Kürt Anayasası referandumu ertelendi

Kürt Anayasası ile ilgili yapılacak referendum ertelenecek. Kürtlere göre durumun nedeni, Bağdat’ın siyasi baskısı.

Haberler 08.07.2009 - 15:38

25 Temmuz’da Bölgelsel Kürt Yönetimi başkanlık ve parlamento seçimleri ile birlikte yapılması planlanan Kürt Anayasası hakkındaki referendum, teknik hazırlıkların yetişemeyeceği gerekçesi ile ileri bir tarihe ertelendi.

Kürt Parlamentosu 25 Haziran'da 96’ya karşı 1 oyla anayasa taslağını kabul etmişti. Anayasa taslağı 25 Temmuz'da yapılacak olan parlamento seçimleri ile birlikte referenduma sunulacaktı. Ancak bugün Irak Bağımsız Seçim Kurumu, referendum için gerekli teknik koşulların hazır olmadığını ve referendumunun ertelenmesi gerektiğini Kürt yetkililere bildirdi.

Kürt siyasiler, referendumun kesinlikle yapılması görüşünde. Zira KYB ve KDP yaklaşan bölge seçimleri öncesinde, anayasayı seçim propagandalarında kullanıyordu. Bu konuda son kararı ise, Bölge Başkanı olarak Mesut Barzani verecek.

Kürt Parlamentosu, Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun erteleme kararını "siyasi baskı" olarak değerlendiriyor.

Kürt Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü, erteleme kararının ardından parlamentoda grubu bulunan fraksiyonların başkanlarıyla olağanüstü bir toplantı yaptı.

Toplantıda, erteleme kararının teknik değil, Bağdat'ın siyasi baskısı olduğuna dair görüş bildirildi.

Karara itiraz eden Kürt Parlamentosu, Bağdat'a bir heyet gönderme kararı aldı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız