CIA'ye saldıran ajan iki tarafa çalışıyormuş

Afganistan'da CIA üssüne saldırı düzenleyen kişinin ABD, Ürdün ve El Kaide için muhbirlik yaptığı ortaya çıktı.

Haberler 05.01.2010 - 10:18

Afganistan'da merkezi haber alma teşkilatı CIA'nin bulunduğu üsse düzenlediği intihar saldırısında sekiz kişiyi öldüren kişinin ABD, Ürdün ve El Kaide için çalışan bir muhbir olduğu ortaya çıktı.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, saldırgan Humam Halil Ebu Mulal el Balawi Ürdünlü bir doktor. Bir yıl önce Ürdün istihbaratı tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra hem Ürdün istihbaratı hem de CIA için çalışmaya ikna edilmiş.

Her iki istihbarat servisi de, kendilerine çalıştıklarını düşündükleri 36 yaşındaki el Balavi'yi El Kaide liderlerinden Eymen El Zevahiri'yi bulmalarında yardımcı olmakla görevlendirmiş.

Amerikan haber ajansı AP'nin haberine göre, Amerikalı üst düzey bir istihbarat görevlisi ve bir yabancı hükümet yetkilisi, saldırganın, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yardımcısı hakkında bilgi sahibi olduğunu öne sürdüğü ve bu nedenle üsse davet edildiğini doğruladı.

Afganistan'ın Host kentindeki CIA üssüne giden El Balawi, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirerek, yedisi CIA ajanı, biri de Ürdünlü istihbaratçı olmak üzere toplam sekiz kişiyi öldürdü. 

Washington Post, Ürdünlü doktorun dışarıda bir otomobille karşılandığını ve üsse girerken aranmadığını yazdı. Eski bir CIA yetkilisi Associated Press'e bu tür kişilerin güvenini kazanabilmek için bütün güvenlik kontrollerinden geçirilmediklerini söyledi.

El Cezire'de açıklamaları yayınlanan bir Taliban sözcüsü ise El Balavi'ni Ürdün ve Amerikalı istihbaratçıları bir yıl boyunca yanıltan, ikili oynayan bir muhbir olduğunu söyledi. Ölenler arasında saldırının düzenlendiği Host'taki CIA üssünün başında olan üç çocuk annesi bir kadın da vardı.

Bu, Amerikan istihbarat yetkililerinin 1983'te Beyrut'taki ABD elçiliğinin bombalanmasından bu yana uğradıkları en kanlı saldırıydı.

CIA, kurulduğu 1947 yılından bu yana toplam 90 kayıp verdi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız