'Çocuk askerler' mahkum ettirdi

Savaş suçlarına bakmak üzere 2002 yılında kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, ilk mahkumiyet kararını verdi. Mahkeme, Thomas Lubanga'yı ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çocukları asker olarak kullanmaktan suçlu buldu.

Haberler NTV Haber 15.03.2012 - 16:09

Uluslararası Ceza Mahkemesi, kuruluşundan bu yana ilk mahkumiyet kararını verdi. Savaş suçlarına bakmak üzere 10 yıl önce kurulan mahkeme, Kongolu askeri lider Thomas Lubanga'yı, çocuk askerler kullanmaktan suçlu buldu.

Lubanga, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 2002-2003 yılları arasındaki savaşta bazıları 9 yaşında olan çocukları, özel muhafız, seks kölesi ve savaşçı olarak kullanmakla suçlanıyordu.

Mahkeme, zorla sokaklardan aldığı çocukları birer katile dönüştüren 51 yaşındaki Lubanga'nın çarptırılacağı cezayı, önümüzdeki günlerde açıklayacak.

DURUŞMAYI ANGELINA JOLİE DE İZLEDİ
Duruşmayı, Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi ünlü oyuncu Angelina Jolie de izledi.

Dava, başta Kongolular olmak üzere Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri tarafından bir dönüm noktası olarak görülüyor. Uluslararası Af Örgütü, çocukların asker olarak kullanılmasıyla mücadelede önemli bir adım atıldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri de kararı, “hukuksuzluğun sona ermesi” olarak niteledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız