Mesir lokumla buluştu

Anadolu ve Ön Asya’nın eski geleneğinden olan, izlerine 5 bin yıl öncesinden rastlanan ancak Mutasavvıf Hekim Merkez Efendi tarafından 500 yıl önce bulunan mesir macunu, içindeki 41 çeşit baharatla birlikte lokumla buluştu.

Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafza Sultan’ın hastalanması sonrasında, Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharatı karıştırarak elde ettiği macunla iyileşmesiyle bilinen mesir macununun, özellikle yaşlı ve çocuklar tarafından kıvamı nedeniyle tüketiminde zorluk çekilmesinden yola çıkan Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği yönetimi, kolay yenilebilmesi için ürünü lokumla çeşitlendirdi.

Lokum mesir, bu yıl 21 Martta 469. kez kutlanacak Uluslararası Manisa Mesir Festivali’ne yetiştirilecek.

Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, 50 yıla yakın zamandır mesir geleneğini aslına uygun sürdürmek amacıyla faaliyette olduklarını bildirdi.

Derneğin iktisadi işletmesine bağlı mesir üretim merkezinden yılda 100 bin tonluk üretimle mesir macununu herkese ulaştırmaya ve tattırmaya çalışarak geleneği sürdürdüklerini, elde edilen geliri kentin tanıtımına harcadıklarını bildiren Tanık, şöyle konuştu:

“Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden Uluslararası Mesir Festivali’nde saçılacak ve piyasaya sunulacak mesirin üretim hazırlıklarına başladık. Yüzde 80’i iç, yüzde 20’si dış piyasaya gönderilen ürünlerimiz tamamıyla geleneğe uygun olarak, hiçbir teknoloji kullanılmadan, hünerli kadınların ellerinde tek tek işlenmektedir. Piyasaya gününe uygun şekilde hologram etiketimiz ve modern ambalajımızla sunmaktayız. Bu yılki festivale yeni bir ürün daha yetiştireceğiz. Mesirdeki baharatlardan oluşan lokum üretmeyi amaçlıyoruz. İnşallah en kısa sürede tüketicilerimiz, derneğimizin güvencesiyle hazırlanan mesir lokumunu tatma imkanına kavuşacak.”

Yıl sonunda piyasaya sunulmaya hazır hale gelecek lokumda, mesirin baharat karışımları ve orijinalliğinin bozulmayacağını, aynı tadın alınacağını belirten Tanık, “İşimiz mesir macununu en iyi şekilde yapmak. Tüketimde yaşlılar ve çocukların sorun yaşaması, tüketiciden gelen istekler nedeniyle lokumu yapıyoruz, yemesi çok daha rahat olacak” dedi.

“EMTİA HALİNE GELMEMELİ”

Mesir macununun çok fazla emtia haline gelmesini istemediklerini ifade eden Tanık, tarihte mesir lokumu diye bir ürün bulunmadığını, ihtiyaçtan doğan bir talebi karşıladıklarını bildirdi.

Tanık, “Biz mesir lokumu değil mesir baharatlarını içeren lokum yapıyoruz. Bu baharatı kullanarak, şeker veya içeceğini de yapabilirsiniz. Ama çok fazla çeşitlendirmeye giderseniz, üretimde birtakım firmalarla ortak çalışmak durumunda kalırsınız. Fason üretim yaptırma taraftarı değiliz” diye konuştu.

Ufuk Tanık, eskiden sadece saçım töreni için üretim yapan derneğin üretimi bütün yıla yaydığını, bundan sonrası için teknolojinin imkanlarından da yararlanacağını, işletmede yaklaşık 20 kişiye istihdam olanağı sağlandığını bildirdi.

Tanık, TSE belgesi bulunan derneğin ISO 22000 belgesi için de çalışmalara başladığını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...