuşan Hakim Karınca, kadına yönelik şiddetin temelinde, ''kadını erkeğin malı'' olarak gören zihniyetin yattığını ifade etti.        

KADINLAR DA ŞİDDET UYGULUYOR
Erkeğin kadına uyguladığı kadar sık olmasa da kadınların da erkeklere şiddet uyguladığını anlatan Karınca, bir araştırmaya göre cinayetten hükümlü kadınların yüzde 90'dan fazlasının kocasını ya da sevgilisini öldürdüğüne dikkati çekti. Karınca, ''Bunlar şiddete o kadar maruz kalmış kadınlar ki, kocalarını ya da sevgililerini öldürmeyi çözüm olarak görüyorlar'' diye konuştu.        

YASALARIN UYGULANMASI GEREK
Özellikle 1990'lardan itibaren kadının korunması için çeşitli yasalar çıkarıldığını belirten Karınca, ''Bazı eksiklikler var. Ama asıl sorun yasaların uygulanması. Hukuksal dönüşüm kadar zihinsel dönüşüm de önemli'' değerlendirmesinde bulundu.        

4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun uyarınca, kadını koruyucu tedbir alınması için, kadının kocasından şiddet gördüğünü iddia etmesinin yeterli olduğuna dikkati çeken Karınca, alınan tedbirlere, kocaların büyük oranda uyduğunu bildirdi.        

BES Genel Sekreteri Döndü Taka Çınar da kadına yönelik şiddetin temelinde ataerkil zihniyet kadar, uygulanan siyasal, ekonomik ve toplumsal politikaların da bulunduğunu dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...