Kartpostaldan esinlenildi!

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde, 1901 yılına ait bir kartpostaldaki görüntüsünden esinlenilerek orijinaliyle aynı boyutlarda inşa edilen çark artık dönüyor.

Kartpostaldan esinlenildi!

Dönemin Adapazarı Kaymakamı Mehmet Nüzhet Bey tarafından kent merkezine su temin etmek amacıyla 1894 yılında Çark Mesire'nin bulunduğu alanda inşa ettirilen ve 1955 yılında işlevini yitiren tarihi çark, 116 yıl önceki görüntüsüyle eş değer biçimde Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) işbirliğiyle yeniden inşa edildi.

Çark Mesire'ye 300 metre mesafedeki Kent Park'ta inşa edilen çark, Sakarya Nehri'nden pompalanan suyla dönmeye başladı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya için simge olan, ismi sokaklara, caddelere, dergilere, spor kulüplerine ve mesire yerlerine verilen tarihi çarkı şehre yeniden kazandırmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş ise tarihi çarkın inşa fikrinin 2005 yılının sonuna doğru şehirde su kültürünü geliştirme fikri çerçevesinde ortaya çıktığını ifade etti.

Kartpostaldan esinlenildi!  - 1

ADASU Genel Müdürlüğünün teknik personeli ve SAÜ'nün öğretim elemanlarıyla çok titiz bir projelendirme sürecine başladıklarını belirten Keleş, "Bu projelendirme süreci sonunda da elimizde sadece resimleri olan tarihi çark, fiziki özellikleriyle birebir boyutlandırıldı ve daha sonra da inşa aşamasına geçildi" dedi.

1890'lı yıllarda Sapanca Gölü'nün doğal boşalma ayağı olan Çark Deresi'nden yaz aylarında tahminlere göre saniyede 15 metreküp, kış aylarında da 25 metreküp civarında su geldiğini kaydeden Keleş, bugün itibariyle Sapanca Gölü'nün maruz kaldığı aşırı su çekimi nedeniyle Çark Deresi'ne su verilemediğini bildirdi.

Tarihi çarkı döndürmek ve Çark Deresi'ne can suyu mahiyetinde, Sakarya Nehri'nden saniyede 2 metreküp su pompalamayı kararlaştırdıklarını kaydeden Keleş, "Bugün Sakarya Nehri ve Çark Deresi bağlantı projemizin bir faydasını da bu şekilde görmüş olacağız. Tarihi çarkımızın inşasıyla ilgili olarak çok titiz bir mühendislik çalışması gerçekleştirilmiştir. Bugün eski çarkımızın sadece kulesi mevcut. Tarihi çark, Sapanca Gölü'nden Çark Deresi'ne gelen su yükseltilerek 1,5 barlık basınç elde ediyor ve Sakarya'daki çeşmelere ve iki katlı evlere su ulaştırıyormuş. Bugün de aynı boyutlarda inşa edildi" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...