DAEŞ'in kadın komutanına 20 yıl hapis cezası: Kendi çocukları tarafından cinsel tacizle suçlandı

DAEŞ’in tamamı kadınlardan oluşan bir birliğinin komutanı olduğunu kabul eden ABD'li bir kadın, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski bir öğretmen olan Allison Fluke-Ekren, sekiz yıl boyunca Irak, Suriye ve Libya'da terör eylemleri gerçekleştirdi. 42 yaşındaki kadın, 100'den fazla kadın ve kız çocuğuna askeri eğitim verdiğini de itiraf etti. Ayrıca, 12 çocuğu bulunan Fluke-Ekren, çocuklarının bazıları tarafından cinsel tacizle suçlandı. 

Haberler ntv.com.tr 02.11.2022 - 09:51 Son Güncelleme : 02.11.2022 - 10:20

  • 1

    Allison Fluke-Ekren adlı ABD’li kadın geçen haziran ayında DAEŞ’in komutanlarından biri olduğuna dair suçlamaları kabul etti.

  • 2

    Cezanın verilmesinden önce savcılar, yasaların izin verdiği maksimum miktarda cezanın Fluke-Ekren için yeterli olmayacağını söyledi. 42 yaşındaki kadının avukatları ise onun savaşın parçaladığı Suriye'deki deneyimlerinden dolayı travma geçirdiğini öne sürerek, belirtilmeyen daha kısa bir ceza istedi.

  • 3

    DAEŞ'İN NADİR KADIN LİDERLERİNDEN BİRİ OLDU

    Diğer taraftan mahkeme belgelerine göre eski bir öğretmen olan Fluke-Ekren, Kansas'taki Overbrook adlı küçük bir toplulukta büyüdü ve DAEŞ saflarında yükselen fanatik bir militan oldu. Ardından Fluke-Ekren, geleneksel olarak erkek egemen bir militan grup olan DAEŞ’te bir kadının liderlik pozisyonuna yükseltilmesinin nadir görülen bir örneği oldu.

  • 4

    ABD Adalet Bakanlığı tarafından paylaşılan kamu kayıtlarına göre 2000'li yılların başında, Libyalı militan grup Ensar Al-Sharia ve DAEŞ’in  şimdi vefat eden bir üyesi olan ikinci kocasıyla birlikte Orta Doğu'ya taşındı. Ancak arada sıra Kansas’ı ziyaret etmeye devam etti. 

  • 5

    ÜÇ EŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

    Fluke-Ekren 2012 civarında Suriye'ye kaçtı ve kocası savaşta öldürüldükten sonra iki miltanla daha evlendi. Bangladeşli bir drone uzmanı da dahil olmak üzere müteakip iki kocası da grup için savaşırken öldürüldü.

  • 6

    KADINLARA ASKERİ EĞİTİM VERDİ

    Fluke-Ekren, yaklaşık dört yıl sonra, grubun fiili başkenti Suriye'deki Rakka'da kurulan tamamı kadınlardan oluşan bir DAEŞ taburu olan Khatiba Nusayba'nın lideri ve organizatörü oldu. ABD'li yetkililer, buradaki birincil görevinin kadınlara AK-47, el bombası ve intihar kemeri kullanımı da dahil olmak üzere askeri eğitim vermek olduğunu söyledi. Ayrıca ABD'de olası bir terör saldırısı için çeşitli ajanları da çalıştırdığı iddia edildi.

  • 7

    KENDİ ÇOCUKLARI TARAFINDAN CİNSEL TACİZLE SUÇLANDI

    ABD Başsavcı Yardımcısı Raj Parekh,“Fluke-Ekren'in genç kızların beyinlerini yıkadığını ve onları öldürmeleri için eğittiğini belirterek, “Kendi çocuklarını bile  fiziksel, psikolojik, duygusal ve cinsel olarak istismar ederek akıl almaz zulmün derinliklerine sürükleyen bir terör yolu açtı” dedi.

    Fluke-Ekren’in 12 çocuğundan ikisi de mahkemeye yazdığı mektuplarda, annelerinin kendilerine cinsel tacizde bulunduğunu iddia etti. Fluke-Ekren'in avukatları, kadının DAEŞ’teki rolünü kabul etmesine rağmen, kendisinin tacizle ilgili "iddiaları şiddetle reddettiğini" söyledi.

  • 8

    Öte yandan, DAEŞ’e katılan ABD vatandaşlarının toplam sayısı belirsizliğini koruyor, ancak George Washington Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar, yaklaşık 300 ABD'nin terör örgütüne katılmak için Suriye veya Irak'a seyahat ettiğini veya seyahat etmeye çalıştığını gösteriyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız