Kimse kapitalizmden memnun değil

Berlin Duvarı'nın yıkılışının yıldönümünden BBC'nin yaptırdığı ankete göre dünyada serbest piyasa ekonomisinden memnun olanların oranı sadece yüzde 11.

Haberler 09.11.2009 - 14:10

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıldönümü dolasıyla 27 ülkede yapılan anket, katılımcıların büyük çoğunlunun serbest piyasa ekonomisinden memnun olmadığını ortaya koydu.

İngiliz BBC televizyonun yaptırdığı ankette, Türkiye'yle ilgili hayli ilginç veriler de elde edildi. Türkiye'de de halk serbest piyasa ekonomisinden memnun değil, ama devletin piyasaya daha fazla müdahale etmesine de karşı.

27 ülkede 29 bin kişiyle yapılan anket, serbest piyasa ekonomisiyle ilgili yaygın bir tatminsizlik olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların sadece yüzde 11'i serbest piyasa ekonomisinin iyi işlediği görüşünde. Geri kalanı ise kapitalist sistemin reformdan geçirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Serbest piyasa ekonomisinin en fazla destek gördüğü ülke ise ABD ve Pakistan. Bu ülkelerde halkın yüzde 20'den fazlası kapitalizmin işleyişinden memnun.

SSCB'NİN DAĞILMASI İYİ OLMADI
Türkiye'de serbest piyasa ekonomisine destek verenlerin oranı ise yüzde 7'yle sınırlı. Türk halkının yüzde 22'si başka bir ekonomik sisteme ihtiyaç duyulduğuna inanıyor. Halk serbest piyasa ekonomisinden rahatsız olsa da, devletin daha fazla ekonomiye müdahale etmesine karşı çıkıyor.

Anketin bir başka çarpıcı sonucu ise Türk halkının yüzde 74'nünün, devletin refahın eşit paylaşımını sağlamak için daha çok çaba harcamasına karşı olması.

Türkiye'nin, ankete katılan 27 ülke arasında devlet kontrolünün daha az olmasını isteyen tek ülke konumunda olması dikkat çekiyor. Türkiye'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 39'la sınırlı. Almanya, Fransa ve İngiltere'de bu oran yüzde 70'in üzerinde.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız