Şiddet mağduru kadına ücretsiz avukat

Baro, bir telefon numarası ilan edecek ve o telefonu arayan şiddet mağduru kadın ya da çocuklar, bulundukları yerden Baro tarafından alınacak. Ankara Valiliği ile Emniyet Müdürlüğü'nün destek verdiği projede şiddet mağdurlarına ihtiyaç halinde tedaviye yönelik ve psikolojik destek de verilecek.

Şiddet mağduru kadına ücretsiz avukat

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, şiddet mağduru kadınlara ücretsiz avukat hizmeti protokolüyle ilgili, ''İşin hukuki süreçleriyle ilgili her ne kadar kurumsal manada avukat hizmetlerimiz olsa da kadına hukuki süreçte verilecek hizmetin kapsamının daha da genişleyeceğine inanıyorum'' dedi.        

Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde Ankara Barosu ile Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) arasında şiddet mağduru kadınlara ücretsiz avukatlık hizmetinin verilmesini kapsayan protokol imzalandı.        

Kavaf, aile içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağduru kadın ve çocuklara verilen toplumsal desteğin güçlenmesi ve artırılması adına bu protokolü imzaladıklarını belirtti.        

Baro Başkanı Feyzioğlu'nun bir avukatla birlikte kendisini ziyarete geldiğini ve bu konuda sosyal sorumluluk almak istediklerini anlatan Kavaf, protokolü imzalamaya karar verdiklerini söyledi.        

Devletin bu konuda çok ciddi adımları olmasına karşın toplumun tüm taraflarının katkısıyla sosyal problemlerin çözülebileceğini ifade eden Kavaf, Türkiye'de kadına yönelik şiddetle ilgili yapılan yasal düzenlemeleri anlattı. SHÇEK'e bağlı, kapasitesi binin üzerinde 45 kadın sığınma evi bulunduğunu anımsatan Kavaf, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin açtıklarıyla bu sayının 66'ya çıktığını söyledi. Kavaf, 2002 yılında Türkiye'de sadece 8 kadın sığınma evi bulunduğunu anımsattı.        

ALO 183
Türkiye genelindeki 133 toplum merkezinde kadın, çocuk ve erkeklere destek hizmeti verdiklerini dile getiren Kavaf, kadınların sorunlarını iletebilecekleri SHÇEK'e bağlı ücretsiz ''Alo 183'' hattının bulunduğunu, Türkiye'nin her yerinden, kendini tehdit, risk altında hisseden herkesin bu numarayı arayabileceğini söyledi.

2010 yılında ''Alo 183'' hattını arayan 100 bin kişinin 27 bininin bakanlığına bağlı kurumlarla ilgili taleplerde bulunduğunu anlatan Kavaf, Türkiye'nin neresinde olursa olsun bu taleplere en kısa sürede yanıt verdiklerini belirtti.        

İmzalanan protokol kapsamında Ankara Barosunun bir telefon hattı belirleyeceğini, destek almak isteyenlerin bu hattan baroya ulaşabileceğini kaydeden Kavaf, hatta, 7 gün 24 saat boyunca profesyonel elemanlar çalışacağını bildirdi. Kavaf, ayrıca uzaklaştırma talebinde bulunan şiddet mağduru kadınların da bu hattı arayarak kendilerinden ya da kolluk kuvvetlerinden yardım isteyebileceklerini, ihtiyacı olanlara psikolojik destek de verileceğini dile getirdi.        

ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN BAŞVURUSU DA GEÇERLİ
Kavaf, yasal düzenlemelerle, şiddet mağduru kadın bu hatları arayamadığı zaman üçüncü bir kişinin başvurusunun da kabul edildiğini hatırlattı.        

Kadına yönelik şiddetle ilgili mevcut kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin ne zaman çalışma yapılacağı şeklindeki soru üzerine de Kavaf, çalışma yaptıklarını ancak bununla ilgili başka kanunlara atıf yapılması gereği ortaya çıktığını söyledi. Kavaf, detaylarla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti.       

Ankara Barosu Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu da bu projeyle önemli bir işbirliğinin sağlandığını ifade etti.        

Feyzioğlu, ''Ankara'da şiddete uğrayan hiç bir kadın yalnız kalmayacak. Ankara Barosu avukatları olarak bizler, kadınlarımızı her an koruyacağız. Bu bana göre toplumsal bir özür dileyiş projesidir. Şiddete uğrayan, öldürülen, ırzına geçilen, taciz edilen kadınlardan özür diliyoruz ve bundan sonra onları koruyacağımızı ilan ediyoruz'' diye konuştu.        

Feyzioğlu, Baronun bir telefon numarası ilan edeceğini ve o telefonu arayan şiddet mağduru kadın ya da çocukların, bulundukları yerden Baro tarafından alınacağını anlattı. Ankara Valiliği ile Emniyet Müdürlüğünün kendilerine destek verdiğini dile getiren Feyzioğlu, şiddet mağduru kadına ihtiyaç halinde tedaviye yönelik ve psikolojik destek de verileceğini söyledi.        

Projenin kısa sürede hayata geçeceğini, ardından tüm barolarla bunu paylaşmayı planladıklarını ifade eden Feyzioğlu, ''Şiddet mağduru kadına 'şuraya git, şuraya gel, şu karakola gel' demeyeceğiz'' dedi.       

Sayfa Yükleniyor...