Türkiye’de olduğu gibi İngiltere komuoyunda da klonlanmış yiyecekler hakkından bir süredir tartışmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz yaz aylarında klonlanmış hayvanlardan elde edilen etlerin lisansız olarak satıldığının ortaya çıkması ülkede tartışmalara neden olmuştu.

Yaşanan bu gelişmelerden sonra İngiliz Yiyecek Standartları Ajansı, klonlanmış hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri ile doğal yollardan elde edilen ürünler arasında bir fark olup olmadığının ortaya çıkarılması için bir çalışma başlattı. Ajansın bilimsel araştırmalar bölümünün başında bulunan Andrew Wadge, bağımsız bir kurum tarafından Ajans için yapılan araştırmaların sonunda klonlanmış ve doğal hayvansal ürünler arasında bir fark olmadığını açıkladı.

Araştırma sonucunda klonlanmış hayvanlardan elde edilen ürünlerin, alerji yapıcı, toksit ve yan etkileri konusunda kabul edilen sınırların üzerinde bir veriye rastlanmadı.

MARKETLERE GİREBİLİR
Araştırma sonuçları Yiyecek Standartları Ajansı’nın önümüzdeki ay yapacağı toplantıda ele alınacak. Uzmanlar bu sonuçun, yasal olarak klonlanmış hayvansal ürünlerin İngiliz marketlerinde satışının önünü açabileceğini belirtiyor.

Yasal olarak izin verilse de İngiliz kamuoyunda klonlanmış ürünlere karşı var olan kuşkuların, klonlanmış hayvan üretimini ne yönde etkileyeceği ise merak konusu. Üreticilerin komuoyu algısı nedeniyle klonlanmış hayvan üretimine mesafeli yaklaşacağı yorumları yapılıyor. Hayvan hakları savunucuları ise klonlamaya karşı tutumlarını sürdürüyor.