Her öğünde, her saatte, özellikle sıcak havalarda serinlemek için yenilen buz gibi, içi kıpkırmızı, koca bir dilim karpuz... Hele yanında bir de beyaz peynir ve tazecik bir ekmek olursa... İştahınız kabardı değil mi? Şimdi bu yazıyı okuyan herkesin canı fena halde karpuz çekecek...

Marketten, manavdan, köşe başındaki seyyar satıcıdan kolayca alabilirsiniz... İyi ama ya beklediğiniz gibi leziz çıkmazsa? İşte bunun için bilmeniz gereken bir kaç detay var... Nasıl ve neye göre seçmeli? 

Diyarbakır karpuzu ile ithal karpuzun lezzeti arasında dağlar kadar fark olduğunu söyleyen Star Gazetesi yazarı Ramazan Bingöl, bakın yazın meşhur meyvesine ilişkin neler yazdı:

"Televizyonda hep gördüğümüz o 30 - 40 kiloluk kocaman Diyarbakır karpuzlarını yediniz mi bilmem. Ne kadar güzeldir onların tadı. Herhalde bizim topraklarımıza özgü olsa gerek bu lezzet. Zaten ithal karpuzları yediğinizde ise anlıyorsunuz farkı hemen. O bizim karpuzumuzun tadı yok. Geçen sene karpuzun tadı yoktu...

ESKİ TAT YOK ÇÜNKÜ...
İçi bozuk çıkan bir karpuz keyfimizi de bozabilir. Geçen sene şöyle güzel bir karpuz yiyemedim mesela.

Nedense karpuzlarımızın eski tatlılığı lezzeti yok. Bunun sebebini araştırdığımda ise öğrendiklerim beni şoke etti.

Artık bazı yerlerde kabak aşısı yapılıyormuş ve bu yüzden eski tadı yokmuş karpuzların. İnşallah doğru değildir, bari bu lezzetimize dokunmasınlar. Bizim biriktirdiğimiz gibi çocuklarımızın da harika karpuzlarla harika anılar biriktirmelerine mani olmasınlar.

KARPUZ SEÇERKEN DİKKAT!
İyi bir karpuz seçmenin 4 püf noktası var:

- Karpuzun kabuğunun rengi mat olmalı ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalı.

- Toprağa oturan kısmının rengi açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalı. 

- Eğer kesmece karpuz alacaksanız, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin. 

- Şayet çekirdeksiz karpuz seçecekseniz yine dikkat etmelisiniz; çünkü çok fazla beyaz çekirdek, karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir.