Mıhlama nasıl yapılır? Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir?

Karadeniz mutfağının sevilen lezzetlerinden mıhlama tel tel uzayan peyniri ve bol tereyağ kokusuyla yöresel kahvaltıların vazgeçilmezi oluyor. MasterChef düello yarışında yarışmacılardan istenilen mıhlama seyirciler tarafından da büyük merak konusu oldu. Peki, nefis bir mıhlama tarifi nasıl olur? Mıhlama (muhlama) nasıl yapılır?

Mıhlama nasıl yapılır? Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir?

Karadeniz yöresine özgü özel bir lezzet olan mıhlamanın yapımı için malzemeler oldukça basit. Bu yöresel lezzetin ise hem tadı enfes hem de yapımı kolay.

MIHLAMA (MUHLAMA) TARİFİ

MALZEMELER

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2.5 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 kase telli peynir (çeçil peyniri veya kolot peyniri)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su

YAPILIŞI

Bir tavada tereyağ eritilip mısır unu hafifçe kavrulur. Mısır ununun rengi pembeleşince azar azar kaynar su dökülür ve güzelce karıştırılır. Boza kıvamı elde edilip, yağ kendini gösterince trabzon peyniri ( tuzsuz tel ya da çeçil peyniri) eklenir. Peynir eriyince yüzeysel olarak tekrar hafifçe karıştırılıp sıcak sıcak servis edilir. Bakır bir tava ve tahta bir kaşık kullanılması tercih edilir.

MIHLAMA VE KUYMAK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

İkiside Karadeniz mutfağının çok sevilen lezzetleri olan Mıhlama ve Kuymak sık sık birbirleriyle karıştırılıyor.

Trabzon’da kuymak, Rize’de ise mıhlama daha çok tercih edildiği söyleniyor. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır.

Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır. Mıhlama yaparken kuymak’a göre daha fazla tereyağı kullanıldığı söylenir.

TAZE KIŞLIK DOMATES TARİFİ

Sayfa Yükleniyor...