Soy kütüğü iptal edildi, şampiyonluğu gitti

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Mohaç ile TBMM koşularını kazanmasının ardından saf kan olup olmaması nedeniyle kavgalar çıkan Alper Kaan isimli yatış atının pedigrisini (soy kütüğü) genetik incelemenin ardından iptal etti.

TBMM Kupası Koşusu'nu kazanmasının ardından rakip at sahiplerinin Alper Kaan'ın saf kan olmadığı yönündeki itirazlarını değerlendiren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu, inceleme başlattı.        

Bunun üzerine, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden 3 öğretim üyesi ''Alper Kaan''ın safkan olup olmadığıyla ilgili genetik-morfolojik ve eşkale ilişkin muayene yaptı.        

İncelemelerin ardından sunulan raporu değerlendiren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu, 12 Mayıs 2010 tarihli yazısıyla Alper Kaan'ın ''Morfolojik olarak saf kan Arap atı ırk özelliklerinden sapmalar gösterdiğine ve genetik olarak pedigrisinde yazılı orijiniyle uyumlu olmadığına'' oy birliğiyle karar vererek, soy kütüğünden kaydının silinmesini, pedigrisinin iptal edilmesini ve koşulardan çıkarılmasını kararlaştırdı.        

Kararla Alper Kaan'ın TBMM Kupası Koşusu'ndaki 350 bin liralık birincilik ödülü ve kazandığı kupası yarışın ikincisi ''Turbo''nun oldu. Söz konusu yarışın 3'üncüsü ''Özhaber'' ikinci, 4'üncüsü ''Kafkaslı'' üçüncü, tabelaya giremeyen ''Aksi çocuk'' ise dördüncü ilan edildi.
       
''ALPER KAAN'' YÜZÜNDEN ÇIKAN KAVGALAR        

İstanbul'da 14 Nisan'daki ilkbahar-yaz yarış sezonunun açılışında düzenlenen 110 bin lira ikramiyeli Mohaç Koşusu'nu ''Alper Kaan'' isimli atın kazanmasının ardından bu atın  seyisleri ile ''Şimşek'' ailesinin karıştığı olaylar güçlükle yatıştırılmıştı.        

Ankara 75. Yıl Hipodromu'nda 1 Mayıs'ta koşulan 48. TBMM Kupası Koşusu'nu da Alper Kaan'ın kazanması üzerine, rakip at sahipleriyle Alper Kaan'ın seyisleri arasında yine kavga çıkmış, olayda 1'i silahla olmak üzere 4 kişi yaralanmış, kavgaya karışan 6 kişi de gözaltına alınmıştı.
       
BÜTÜN MESELE SAFKAN OLMAK YA DA OLMAMAK        
Yarış atları başta olmak üzere kedi ve köpek gibi evcil hayvanların soy kütüğü olarak adlandırılan pedigri, bir atın saf kanlığında başvurulan en önemli kaynak. Annesi ile babası aynı cinsten olan atlar için kullanılan ''saf kan'' ifadesi ise bir atın yarışlara katılıp katılmamasında dikkat edilen en önemli kriter.       

Arap ya da İngiliz cinsi atların yine kendi cinsleriyle yarıştırıldığı koşularda, başarılı bazı Arap atlarının dönem dönem İngiliz kırması olduğu iddiası sık sık ortaya atılıyor.

Sayfa Yükleniyor...