İngilizlerin yeni oyuncağı: Kara Eşekarısı

İngiliz ordusu, tükenmez kalem büyüklüğündeki yeni nesil insansız hava araçları "Kara Eşekarısı"nı (Black Hornet) Afganistan'da cephede kullanmaya başladı. NATO komutasındaki askerlerin güvenliğini sağlayan "Kara Eşekarıları"ndan kaç tanesinin Taliban'ın eline düştüğü ise belirsiz. Afganistan'da insansız hava araçlarını etkili bir şekilde kullanan bir diğer ülke de Almanya.

Haberler 06.02.2013 - 11:33

  • 1

    İNGİLİZLERİN YENİ OYUNCAĞI: KARA EŞEKARISI

    İngiliz ordusu, tükenmez kalem büyüklüğündeki yeni nesil insansız hava araçları "Kara Eşekarısı"nı (Black Hornet) Afganistan'da cephede kullanmaya başladı. NATO komutasındaki askerlerin güvenliğini sağlayan "Kara Eşekarıları"ndan kaç tanesinin Taliban'ın eline düştüğü ise belirsiz. Afganistan'da insansız hava araçlarını etkili biçimde kullanan bir diğer ülke de Almanya.
    HAZIRLAYAN: Mustafa KARAKUŞ
  • 2

    OBAMA'NIN YENİ STRATEJİSİ

    ABD Başkanı Barack Obama küresel terörizme karşı yeni savaş stratejisini "insansız hava araçları" (Drone) üzerine kurdu. ABD, büyük insansız hava araçlarıyla yıllardır Afganistan, Pakistan ve Yemen başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde ölümcül saldırılar düzenliyor. Söz konusu insansız hava araçları saldırılarında şimdiye kadar binlerce Taliban militanı ve sivil hayatını kaybetti.
  • 3

    TÜKENMEZ KALEM BÜYÜKLÜĞÜNDE

    İngiliz ordusu ise, Afganistan'da cephede yürütülen savaşa yeni bir boyut kazandırdı. İngiliz ordusu, tükenmez kalem büyüklüğünde, 10 santimetre uzunluğunda ve 16 gram ağırlığındaki yeni nesil "Kara Eşekarıları"nı Taliban'la savaşta kullanmaya başladı.
  • 4

    NANO DRONE

    "Nano drone" olarak da adlandırılan mini insansız hava araçları, Norveç şirketi Prox Dynamics tarafından üretildi. Üretici firmaya göre, "Kara Eşekarıları" operasyonel özelliği olan dünyanın en küçük insansız hava araçları.
  • 5

    20 MİLYON STERLİNE 160 ADET

    İngiliz Savunma Bakanlığı, 20 milyon sterlin karşılığında 160 adet "Kara Eşekarısı" satın alarak ordunun emrine verdi. Minik boyuttaki bu insansız hava araçlarının birim fiyatının ise 144 bin Euro olduğu belirtildi.
  • 6

    VİDEO VE FOTOĞRAF ÇEKİMİ

    Bu araçlar video ve fotoğraf çekimi de yapabiliyor. Minik helikopter, kamera özelliği sayesinde çektiği video görüntülerini ve fotoğrafları, cep telefonu büyüklüğündeki bir monitöre gönderiyor. "Kara Eşekarıları" çektiği görüntüleri, 1000 kilometre uzaklıktaki bir merkeze aktarabiliyor. Bu minik helikopterlerin uçuş süresi ise 30 dakika ile sınırlı.
  • 7

    ASKERİ KORUYOR

    Peki İngiliz ordusu savaş cephesinde bu minik araçları nasıl kullanıyor? "Kara Eşekarıları"nın görevi, operasyona çıkan bir askerin bulunduğu nokta ve çevrenin güvenli olup olmadığını belirliyor.
  • 8

    2012'DEN BERİ KULLANILIYOR

    İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan bir savunma bakanlığı yetkilisi, mini insansız hava araçlarının Afganistan'da Taliban'a karşı 2012 yılından bu yana kullanıldığını söyledi.
  • 9

    EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ: SESSİZLİK

    "Kara Eşekarıları"nın çok önemli bir özelliği de sessiz olmaları. Bu minik helikopterler, insanlara birkaç metre kadar yaklaştığında bile fark edilmiyor. Hedefi her noktadan çekme özelliğine sahip kamerasıyla, insan yüzüne ya da başka bir noktaya sabitlenebiliyor.
  • 10

    30 DAKİKA UÇUYOR

    İngiliz ordusundan bir yetkili, "Kara Eşekarıları" sayesinde üst düzey bir hedefin belirlenmesinin daha da kolaylaştığını söyledi. Pille çalışan ve 30 dakika uçabilen "Kara Eşekarıları" zamanında geri çağrılmadığında Taliban'ın eline düşüyor. Yetkililer, mini insansız hava araçlarından kaç tanesinin Taliban'ın eline düştüğünü ise bilmiyor.
  • 11

    ALMANYA DA KULLANIYOR

    Afganistan'daki operasyonlarında insansız hava araçları kullanan bir diğer ülke ise Almanya. Alman ordusu, Taliban'a karşı en çok "Aladin" ismini verdiği insansız hava araçlarını kullanıyor.
  • 12

    330 ADET

    Alman ordusunda çeşitli boyutlarda 330 adet insansız hava aracı bulunuyor. Söz konusu insansız hava araçlarının büyük bir çoğunluğu orta ve küçük ölçekli.
  • 13

    LUNA

    Almanların Afganistan'da Taliban'a karşı kullandığı insansız hava araçlarından biri de "Luna". Bu tip insansız hava araçları, 40 kilometrelik bir alanda tarama yapabiliyor ve 4 saat havada kalabiliyor.
  • 14

    KEŞİF ARACI 'HERON 1'

    Alman ordusundaki en büyük insansız hava aracı ise "Heron 1". Silahsız olan bu insansız hava aracı, daha çok keşif çalışmalarında kullanılıyor.
  • 15

    SİLAH DA KULLANACAKLAR

    Almanya Savunma Bakanlığı, silahlı insansız hava araçları üretmek için de çalışmalarına başladı.
  • 16

    SADECE ASKERİ BÖLGELERDE

    Ancak Alman ordusu, insansız hava araçlarını sadece operasyonlarda ve askeri bölgelerde kullanma yetkisine sahip.
  • 17

    5 ADET EURO HAWK

    Almanya Savunma Bakanlığı keşif özelliği olan insansız hava araçları "Euro Hawk"ları satın almak için kolları sıvadı. Almanya'nın 5 adet satın almayı düşündüğü "Euro Hawk"lar 25 bin kilometrelik bir alanda etkili olabiliyor. Ayrıca 20 bin metre yükseklikten ana merkeze radyo ve video görüntülerini geçebiliyor. "Euro Hawk" söz konusu irtifada telsiz ve telefon konuşmalarını dinleyebildiği gibi, SMS'leri de okuyabiliyor.
  • 18

    'TANRININ PARMAĞI'

    Askeri çevrelerde "Tanrının parmağı" olarak isimlendirilen Amerikan insansız hava araçları "Predator"lar ölümcül saldırılarıyla tanınıyor. ABD, küresel terörizmle savaşta en çok bu araçlardan faydalanıyor. Almanya Savunma Bakanlığı'nda ABD yapımı "Predator"leri satın almak için de bir tartışma yürütülüyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız