Çin'de SARS benzeri Corona virüsü yayılıyor (Virüsten etkilenen ülke sayısı 18'e yükseldi)

Çin'de ortaya çıkan yeni tip corona virüsü  (2019-nVoC)  salgını sürüyor. Çin'in başkenti Pekin'de, ülkede hızla yayılan yeni tip corona virüsü (2019-nCoV) salgınında bir kişi hayatını kaybetti. Salgın nedeniyle ülke genelinde can kaybı 106'ya, virüsün bulaştığı kişi sayısı da 4 bin 505'e yükseldi. Çin'de bir SARS uzmanı "Corona virüsten hastalananların sayısı bir haftada zirveye çıkabilir" uyarısında bulundu. Alman haber ajansı DPA, Almanya'da ilk corona virüsü vakasının tespit edildiğini duyurdu. Böylelikle Çin dışında virüsün yayıldığı ülkelerin sayısı 17'ye yükseldi. Diğer taraftan Hong Kong, Malezya ve Moğolistan sınırlarını kapattığını duyurdu. Rus Ural Havayolları ise Çin'in Hainan adasına uçak seferlerini durdurdurma kararı aldı.

Haberler NTV 27.01.2020 - 19:13 Son Güncelleme : 28.01.2020 - 13:03

  • 1

    Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Corona virüsü yayılıyor. Çin'in başkenti Pekin'de, ülkede hızla yayılan yeni tip corona virüsü (2019-nCoV) salgınında bir kişi hayatını kaybetti. Pekin Belediyesi Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, 8-15 Ocak tarihleri arasında Vuhan'da bulunan 50 yaşındaki bir kişiye başkente döndükten sonra 22 Ocak'ta 2019-nCoV teşhisi kondu.

  • 2

    ÇİN'DE VİRÜS NEDENİYLE ÖLENLERİN SAYISI 82'YE YÜKSELDİ

    Diğer yandan Pekin'de koronavirüsten etkilenen kişi sayısı 80'e ulaştı. Bunların 14'ünün durumunun ciddi olduğu kaydedildi. Bu arada "Ülke Geneli Yeni Tip Koronavirüs Salgını Anlık Gelişmeler" platformunun verilerine göre, (2019-nVoC) salgını nedeniyle ülke genelinde can kaybı 82'ye, virüsün bulaştığı kişi sayısı da 2 bin 844'e yükseldi. 

    Diğer yandan ulusal sağlık komisyonunun verilerine göre, virüsten etkilendiğinden şüphelenilenlerin sayısı 5 bin 794, enfeksiyonun bulaştığı kişilerle temas ettikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanların sayısı da 30 bin 453 olarak açıklanmıştı.

  • 3

    DPA: ALMANYA'DA İLK VAKA TESPİT EDİLDİ

    Alman haber ajansı DPA, Almanya'da ilk corona virüsü vakasının tespit edildiğini duyurdu.

    Sağlık Bakanlığı’ndan bir sözcü, yeni tip corona virüsün ilk vakasının doğrulandığını söyledi.

    Hastanın Münih’e yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Starnberg bölgesinden olduğu belirtiliyor.

  • 4

    Sağlık ve Gıda Ofisi, hastanın stabil durumda olduğunu ve sağlık personeli tarafından gözetim altında tutulduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı ise, Bavyera'da yaşayanlar için enfeksiyon riskinin şu anda ‘düşük’ olarak değerlendirildiğini belirten bir açıklama yayınladı.

  • 5

    SRİ LANKA'DA İLK VAKA GÖRÜLDÜ

    Sri Lanka'da ilk kez, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip corona virüsü (2019-nVoC) vakasına rastlandığı bildirildi.

    Sri Lanka basınında çıkan haberlere göre, Sri Lanka Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Hubey eyaletinden ülkeye gelen 40'lı yaşlarında Çinli bir kadında yeni tip corona virüsü tespit edildiği belirtildi.

  • 6
    Açıklamada, 19 Ocak'ta turist olarak geldiği Sri Lanka'da rahatsızlanması üzerine 25 Ocak'ta hastaneye başvuran söz konusu kişinin, virüse ilişkin test sonuçlarının pozitif çıktığı ve Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesi'ndeki (IDH) tedavisinin sürdüğü kaydedildi.
  • 7
    Öte yandan Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde ise yeni tip koronavirüs görülen kişi sayısının 8'e yükseldiği bildirildi. Sağlık Dairesi yetkilisi Dr. Chuang Shuk-kwan, söz konusu vakaların tamamının, virüsün ortaya çıktığı Hubey eyaleti ile bağlantılı olduğunu belirtti.

  • 8
    Chuang, virüsün, Hong Kong'un genel nüfusuna yayıldığına dair henüz bir işaret olmadığını ancak hükümetin, hala bu olasılık konusunda son derece endişeli olduğunu ve gelişmeleri izlemeye devam edeceğini kaydetti.
  • 9

    VİRÜS ÇİN'DEN 17 ÜLKEYE YAYILDI

    Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 8, Makao Özel İdari Bölgesi'nde 2, Tayvan'da 5, Tayland'da 8, Güney Kore'de 4, Japonya'da 4, ABD'de 5, Vietnam'da 2, Singapur'da 4, Fransa'da 3, Malezya'da 4, Kanada'da 2, Avustralya'da 5, Almanya, Nepal, Kamboçya ve Sri Lanka'da da birer vaka tespit edildi.
  • 10

    "VİRÜSTEN HASTALANANLARIN SAYISI BİR HAFTADA ZİRVEYE ÇIKABİLİR"

    Çin’de 2003’te şiddetli akut yolu sendromunun (SARS) önlenmesinde görev alan bir bilim insanı, bir hafta içinde yeni tip corona virüsü (2019-nCoV) salgınından etkilenen kişi sayısının zirveye çıkabileceği uyarısında bulundu. Çin’de 2003’te etkili SARS salgınına karşı kurulan Ulusal Uzmanlar Grubu’nda yer alan Lin Ciangtao, yerel basına verdiği demeçte, günlük açıklanan rakamlara bakıldığında enfeksiyon kapan kişi sayısının çok hızlı arttığını söyledi.
  • 11
    Lin, "Şahsi görüşüm koronavirüsten hastalanan kişi sayısı bir hafta içinde zirveye çıkabilir. Bu kez aldığımız önlemler çok güçlü olduğundan virüsten etkilenen sayısının yurt dışında belirtilen rakamlar kadar yüksek olmayacağını düşünüyorum. Ancak bir hafta içinde zirveye ulaşacak, sonra da hızlı şekilde düşecektir." ifadelerini kullandı.
  • 12

    Diğer yandan 3 Şubat’a kadar ertelenen Bahar Bayramı tatilinin dönüş zamanında, salgının insan hareketinin artmasından dolayı ikinci kez zirveye çıkma ihtimali bulunduğuna işaret Lin, ancak bunun da iklim, ulaşım ve coğrafi koşullara göre gelişeceğini belirtti. Lin, SARS salgınına karşı aşı geliştirilmesi konusunda araştırmalarda bulunmuştu.

  • 13
    Çin Maliye Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan ortak açıklamaya göre, 2019-nCoV salgınını önlemek için 60,33 milyar yüen (yaklaşık 8,74 milyar dolar) tahsis edildi.
  • 14
    Bu arada Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, yaptığı açıklamada, Vuhan’dan Bahar Bayramı ve corona virüsü salgını etkisiyle ayrılan 5 milyon kişinin izlendiğini bildirdi.
  • 15

    Çin Başbakanı Li Kıçiang, salgın önleme çalışmalarını denetlemek üzere virüsün ortaya çıktığı Vuhan kentine gitti.

  • 16

    Çin Devlet Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Li, "Merkezi Hükümet Yeni Tip Corona virüs Salgınıyla Mücadele Çalışma Grubu Lideri" sıfatıyla, aralık ayında Hubey eyaletine bağlı Vuhan'da ortaya çıkan ve Tibet Özerk Bölgesi haricinde ülke geneline yayılan 2019-nCoV'e salgınına karşı yapılan çalışmaları teftiş etmek ve yönetmek üzere bu kente gitti.

  • 17
    Li, ülkede salgının ortaya çıkışından bu yana kente giden en üst düzey yetkili olurken, başbakanın Vuhan'da koronavirüs hastalarını ve salgınla mücadele eden sağlık personelini ziyaret edeceği bildirildi.
  • 18
    Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom ise, Çinli yetkililer ve sağlık uzmanlarıyla salgını görüşmek için Pekin'e hareket etti.
  • 19
    Adhanom, "Salgına karşı daha fazla koruma sağlamak" ve "Çin ile ortaklığı güçlendirmek" istediğini söyledi.
  • 20

    AB SAĞLIK GÜVENLİĞİ KOMİTESİNİ TOPLAYACAK

    Avrupa Birliği (AB), Çin'de ortaya çıkan yeni tip corona virüsü salgınını görüşmek için sağlık güvenliği komitesini toplayacağını duyurdu. AB Komisyonu sözcülerinden Stefan de Keersmaecker, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin'den olası tahliye kararlarını üye ülkelerin aldığını, ihtiyaç olması durumunda Komisyon'un gerekli desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.
  • 21
    De Keersmaecker, "Sağlık güvenlik komitesi bugün toplanarak corona virüsü salgını çerçevesinde hızla değişen durumu ele alacak." açıklamasında bulundu. AB geçen hafta koronavirüs salgınının üye ülkelere ulaşabilme riskini düşükten orta seviyeye yükseltmişti.
  • 22
    Virüs, Çin dışında yayılmaya da devam ediyor. Virüs, Fransa, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Avustralya, Malezya, Nepal ve Kanada'da tespit edildi.
  • 23

    ABD'de Corona virüsü tespit edilen kişilerin sayısı 5’e yükseldi.

    ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, California ve Arizona eyaletlerinde üç kişide daha virüse rastlandığını açıkladı. Bu kişilerin daha önce Çin'in Wuhan kentini ziyaret ettiği belirtildi.

  • 24
    Fransa hükümeti de, Wuhan’da bulunan vatandaşları için harekete geçti. Sağlık Bakanı, Fransız vatandaşların hafta ortasında ülkeye getirileceğini açıkladı. Çin'den gelecek olan Fransızların 14 gün boyunca karantinada tutulacağı belirtildi. 24 Ocak Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkede 3 kişide corona virüsü görüldüğünü bildirmiş, Avrupa'da başka kişilerde de bu vakanın görülmesinin muhtemel olduğu uyarısında bulunmuştu.
  • 25
    Hong Kong ise, Hubey eyaleti sakinlerini ve son 14 gün içerisinde salgın bölgesinde bulunanların ülkeye girişini yasakladı.
  • 26
    Hong Kong vatandaşlarını kapsamayan yasağın ne zaman kalkacağı ise belli değil.
  • 27

    ÇİNLİLERİN ÜLKEYE GİRİŞİ YASAKLANSIN ÇAĞRISI

    Endonezya Kamu Denetçiliği Kurumu, Çin'de ortaya çıkan yeni tip Corona virüsü (2019-nCoV) nedeniyle Çinlilerin ülkeye girişlerinin geçici süreyle yasaklanması çağrısı yaptı. Ülkeye çoktan girmiş Çinlilerin kayıtlarının ise acilen tutulması gerektiğini belirten Ida, söz konusu ölümcül virüsün Çin'den ülkeye giriş yapanlara bulaşıp bulaşmadığını belirlemek için virüs taramasının da artırılması talebinde bulundu.

  • 28

    ENDONEZYA'DA ŞU ANA KADAR VİRÜS SAPTANMADI

    Diğer Kamu Denetçisi Alvin Lie de ülkede işçi ya da öğrenci olarak bulunan Endonezyalılar için hükümetin koruma planı oluşturması gerektiğini vurguladı. Endonezya’da şu ana kadar corona virüsünün tespit edilmediğini açıklayan Sağlık Bakanlığı, virüs şüphesiyle hastaneye kaldırılan 10’a yakın kişide de virüse rastlanmadığı bilgisini paylaştı.

  • 29
    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teuku Faizasyah da Çin’in Vuhan kentindeki giriş-çıkış önlemleri nedeniyle bölgede mahsur kalan yaklaşık 93 Endonezyalı öğrencinin tahliyesinin şu an için muhtemel olmadığını söyledi.
  • 30
    Çin’de bulunan Endonezya vatandaşlarına henüz virüsün bulaşmadığı bilgisini edindiklerini dile getiren Faizasyah, öğrencilerin kentten çıkarılması yönünde de Çin hükümetinin önerilerini beklediklerini kaydetti. Bu arada virüs salgını dolayısıyla havalimanı ve limanlar gibi sınır noktalarında termal tarayıcılarla önlemlerin artırıldığı Endonezya’da Vuhan seferi olan havayollarının uçuşları da iptal edilmişti.
  • 31

    MALEZYA'DAN HUBEY EYALETİ VE ÇEVRESİNDEN GELEN ÇİN VATANDAŞLARINA GEÇİS YASAĞI

    Malezya, yeni tip Corona virüsü nedeniye virüsün ortaya çıktığı Çin'in Hubey eyaleti ve çevresinden gelenlere geçiçi geçiş yasağı getirdiğini duyurdu. Malezya'da şu ana kadar 4 kişinin Corona virüsünden etkilendiği tespit edildi.

    Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hong Kong Eyaleti, Macau Özel İdare Bölgesi, Afganistan, Butan, Hindistan, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Mynmar, Nepal, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Vietnam olmak üzere 16 ülkeyle kara sınırı bulunuyor. 

  • 32

    MOĞOLİSTAN'DAN SINIR KAPISINI KAPATMA KARARI

    Moğolistan Ulusal Haber Ajansı "Monstame"nin haberine göre, Moğolistan Bakanlar Kurulu, dün yeni tip Corona virüsü gündemiyle acil toplandı. Toplantıda virüsün yayılmasını önlemek ve Çin ile sınır kapısında güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla sınır kapısının yaya ve araç trafiğine kapatılması kararı alındı. Daha önce Kuzey Kore sıırlarını Çin vatandaşlarına, Tayvan ise Vuhan kentinden Çinli vatandaşlara sınırlarını kapattığını duyurmuştu.
  • 33
    Ülkede henüz virüs vakasına rastlanmazken, Çin ile sınır komşusu olunması nedeniyle virüsün yayılma riski yüksek olarak görülüyor. Sağlık tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı ülkede, tüm toplu etkinlikler de iptal edildi. Öte yandan, tüm üniversiteler, yüksek eğitim kurumları ve mesleki eğitim kurslarında 2 Mart'a kadar eğitime ara verildi.


  • 34
    Virüsün ortaya çıktığı Çin'in Vuhan şehrinde eğitim gören 31 Moğolistanlı öğrencinin de ülkeye geri getirileceği kaydedildi. Moğolistan Olağanüstü Hal Komisyonu, 24 Ocak Cuma günü, ilk ve orta dereceli okullarla birlikte anaokullarda da 2 Mart'a kadar eğitime ara verildiğini duyurmuştu. 

  • 35

    GÜNEY KORE ALARM SEVİYESİNİ YÜKSELLTİ

    Güney Kore, Çin'de ortaya çıkan ve Güney Kore'de 4 kişide tespit edilen yeni tip corona virüsünün (2019-nCoV) yarattığı tehlikeye karşı bulaşıcı hastalık alarm düzeyini artırdı. Güne Kore haber ajansı Kyodo'da yer alan habere göre, Sağlık Bakanı Park Neung-hoo başkanlığında toplanan acil durum komitesi, alarm düzeyinin en yüksek 4. seviye olan "sarı" dan 3. seviye olan "turuncuya" yükseltilmesine karar verdi. Turuncu alarm, bir bulaşıcı hastalığın ülkedeki kısmi yayılma durumuna işaret ediyor.

  • 36
    Devlet Başkanı Moon Jae-in corona virüsünün ilk ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinden Güney Kore'ye gelen tüm yolcuların sağlık taramasından geçirilmesi talimatı verdi. Moon, ilgili bakanlarla yaptığı toplantıda, virüsün yayılmasının önlenmesi için gerekli tüm önlemlerin alınmasını talep etti.
  • 37
    Virüsün kontrol altına alınması için askeri doktor ve sağlık personeli ile askeri tesislerin devreye sokulmasını isteyen Moon, virüsün ekonomi üzerindeki etkilerinin takip edilmesi ve kamuoyunun sürekli bilgilendirmesi için enformasyon kanallarının açık tutulmasını istedi. Öte yandan, Vuhan'da bulunan Güney Kore vatandaşlarının tahliye edilmesi için özel uçak seferleri yapılması planlanıyor.
  • 38

    TAYLAND, VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN TEDBİRİ ARTIRDI

    Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, Çin'de ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koronavirüsün (2019-nVoC) kontrol altına alınması için gereken tedbirlerin alındığını söyledi.

    Prayuth, yeni tip koronavirüsün Tayland'da 8 kişide görülmesinin ardından bir televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.

  • 39
    Çin'de ortaya çıkan ölümcül virüs salgının kontrol altına alınması için gereken tüm tedbirlerin alındığını kaydeden Prayuth, ülkedeki 5 havalimanında da önlemlerin artırıldığını belirtti. Çin yeni yılı öncesi öne çıkan turizm merkezleri arasında yer alan Tayland'ın söz konusu virüs nedeniyle 1,6 milyar dolar gelir kaybına uğraması bekleniyor. Koronavirüsün 1'i Taylandlı, 7'si Çinli turist olmak üzere ülkede 8 kişide görüldüğü bildirilmişti.
  • 40

    RUS URAL HAVAYOLLARI'NDAN UÇUŞLARI DURDURMA KARARI

    Rus Ural Havayolları, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin'in Hainan adasına uçak seferlerini durdurdurma kararı aldı. Ural Havayollarından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ekaterinburg ve Tümen kentlerinden Çin'in turistik merkezlerinden biri olan Hainan adasına uçak seferlerinin durdurulduğu belirtildi.

    Açıklamada, "Durum iyileşince uçuşlara devam edilecek." ifadesi kullanıldı.
  • 41

    İNGİLTERE VATANDAŞLARINI TAHLİYE ETMEYE HAZIRLANIYOR

    İngiltere Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, ağır seyahat kısıtlamaları ile konsolosluk veya tıbbi yardıma erişimde artan zorluklara dikkat çekilerek, İngiliz vatandaşlarının Çin'in Vuhan kentini terk etmelerinin sağlanmasına çalışıldığı belirtildi. Bir Başbakanlık sözcüsü de "Dışişleri Bakanlığı olası çözümleri araştırmak amacıyla aralarında ABD ve Avrupa ülkelerinin de olduğu uluslararası ortaklarla yakın temas halinde" dedi.

  • 42
    Öte yandan, şu ana kadar İngiltere'de corona virüsü bulaştığından şüphelenilen 73 kişinin test sonuçlarının olumsuz çıktığı kaydedildi.
  • 43

    KIRGIZİSTAN'DA ACİL EYLEM PLANI HAZIRLIĞI

    Hükumet bünyesinde ülkede epidemiyolojik durumu izlemek ve yeni bir tip corona virüsün ülkeye girişini önlemek amacıyla devlet organlarının temsilcilerinden oluşan acil masa kuruldu.  Cumhurbaşkanı Ceenbekov, koronavirüs nedeniyle ülkede tedbirlerin artırılması için hükumete acil bir eylem planı hazırlanması talimatı verdi. Ülkede şu ana kadar corona virüsü vakasının kaydedilmediği ve durumun kontrol altında olduğu aktarıldı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız