Sosyete bu yengeci yiyor!

Akdeniz'de kıyısı bulunan tüm ülkeler, mavi yengeci yüksek sosyete yiyeceği olarak ekonomilerine kazandırırken, bu canlı Türkiye'de "böcek" muamelesi görüyor.

Sosyete bu yengeci yiyor!

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bedii Cicik, tüm Akdeniz sularında bulunan mavi yengeçlerin en önemli yumurtlama alanlarından birisinin Mersin'in Silifke ilçesinin Göksu deltası olduğunu belirtti.

Cicik, Akdeniz'de kıyısı bulunan tüm ülkelerin mavi yengeci yüksek sosyete yiyeceği olarak ekonomilerine kazandırdığını, Türkiye'de ise halkın "böcek" deyip geçtiğini söyledi.

Yüksek protein değeri, doymamış yağ asitleri, yararlı mineralleri ve afrodizyak özelliği nedeniyle mavi yengecin bir hayli önemli olduğunun altını çizen Cicik, şunları söyledi:

''Mavi yengeci balık gibi uzun yola götüremezsiniz. Çok özel araçlar olmadığı takdirde dondurulsa bile çoğunlukla tüketim noktasına ulaştığında içindeki eti adete erimiş oluyor. Bu nedenle, bu deniz mahsulünü anlık tüketimde değerlendirebiliriz.

Silifke ve bu ilçenin beldesi Taşucu sahil bandında, mavi yengeç pişiren lokantalar var ancak, yeterince bilinmediği için yüksek sosyetenin bir porsiyonuna 8-10 dolar ödediği mavi  yengeç, buralarda 3-4 liraya zor alıcı buluyor. Halk bilinçlendirilir, tüketim yaygınlaştırılırsa turistler bırakın tatili sadece mavi yengeç yemek için bile bu yöreyi tercih edebilirler.''

HAŞLAMASI DAHA SAĞLIKLI
Mavi yengeç, kızartma ya da haşlama olarak tüketilmekle birlikte çoğunlukla daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle haşlaması tercih ediliyor.
 
Haşlanan yengeç servis yapılırken masaya mutlaka pense ya da ona benzer sert bir cisim de getiriliyor. Çünkü, yengecin kıskaç, ayakları ve gövdesi  oldukça sert olduğundan içindeki beyaz ete ulaşmak için pense ya da ya da ona benzer kırma aleti gerekiyor.

Yengecin eti çıkarıldıktan sonra sarımsak, limon ve kırmızı pul biberle hazırlanmış sosa batırılarak yeniyor.


Sayfa Yükleniyor...