Dünya mecliste başörtüyü nasıl gördü


AK Partili 4 milletvekilin dün Meclis Genel Kurulu'na başörtüsüyle gelmesi dünya basınında geniş yer buldu.

Haberler 01.11.2013 - 09:56

  • 1

    DÜNYA MECLİSTE BAŞÖRTÜYÜ NASIL GÖRDÜ

    AK Partili 4 milletvekilin dün Meclis Genel Kurulu'na başörtüsüyle gelmesi dünya basınında geniş yer buldu. Dünya medyası, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir ülke olduğuna vurgu yaptı. Haberlerde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilk yıllarından bu yana devam eden bir tabunun dün yıkıldığı belirtildi.
  • 2

    GUARDIAN: BAŞÖRTÜSÜ TÜRK PARLAMENTOSUNDA

    İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana devam eden bir yasağı 4 kadın milletvekilinin sona erdirdiğini yazdı. Gazete, 4 kadın milletvekilinin dün başörtüsüyle meclise gelerek Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarından beri devam eden bir yasağa son verdikleri görüşüne yer verdi.
  • 3

    GUARDIAN: BAŞÖRTÜSÜ TÜRK PARLAMENTOSUNDA

    Guardian haberinde şu görüşlere yer verdi: “1923’te sıkı laiklik ilkesiyle kurulan Müslüman çoğunluklu ülkede kadınların nerede başörtüsü takabileceği gerilim konusu oluyor ancak halktan gelen dini ifade özgürlüğü sesleri gittikçe yükseliyor.”
  • 4

    TELEGRAPH: LAİK ÜLKEDE BÜYÜK BİR TABU YIKILDI

    İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Türk parlamentosunun, dün kadın milletvekillerine meclise başörtüsü ile gelme özgürlüğü tanıyarak, laik bir ülkede büyük bir tabuyu sona erdirdiğini yazdı. On yıllardır kamu binalarında başörtüsü takmanın yasak olduğunu belirten Daily Telegraph gazetesi, iktidardaki AK Parti'nin bu yasağı sınırlandırdığını ifade etti.
  • 5

    TELEGRAPH: LAİK ÜLKEDE BÜYÜK BİR TABU YIKILDI

    Gazete, 30 Eylül'den bu yana kamu kurumlarında çalışan kadın memurlara başörtüsü takma özgürlüğü tanındığını, bu özgürlüğün dün de meclise taşındığını vurguladı. Daily Telegraph, eşi ve kızı başörtüsü takan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, milletvekillerinin başörtüsüne gösterilecek tepkilerin, “meclise ve inançlarına saygısızlık olacağı” yönündeki sözlerini de aktardı.
  • 6

    TIMES: MUHALEFET SERT TEPKİ VERMEDİ

    İngiliz Times gazetesi de, meclise başörtüsüyle girilmesine geniş yer ayırdı. Times, dün muhalefetin önceki ‘aşırı ateşli’ tutumlarını bir yana bırakarak, sert tepki göstermediğini belirtti. Gazete, AKP iktidarının topluma dini dayatmalarda bulunmasından endişe edildiğini de aktardı.
  • 7

    TIMES: MUHALEFET SERT TEPKİ VERMEDİ

    Times gazetesi örnek olarak da, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl “dindar kuşaklar yetiştirmek istediklerini” söylemesini, alkol satışına getirilen kısıtlamaları ve bir televizyon şovu sunucusunun dekoltesinin AKP sözcüsü tarafından eleştirilmesinin ardından kadının işten çıkarılmasını gösterdi.
  • 8

    WASHINGTON POST: TÜRKİYE'DA HASSAS BİR KONU

    Amerikan Washington Post gazetesi de, kadın milletvekillerinin başörtüsüyle parlamentoya girmesiyle eski bir tabunun
    yıkıldığını belirtti.
  • 9

    WASHINGTON POST: TÜRKİYE'DA HASSAS BİR KONU

    Washington Post'un haberinde, başörtüsü meselesinin, "katı laik kurallar altında kurulan Türkiye'nin hassas konularından biri olduğu" ifadesine yer verildi.
  • 10

    NEW YORK TIMES: ARTIK FARKLI BİR TÜRKİYE VAR

    Amerikan New York Times gazetesi de en son bir başörtülü milletvekilinin TBMM'ye girdiği tarihin 1999 yılı olduğunu ve o dönemde Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı'nın başörtüsünden dolayı yemin ettirilmediğini hatırlatarak, "Ancak bugün, AK Parti'nin 10 yılı aşkın yönetimi altında yeniden şekillenen farklı bir Türkiye var" yorumunu yaptı.
  • 11

    NEW YORK TIMES: ARTIK FARKLI BİR TÜRKİYE VAR

    Gazetenin haberinde, konuyu kişisel özgürlüklerin bir parçası olarak gören birçok kişinin, 4 kadın milletvekilinin Meclis'e başörtüyle girmesini Türkiye'nin olgunlaşan demokrasisinin önemli bir işareti olarak gördüğünü belirtti.
  • 12

    DER SPIEGEL: BAŞÖRTÜSÜ TABUSU YIKILDI

    Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan haberde, dört kadın milletvekilinin dün Türk parlamentosunda başörtüsü tabusunu yıktığını yazdı. Ankara'yı bu günlerde, "Türkiye ne kadar İslamcı?" "Dinin siyasetteki rolü ne olmalı?" gibi soruların daha fazla meşgul ettiğini belirten Der Spiegel, Türk parlamentosuna ilk kez 1999'da bir kadın vekilin başörtüsüyle girdiğini hatırlattı.
  • 13

    DER SPIEGEL: BAŞÖRTÜSÜ TABUSU YIKILDI

    Laikliğin savunucusu muhalefetteki CHP'nin, kadın milletvekillerin meclise başörtüsüyle gelmesini günler öncesinden sert şekilde eleştirdiğini vurgulayan Der Spiegel, ancak dün TÜrk parlamentosunda olay yaşanmadığını, tepkilerin bireysel düzeyde kaldığını ifade etti.
  • 14

    TAGESSPIEGEL: HAC DÖNÜŞÜ KAPANMA KARARI

    Almanya'nın başkenti Berlin'de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi, kamuda türban yasağının kalkmasının ardından hac dönüşünde kapanma kararı alan AKP'li dört kadın milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ilk kez başörtüsü ile gitmesini yorumladı.
  • 15

    TAGESSPIEGEL: HAC DÖNÜŞÜ KAPANMA KARARI

    Tagesspiegel gazetesi yorumunda şu görüşlere yer verdi: "Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkenin hiçbir kadın başörtüsü takmıyormuş gibi davranmaya son vermesi, kendi içinde memnuniyet verici. Başbakan Erdoğan'ın partisindekiler bu nedenle ülkede bir normalleşmeden bahsediyor. Muhalifler ise bunu siyasi bir seçim taktiği olarak görüyor. Gerçekten de ülkede normalleşmenin sağlanması için bastıran bir hükümetin kendisine siyasi açıdan uymayan toplumsal gerçeklere de saygı göstermesi gerekiyor. Türkiye'nin 2013'teki normalleşme sürecine bu da dahildir. Ülkede birçok insan Erdoğan'ın kendilerini muhafazakar bir çizgiye zorladığı hissini taşıyor. Başörtüsünün serbest bırakılması, bu noktada birşey değiştirmeyecektir."
  • 16

    DIE WELT: KADIN VEKİLLER BAŞÖRTÜSÜYLE TÜRK PARLAMENTOSUNDA

    Alman Die Welt gazetesi, Türkiye gibi laik bir ülkede önemli bir tabunun yıkılarak, 4 Türk kadın milletvekilinin dün parlamentoya başörtüsüyle geldiğini yazdı. Die Welt gazetesi, 31 Ekim 2013'ün Türk parlamentosunun tarihinde önemli bir gün olarak anılacağını belirtti.
  • 17

    DIE WELT: KADIN VEKİLLER BAŞÖRTÜSÜYLE TÜRK PARLAMENTOSUNDA

    Dört kadın milletvekilinden üçünün meclise başörtüsüyle gelmeden önce Mekke'ye giderek hacı olduğunu hatırlatan Alman gazetesi, dört kadın milletvekilinin başörtüsüyle meclise gelmelerinin bir ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan demokratikleşme paketinin bir parçası olduğunu vurguladı.
  • 18

    WASHINGTON TIMES: 14 YILLIK YASAĞIN SONU

    Amerikan gazetesi Washington Times da Merve Kavakçı olayını hatırlatarak 14 yıllık yasağın ardından ilk kez kadın milletvekillerinin parlamentoya başörtüleriyle girdiği ifadesine yer verdi.
  • 19

    FOX NEWS: MECLİS'TE BAŞÖRTÜ REFORMLARIN PARÇASI

    Amerikan televizyonu FoxNews da, 4 milletvekilinin başörtüleriyle Meclis'e girmelerinin, TBMM'de başörtüsü takılmasına yönelik uzun süredir var olan yasağın sona ermesi anlamına geldiğini belirtti. Bu düzenlemenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayında açıkladığı demokrasinin geliştirilmesine yönelik reformların bir parçasını oluşturduğu vurgulandı.
  • 20

    Dünya mecliste başörtüyü nasıl gördü

  • 21

    Dünya mecliste başörtüyü nasıl gördü

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız