Türkiye'nin kültürel değerleri Unesco yolunda

''Semah'', ''Geleneksel Sohbet Toplantıları'' ve ''Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali'', Paris'te yapılan UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası'nın Temsili Listesi'ne sunulmak üzere kabul edildi.

Türkiye'nin kültürel değerleri Unesco yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, kültürel çeşitliliğin korunması ve desteklenmesini temel ilke olarak benimseyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO), 17 Ekim 2003'te Paris'te düzenlenen 32. Genel Konferansı'nda ''Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi''ni kabul ettiğini hatırlattı.       

Evkuran, sözleşmede vurgulanan en önemli konulardan birinin de somut olmayan kültürel mirasın yaşayabilirliğini güvence altına almak olduğunu söyledi.        

Türkiye'nin ''Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi''ne 27 Mart 2006'da resmen taraf olduğunu bildiren Evkuran, ''Sözleşmenin icracı organı, 24 üyeden oluşan, 'Hükümetlerarası Komite'. Türkiye bu komitenin üyesi, üyeliği 2010 yılına kadar sürecektir. Somut olmayan kültürel miras çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir'' dedi.        

İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirasının başyapıtları arasında yer alan ''Meddahlık''ın 2003, ''Mevlevi Sema Törenleri''nin 2005 yılında ''İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi''ne dahil edildiğini kaydeden Evkuran, sözlerini şöyle sürdürdü:       

''Kültürel çeşitliliğe saygı içinde diyaloğu desteklemek için taraf devletlerin teklifi üzerine, insanlığın somut olmayan kültürel mirasının 'Temsili' ve ''Acil Koruma Gerektiren' olmak üzere iki listesi hazırlanıyor.        

Türkiye 2009 yılında 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası'nın Temsili Listesine', 'Karagöz', ve 'Aşıklık Geleneği' konularında iki ulusal dosya sunmuş ve söz konusu dosyalar kabul edilmiştir. Ülkemiz insanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili listesine kaydedilen 'Nevruz' konusunda da Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan ile birlikte çoklu dosya sunumuna katılmıştır.''
        
2010 YILI ADAY DOSYALARI
Evkuran, ''Semah'',''Geleneksel Sohbet Toplantıları'' ve ''Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali'' konulu unsurların,  2009 yılında hazırlanarak 2010 yılı aday dosyaları arasında yer aldığını bildirdi.   

Dosyaların 16-21 Mayıs tarihlerinde, Paris'te gerçekleştirilen UNESCO Alt Organ toplantısında, ''İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi''ne sunulmak üzere kabul edildiğini anlatan Evkuran, ''Bu husustaki nihai karar Eylül ayında Kenya'da gerçekleştirilecek Genel Kurul toplantısında verilecek'' dedi.        

Çalışmaları devam eden, ''Nazar Boncuğu'', ''Tören Keşkeği Geleneği'' ve ''Aşure''nin 2011 yılı aday dosyaları arasında bulunduğunu belirten Evkuran, UNESCO'ya 'Hıdrellez' konusunda da ortak dosya sunulması amacıyla, Arnavutluk, Bulgaristan, Irak ve Makedonya'nın katılımıyla 3-7 Mayıs tarihlerinde Ankara'da bir çalıştay düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...