Yumurtalarını önce dondurdu sonra çözdürdü

Danimarkalı bir kadın, kemik kanseri tedavisi sırasında dondurulan yumurtalık dokusunun çözdürülüp yeniden nakledilmesinden sonra dünyada ilk kez 2 kere hamile kalıp 2 çocuk sahibi oldu.

Kadını tedavi eden Kopenhag Üniversitesi hastanesinden Danimarkalı Profesör Claus Yding Andersen, "Human Reproduction" adlı tıp dergisine verdiği demeçte, "Dünyada ilk kez bir kadın, dondurulmuş ve çözdürülmüş yumurtalık dokusunun yeniden nakledilmesi sonucu 2 kez hamile kalıp çocuk dünyaya getirdi" dedi.
        
Andersen, bu tekniğin genellikle kanser hastaları için kullanıldığını, ancak bu vakanın, yumurtalıklarına zarar verebilecek bir tedavi gören kızlarda ve genç kadınlarda daha yaygın şekilde kullanılmasına teşvik edilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.
        
Andersen'in, 32 yaşındaki Danimarkalı hastası Stinne Holm Bergholdt'un yumurtalık dokusu, kanser tedavisi öncesinde alınarak donduruldu, daha sonra iyileştiğinde tekrar nakledildi.
        
Bergholdt, 27 yaşında kanser olduğunu öğrendiğinde, çocuk sahibi olamayacağı endişesiyle tedaviden önce doktorlardan yumurtalığının alınıp daha sonra tekrar nakledilmesini istedi.
        
Doktorlar, 8 ay süren kanser tedavisi ve bir yıl iyileşme sürecinden sonra yumurtalık dokularının yüzde 20'sini nakletti. Yumurtalıkları birkaç ay sonra çalışmaya başlayan Bergholdt, hamile kaldı ve 2007 yılının Şubat ayında bir kız bebek doğurdu. Bergholdt, daha sonra 2008 yılında doğal yollardan ikinci çocuğuna hamile kaldığını öğrendi ve aynı yıl Eylül ayında bir kız çocuğu daha dünyaya getirdi.
        
Dünyada 9 çocuğun, dondurulmuş ve çözdürülmüş yumurtalık dokusunun nakledilmesi sonucu doğduğu belirtildi. Bu çocuklardan 3'ünün (Bergholdt'un 2 çocuğu dahil) Profesör Anderson'un tedavisiyle Danimarka'da dünyaya geldiği kaydedildi.      


Sayfa Yükleniyor...