'Rakılı anasonlu çikolata' ödül getirdi

Dünya Çikolata Ustası Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Gamze Baş'ın "rakılı anasonlu çikolatası", "en iyi kaplama pralin'' kategorisinde birincilik kazandı.

'Rakılı anasonlu çikolata' ödül getirdi

Belçikalı Çikolata Devi Barry Callebaut tarafından düzenlenen, dünyanın en prestijli yarışması ''World Chocolate Masters'' (Dünya Çikolata Ustası) Yarışması Doğu Avrupa ayağında genel puanlamada Türkiye ilk kez derece elde etti.       

Türkiye, dünyanın en önemli çikolata yarışması World Chocolate Masters'ta Gamze Baş ve Hakan Doğan tarafından temsil edildi. Gösteri çikolatası, kaplama pralin, kalıp pralin ve pasta olmak üzere dört aşamadan oluşan yarışmada katılımcılar 8 saat boyunca en iyi olabilmek için ter döktü. Yarışmaya ev sahibi Polonya ile birlikte, Türkiye, Slovakya ve Romanya katıldı. Jüri üyeleri Belçika, İtalya, Polonya ve Fransa'daki önemli çikolata ve tatlı şeflerinden oluştu.        

Yarışmacılardan Aztekler'in Hediyesi teması kapsamında, kakaonun anavatanı olan Güney Afrika yağmur ormanlarının gizemli öyküsü ve Aztek'ler için mistik olduğu bilinen kakao efsanesinin resmedilmesi istendi.       

Ankara Biscotti Mia'da, Chef Lola's Luxury Chocolates adı altında çikolata çalışmalarına devam eden, çikolata yapım atölyeleri düzenleyen ve gastronomi yazıları yazan Gamze Baş, Türkiye'nin ilk kez katıldığı bu yarışmadan 3'üncülük derecesiyle ve ''en iyi çikolata'' ödülüyle dönmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.        

Yarışmanın hem kendisi hem de Türkiye'nin prestiji açısından çok önemli olduğunu dile getiren Baş, jüri üyelerinin ve yarışmayı izleyenlerin tümüyle Türk ürünlerinin kullanıldığı rakılı/anasonlu, kayısı ve bademli pralini çok beğendiğini kaydetti.  

3 HAFTADA HAZIRLANDI
Gösteri çikolatası olarak 3 haftada hazırladığı ve yarışma sırasında son sunumunu yaptığı Aztek Prensesi siluetindeki kakao ağacının ise konusu ve sunumuyla çok ilgi uyandırdığını belirten Baş, ''Türkiye'de henüz çok yeni olan artizan çikolatanın, Türkiye'ye has ürünlerin farklı kullanımlarıyla gelişip farklılaşacağını ve dünyadaki örnekleri arasında üst sıralara yerleşeceğine inanıyorum. Bunu başarmak için teknik eğitime ağırlık vermenin yanında, dünyada özellikle gastronomi ve tasarım alanlarındaki akımları takip etmek ve sanatla iç içe olmak gerekiyor'' dedi.
        
DÜNYA ÇİKOLATA USTASI YARIŞMASI
Dünya Çikolata Ustası Yarışması (World Chocolate Masters), dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Barry Callebaut'nun iki yılda bir düzenlediği, uluslararası arenada en başarılı çikolata şeflerinin en iyi çikolata, gösteri çikolatası ve çikolatalı pasta için saatlerce yarıştığı, gastronomi dünyasının en prestijli organizasyonlarından biri.        

2011 yılının teması olan ''Aztekler'de kakao çekirdeğinin doğuşu'' ise geçtiğimiz birkaç ay içinde Belçika, İsviçre, Fransa gibi çikolatada söz sahibi bir çok ülkede düzenlenen ulusal yarışmalarda çikolata şeflerine ilham kaynağı oldu.        

Bu yarışmalardan birinci olarak çıkan ulusal şampiyonlar, bu yıl ekim ayında Paris'te düzenlenecek olan dünya şampiyonasına gitmeye hak kazandı.




Sayfa Yükleniyor...