Kene avcısı 500 keklik doğaya bırakıldı

Yozgat'ta, kenelerin yoğun görüldüğü Çorum,  Amasya ve Tokat illeri sınır bölgesine popülasyonunu artırmak amacıyla, düzenlenen törenle 500 kınalı keklik bırakıldı.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Sorgun ilçesine Araplı köyünün dağlık bölgesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bölgenin Çorum, Amasya, Tokat illerine kadar uzanan dağlık ve ormanlık bir alan olduğunu hatırlattı.

Bölgede, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kenelerin son yıllarda yoğun olarak görüldüğüne dikkati çeken Çiçek, ''bilinçsiz avlanma sonucu havan türleri azalıp, doğanın dengesi bozulmuştur. Bu durum kenelerin çoğalmasına neden olmuştur'' dedi.

Doğayı korumak için erozyonu önlemek, hayvanların neslinin tükenmemesi için önlem almak gerektiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

''Bu bölge Yozgat'ın doğa bakımından, hayvanları bakımından zengin bir bölge. Yozgat'ın özellikle Kadışehri, Sorgun, Çekerek, Aydıncık, Saraykent'e bağlı olan köylerimizin tam orta bölgesinde, aynı zamanda da Çorum, Amasya, Tokat illeriyle bağlantılı bir yer. Malum her tarafta olduğu gibi bu bölgede de doğayı korumaya çalışıyoruz.

‘KEKLİK AZALIRSA KEKLİK ÇOĞALIR’
Bu konularda çalışmalar yapılırken, son zamanlarda bu bölgelerde vatandaşların hayatını tehdit eden kene olayları var. Kene neden çoğalmıştır? Bilinçsiz avlanmadan, hayvan türlerinin azalmasından dolayı doğanın dengesi bozulmuş, kene çoğalmıştır.''

Bölgede kene artışını dikkate alarak doğaya keklik bıraktıklarını belirten Çiçek, ''Kene ile mücadele için değil, yaban hayvanlarının da çoğalması amacıyla doğaya keklik bıraktı. Bölgede önceki yıllarda çok sayıda keklik bulunmasına karşılık, bilinçsiz avlanma ve ilgisizlik nedeniyle azalmıştır. Keklik popülasyonunu artırmak amacıyla gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz'' dedi.

KEKLİKLER YOZGAT'TA YETİŞTİRİLİYOR
Doğaya bırakılan 500 kekliğin Yozgat'ta bulunan üretim istasyonunda yetiştirildiğini bildiren Çiçek, istasyonda 3 bin 500 kekliğin bulunduğunu, bu yıl sayıyı 9 bine çıkaracaklarını kaydetti.

Vali Çiçek, şöyle devam etti:

''Burada ürettiğimiz damızlık keklikleri başka illere de veriyoruz. Keklik Üretme istasyonlarının ilki Kahramanmaraş'taydı, ikincisi Yozgat'ta, şimdi sayıları çoğalıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın keklik türlerinin çoğalması konusunda gerekli çalışmaları yapıyor. İstasyonumuzda yetiştirilen kınalı keklik, aslında doğanın tamamlayıcısıdır. 'Zararlı hayvanlar' dediğimiz kene ile mücadele etme unsurudur. Bu gün 500 tane kekliği doğaya bırakıyoruz. İleride daha da fazla kekliği doğaya bırakacağız. Bu bölgedeki insanlarımızın, bıraktığımız kekliklere dokunmamasını istiyorum.''

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız da, 2009 yılının doğaya ilk keklik salma çalışmasını yaptıklarını; uzmanlarca keneleri yediği belirlenen keklikleri bölge halkının koruması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından, 500 keklik törene katılanlar tarafından doğaya bırakıldı.

Sayfa Yükleniyor...