Dünyadaki her üç kişiden biri aşırı iklim olaylarına karşı savunmasız durumda

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) 13 Ekim Uluslararası Afet Azaltma Günü’nde yayımladığı rapora göre, son 50 yılda dünya genelinde 3,6 trilyon dolar kayba yol açan 11 binden çevre felaketi meydana geldi ve bu nedenle çoğunluğu yoksul ülkelerde bulunan iki milyon kişi hayatını kaybetti. Raporda, süreç içerisinde iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle sel, fırtına, yangın, kıtlık gibi ekstrem olayların 5 kat, buna bağlı ekonomik kayıpların ise 7 kat arttığı belirtildi. Acil harekete geçme çağrısında bulunan bilim insanları, halen dünyadaki her üç kişiden birinin iklim krizinden kaynaklanan felaketlere karşı savunmasız olduğunu belirtti. 
Hazırlayan: Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr

Haberler ntv.com.tr 13.10.2020 - 15:26

  • 1

    Dünya Meteroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan küresel bir raporda, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak aşırı hava ve iklim olaylarının sıklığı, yoğunluğu ve şiddetinin son 50 yılda arttığını ve savunmasız durumda olan toplulukları orantısız bir şekilde sert vurduğu belirtildi.  “2020 İklim Servislerinin Durumu” adlı çalışmaya göre, hala dünyadaki  her üç kişiden biri erken uyarı sistemleriyle yeterince korunmuyor.

  • 2

    GELECEK 20 YILDA FELAKATLERDEN ETKİLENENLERİN SAYISI İKİ KAT ARTACAK

    Bununla birlikte raporda, 2018 yılında küresel olarak yaklaşık 108 milyon insan fırtınalar, seller, kuraklıklar ve orman yangınları nedeniyle uluslararası insani yardım kuruluşlarından destek istediği belirtildi. 2030 yılına kadar ise  bu rakamın yaklaşık yüzde 50 artacağı ve 20 milyar dolarlık bir ekonomil kayba yol açacağı tahmin ediliyor.

  • 3

    Araştırmacılar, söz konusu raporu hazırlarken  dünya genelinde hükümetlerin tropikal siklonlar ve kasırgalar, seller, kuraklıklar, sıcaklık dalgaları, orman yangınları, kum ve toz fırtınaları, çekirge istilaları,  şiddetli kışlar ve buzul erimesi gibi tehlike oluşturan olaylar için hazırladığı erken uyarı sistemlerini analiz ettiğini açıkladı.

  • 4

    YOKSUL ÜLKELERDEKİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 70'İ İKLİM KRİNDEN KAYNAKLI

    Öte yandan, en büyük kayıplar, aralarında Yemen, Afganistan, Benin, Mali, Nijerya, Tanzanya, Barbados gibi ülkelerin yer aldığı  en az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinde yaşandı. 

  • 5

    Raporda, bahsi geçen ülkelerin yaklaşık yüzde 90'ının erken uyarı sistemleri oluşturmak için gerekli teknolojik ve finansal alt yapıya sahip olmadığına dikkat çekildi. Ayrıca bu ülkelerdeki toplam ölümlerinin yüzde 70’inin iklime dayalı sel, kuraklık vb.  olaylar nedeniyle gerçekleştiği aktarıldı. 

  • 6

    DÜNYA ÜLKELERİNİN YALNIZCA YÜZDE 40'I ERKEN UYARI SİSTEMİNE SAHİP

    Bununla birlikte, Dünya Meteroloji Örgütü’ne üye olan 138 ülkenin yalnızca yüzde 40’ında erken uyarı sistemlerinin bulunduğu ve küresel olarak ortalama üç kişiden birinin hala erken uyarı sistemi kapsamında korunmadığı belirtildi.  

  • 7

    İ

    Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas, “Erken uyarı sistemleri afet riskinin etkili şekilde azaltılması ve iklim değişikliğine uyum için bir ön koşulu oluşturuyor. Doğru zamanda, doğru yerde hazırlıklı olmak ve tepki verebilmek birçok hayatı kurtarabilir ve geçim kaynaklarını koruyabilir.
  • 8
    Covid-19 pandemisinin ortadan kalkması yıllar alacağı büyük bir uluslararası sağlık ve ekonomik kriz oluştursa da, iklim değişikliğinin insan yaşamları, ekosistemler, ekonomiler ve toplumlar için devam eden ve artan bir tehdit oluşturmaya devam edeceğini hatırlamak çok önemli” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız