Irak'tan Davutoğlu'na Kerkük eleştirisi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük ziyareti, Irak merkezi hükümetinin sert tepkisine neden oldu. Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Türkiye bu ziyaretin sonuçlarına katlanmalı" denildi.

Haberler 02.08.2012 - 16:24

Irak Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün gerçekleştirdiği ve güvenlik gerekçesiyle gizli tutulan Kerkük ziyaretini bilgileri olmaması nedeniyle eleştirdi.

AFP'nin haberine göre; Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde, "Diplomatik ve resmi olmayan ziyaret hakkında Bakanlık'ın bilgisi ve onayı yoktur. Hiçbir ülkenin bağımsızlığı hafife alınamaz. Bu ziyaret, uluslararası ilişkilerdeki en basit kurallara bile uymamamaktadır. Türkiye'nin gerçekleştirdiği bu ziyaretin sonuçlarına katlanması gerekmektedir. Bu ziyaret Türkiye ile gerek Irak gerekse Kerkük halkı arasındaki ilişkileri olumsuz olarak etkileyebilir" ifadeleri yer aldı.

Irak’ın Kerkük kentini bugün ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 75 yıl aradan sonra bu kente giden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu. Kuzey Irak’ta temaslarda bulanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun heyeti, Erbil'in 83 kilometre güneyindeki Kerkük'e bugün sabah yoğun güvenlik önlemleri altında girdi.

Türkmen cephesini ziyaret eden Davutoğlu, şunları söyledi: "Türkiye için Irak gönüllerden ırak olan ülke değil. Irak'ın bütün kesimleriyle kardeşliğimiz var. Bütün Irak bizim için candan aziz dost. Tırnağınıza küçük diken batsa 75 milyon Türk Anadolu'da hisseder. 'Bir gece ansızın gelebilirim' demiştim. Anı bir karar alıp bir sabah geldik. İnşallah daha çok geleceğiz, daha çok beraber olacağız. Bütün Türkiye'nin size selamlarını getiriyorum. Kerkük bütün bölgemizin örnek bir şehri. Buraya fitne sokmak isteyenler olabilir. Kerkük'ün barış şehri olmasını sağlayacağız."

MUHALİFLERİ BULUŞTURDU
Kerkük ziyaretinin ardından Erbil'e dönen Davutoğlu, Suriye'deki muhalif grupların bir araya gelmesine de aracılık etti. Dışişleri Bakanı, Suriye Ulusal Konseyi ve Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi ile görüşme yaptı. Mesud Barzani'nin odasında yapılan görüşmede Suriye'deki son gelişmeler ele alındı.

1937'DEN SONRA İLK
Daha önce dönemin Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras, 1937 yılında Kerkük'e gitmişti. Fahri Korutürk de daha sonra Cumhurbaşkanı olarak kenti ziyaret etmişti. Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti, 75 yıl sonra bu kente yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız