İngiltere’de işsizlik alarmı

İngiltere’de işsiz sayısı, 1991 yılından bu yanaki en yüksek hızla arttı ve işsizlik oranı 11 yılın zirvesine ulaştı.

Haberler Anadolu Ajansı 18.12.2008 - 18:04

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verileri, ülkede isşizliğin 1991 yılından bu yanaki en yüksek hızla arttığını ortaya koydu.

ONS uzmanlarının tahminlerine göre, İngiltere’de işsizlerin sayısının 2010 yılına kadar 3 milyona yükselebileceği belirtildi.

Sadece geçen ay 75 bin 700 kişinin işsiz kaldığına işaret eden ONS yetkilileri, her ay kapanan büyük işyerlerinin ortaya çıkardığı işsizler yüzünden, bir ayda işsiz kalanların sayısının önümüzdeki günlerde 100 bine çıkabileceği uyarısında da bulundu. Uzmanlar, sadece kapanma sürecindeki Woolworths adlı mağaza zincirinin ortaya 27 bin işsiz çıkartması ihtimaline dikkati çekti.

İşsizlerin oranının 1997 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı ve bütün çalışanların yüzde 6’lık bölümünü kapsadığına işaret eden uzmanlar, işsizliğin artmasıyla birlikte piyasadaki güven unsurunun da ciddi biçimde zedelendiğini, bu yüzden de ekonominin toparlanması adına atılan, vergilerin azaltılması, kamu harcamaları ve faiz oranlarında kısıntıya gidilmesi gibi adımların da etkisiz kalabileceğini belirtti.

‘İŞSİZLİK RAKAMLARI DEHŞET VERİCİ’
İşsizlik oranları ekonomistleri de ürküttü. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi David Blanchflower, “Tünelin ucundaki ışık nerede? Ben hiç bir ışık göremiyorum” derken, Global Insight adlı kuruluştan Howard Archer da, ONS’un açıkladığı işsizlik rakamları ve tahminlerin “dehşet verici” olduğunu belirtti.

Bu arada, sterlinin avro karşısında bütün zamanların en düşük seviyesine gerilemesi de İngiltere’de ekonomi çevrelerini korkutuyor. Bir sterlinin dün akşam 1.08 avrodan işlem gördüğüne işaret eden ekonomistler, İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki Ocak ve Şubat aylarında Amerikalı meslektaşlarını izleyip, faiz oranlarını sıfıra yakın bir noktaya kadar indirmek zorunda kalabileceklerine dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız