Yok olmanın eşiğinden dönenler

Yaban hayatından uzakta, görece daha güvenli bir bölgede koruma altında büyüyen bir ceylanın, doğaya salındığında tepkisi ne olur? Bilim insanları bunun yanıtını bulmak için Şanlıurfa’da koruma alanındaki 7 ceylanı, boynundaki vericilerle doğaya saldı.

Yok olmanın eşiğinden dönenler

Çevre ve Orman Müdürlüğü koruma alanından doğaya bırakılan ceylanlar, TÜBİTAK ve Harran Üniversitesi’nin desteği ile izleniyor. Tasmalarındaki hafıza kartları, dolaştıkları yerlerin koordinatlarını ve sergiledikleri davranışları kaydediyor.

30 yıl önce koruma altına alınan ceylanların, Ceylanpınar Üretme Çiftliği ve Şanlıurfa’daki koruma alanındaki sayıları bugün toplam 2 bine ulaşıyor.

Ceylanpınar Çiftliği’ndeki 86 ceylan, 4 yıl önce Şanlıurfa’nın Payamlı köyü yakınlarında doğaya bırakılmış ve 2007’de yapılan saha kontrolünde, doğaya uyum sağladıkları ve sayılarının yaklaşık 150’ye ulaştığı belirlenmişti. Doğa Derneği Memeli Araştırmaları Koordinatörü Özgün Emre Can, “Şimdi hedef, doğadaki bireylerin etkin şekilde korunması ve sayılarının artmasını sağlamak olmalı” diyor.

KURAKLIĞA DAYANIKLI

Sayfa Yükleniyor...