Okyanusların dibinde 14 milyon tondan fazla çöp bulunuyor

Okyanuslardaki kirlilik, her yıl milyonlarca deniz canlısının ölümüne ve salgın hatalıklara neden oluyor. Bu yüzden mikroplastikler, biyoçeşitliliği tehdit eden en önemli çevre sorunlarından birini oluşturuyor. Yeni bir araştırmada, dünya okyanuslarının tabanında yüzeyden 30 kat daha fazla, yani 14 milyon tondan fazla plastik atık sıkışmış halde bulunduğu belirtildi. Bilim insanları acilen harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

Haberler ntv.com.tr 06.10.2020 - 12:01 Son Güncelleme : 06.10.2020 - 12:04

  • 1

    YÜZEYDE BULUNANDAN 30 KAT DAHA FAZLA

    Bilim insanları çapı 5 mm'den daha küçük en az 14 milyon ton  mikroplastik atığın dünya okyanuslarının dibinde olabileceğini hesapladı. Okyanus çökeltilerinin 3 kilometre derinlikte yapılan analizi, okyanusun dibinde, yüzeyde bulunandan 30 kat daha fazla plastik olabileceğini gösterdi.

  • 2

    Avustralya’nın devlet bilim kurumu CSIRO, Büyük Avustralya Körfezi’nde ülkenin güney kıyısının yaklaşık 300 km uzağındaki altı uzak bölgede alınan okyanus tabanının çekirdeklerini topladı ve analiz etti.  Araştırmacılar 51 örneği inceledi ve suyun ağırlığı hariç tutulduktan sonra her gram çökeltinin ortalama 1,26 mikroplastik parça içerdiğini buldu.

  • 3

    CSIRO'da baş araştırma olan Denise Hardesty, Guardian'a yaptığı açıklamada, “bu kadar uzak bir yerde ve bu kadar derinliklerde mikroplastik bulmanın “dünyanın neresinde olursa olsun, plastiklerin her yeri kirlettiğine işaret ettiğini” belirtti. 

  • 4

    MİKROPLASTİK GEZEGENİN HER YERİNE ULAŞTI

    Hardesty, “Bu, su yolları boyunca her yerde olduğu anlamına gelir. İçinde yaşadığımız dünya ve tüketici alışkanlıklarımızın el değmemiş yerler üzerindeki etkisi hakkında düşünmemizin vakti geldi. Okyanusların büyük bir çöp çukuru olmadığından emin olmalıyız. Araştırmamız, mikroplastik sorununu, kaynağında durdurmamız gerektiğine dair kanıtları güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.
  • 5

    Çalışma kapsamındai okyanus tabanı,  Mart ve Nisan 2017'de kıyıdan 288 km ile 349km uzaklıkta, ,655 metre ile 3,016 metre arasında derinlikte delindi.

  • 6

    SORUNUN KAYNAĞI TÜKETİM ÜRÜNLERİ

    Hardesty, plastik parçalarının kaç yaşında olduğunu veya bir zamanlar ne tür bir nesnenin parçası olduklarını bilmenin mümkün olmadığını söyledi. Ancak mikroskop altındaki parçaların şeklinin bir zamanlar tüketici ürünleri olduğunu gösterdiğini açıkladı.

  • 7

    Araştırma için bilim insanlarıi çekirdek örneklerinde bulunan plastik miktarını tahmin etti ve diğer kuruluşların araştırmalarından, şu anda küresel olarak okyanus tabanında 14,4 milyon ton mikroplastik olduğu sonucuna vardı. 

  • 8

    Araştırmacılar, okyanus tabanındaki mikroplastiklerin ağırlığının yüzeydekinin 34 ile 57 katı arasında olduğunu bildirdi.

  • 9

    ABD, ÇİN, BREZİLYA, RUSYA, AVUSTRALYA VE HİNDİSTAN BM'NİN TAAHHÜDÜNÜ İMZALAMADI

    Öte yandan, geçen ay düzenlenen Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi kapsamında üye ülkeler plastiğin 2050 yılına kadar okyanusa girmesini durdurma hedefini içeren gönüllü bir taahhüt imzaladı. Taahhüdü imzalamayan başlıca ülkeler arasında ise ABD, Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya yer aldı.
  • 10

    YENİ ÖLÜMCÜL SALGINLARA DENİZ VE OKYANUSLARDAKİ PLASTİK KİRLİLİĞİ NEDEN OLACAK

    Diğer taraftan, Ağustos ayında yapılan farklı bir araştırmada, okyanuslardaki mikroplastik kirliliğinin, istiridye ve midye gibi deniz ürünleri yoluyla gıda zincirine katıldığını ve dünyada bir milyonu aşkın kişiinn ölümüne yol açan yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisine benzer ölümcül salgınlara yol açabileceği konusunda uyarı yapıldı.  Bununla birlikte bilim insanları, okyanus ve denizlerdeki plastik atıkların yüzeyindeki patojen (virüs ve bakteriler) varlığının her geçen gün arttığını açıkladı.

  • 11
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız