Kanada’da aşılama ABD ve İngiltere’deki kadar yaygın olamayacak

Yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle can kaybı sayısı bir milyon 600 milyonu geçerken aşıların ülkeler arasındaki adil ve eşit dağıtımı büyük bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yedi şirket ile yaptığı sözleşmeler sayesinde kişi başına düşen corona virüs aşısı dozlarında dünya lideri olan Kanada, yaşanan küresel rekabet ve sınırlı üretim kapasitesi nedeniyle ülkedeki yeterli sayıda kişinin aşılanamayabileceğinden endişe duyduğunu açıkladı. Uzmanlar, hali hazırda aşıların parasını ödeyen Kanada gibi gelişmiş bir ülkede yaşanan durumun, yoksul ülkelerin yaşayacağı mücadelenin ciddiyetini gösterdiğini ifade etti.

Haberler ntv.com.tr 15.12.2020 - 17:51 Son Güncelleme : 15.12.2020 - 18:12

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısının kullanımını şimdiye kadar ABD, İngiltere ve Kanada’da onaylandı.

Kanada, pazar günü ülkeye 30 bin dozun ulaşmasının ardından yüzde 95 etkili olduğu belirtilen aşıyla yüksek risk grubunda olduğu değerlendirilen  sağlık çalışanlarını ve yaşlıları aşılmaya başladı. Ancak ülkedeki yetkililer, erken dozlar için  "son derece rekabetçi" bir küresel ortamda mücadele ettiklerini ve aşı uygulamasının ABD veya İngiltere’deki  kadar yaygın olamayacağını açıkladı. 

2021'İN SONUNA KADAR YALNIZCA 3 BUÇUK MİLYAR DOZ AŞI ÜRETEBİLİR

Bununla birlikte, şu ana kadar son aşama klinik verilerini açıklayan Pfizer/BioNtech, Oxford/AstraZeneca, ve Moderna'nın 2021 yılının sonuna kadar yaklaşık 3 milyar kişiye yetecek kadar aşı üretebileceği, Rusya'daki Gamaleya Enstitiüsü’nün ise  500 milyon kişi için aşı üretebileceği düşünülüyor. Fakat, şirketlerin bugüne kadar açıkladıkları aşı üretim kapasitelerinin çoğu satın alındı. Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi ve diğer beş zengin ülke aşıların yarısını satın almak için sözleşme imzaladı. Bu ülkeler ise dünya nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturuyor. Bu nedenle yoksul ülkelere aşının 2024 veya 2024 yılında ulaşacağı düşünülüyor.

TRUDEAU: MÜCADELEMİZ BİTMEDİ

Kişi başına düşen aşı sözleşmelerinde dünya lideri olan Kanada’da ise Pfizer / BioNTech aşısının ilk dozlarının inişinden birkaç dakika sonra Başbakan Justin Trudeau, uçakla gelen aşıların bir fotoğrafını tweetledi, ancak "Covid-19’a karşı mücadelemiz bitmedi" dedi.

Ancak Kanadalı yetkililer, erken dozlar için "son derece rekabetçi" bir küresel ortamda mücadele ettiklerini ve aşılamanın ABD  veya İngiltere’deki kadar yaygın olmayacağını ilk kabul eden ülke oldu. 

PARA VERİP SATIN ALDI, DOZLARIN YARISINDAN AZI GELECEK

Kanada'da aşı satın alma sorumlusu ve Avam Kamarası üyesi Pazartesi günü düzenlediği bir basın toplantısında "İnanılmaz derecede rekabetçi bir küresel ortamla karşı karşıyayız. İlk dozları getirmek için sıkı bir şekilde müzakere ettik” dedi. Bununla birlikte Trudeau geçen hafta, yıl sonundan önce 249 bin dozun ülkede olabileceğini söylerken, Anand rakamın aslında bunun yarısından az olabileceğini açıkça belirtti.

TEHLİKELİ İKİNCİ DALGA 

Öte yandan, Kanada 2021'in sonunda yaklaşık 38 milyonluk nüfusu için ihtiyaç duyulandan en az dört kat daha fazla doza sahip olacağını açıkladı. Kanada Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada, “Portföyümüz, dünyadaki herhangi bir ülkenin kişi başına düşen en yüksek doz miktarını, yani 414 milyon doza ulaşmamızı sağlayacak yedi aşı üreticisi ile imzalanmış anlaşmalardan oluşuyor" denildi. Bu kapsamda Kanada Pfizer/BioNTech ile 20 milyon doz, Moderna ile 56 milyon doz ve Oxford/AstraZeneca ile 20 milyon dozluk anlaşma imzalayarak 96 milyon dozu garantiledi.  Ancak Kanada şu anda salgının ikinci dalgasıyla boğuşurken, yetkililer aşıların hayat kurtaracak kadar çabuk ulaşmayacağından endişe ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, ülkede şu anda kadar  13 bin 451 ölümle 464 binden fazla doğrulanmış vaka bildirdi ve ölümlerin yaklaşık yüzde  80'i uzun süre boyunca huzurevlerinde yaşayanlar arasında meydana geldi. Ontario, Quebec ve Alberta dahil olmak üzere bazı iller, geçen hafta hem yeni vakalar hem de hastaneye yatış oranında  rekor kırdı.

AŞI OLAN DOKTOR: ANTİKOR OLUŞTU, AŞI KORUYOR

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız