Rusya Esad'ı nasıl silahlandırıyor

Suriye'de 16 aydır devam eden şiddet olaylarına rağmen Esad'ın iktidarını güçlü bir biçimde korumasında Rusya'nın etkisi büyük. Rusya, Esad'a sadece siyasi destek vermiyor aynı zamanda uçaksavardan kalaşnikov piyade tüfeğine kadar tepeden tırnağa silahlandırıyor. Sadece bu yıl içinde Rusya'nın Şam'a 500 milyon dolar değerinde silah gönderdiği iddia ediliyor. Rusya Suriye ordusunu yıllardır bu şekilde silahlandırıyor:

Haberler 29.06.2012 - 16:40

  • 1

    Rusya Esad'ı nasıl silahlandırıyor

    Suriye'de 16 aydır devam eden şiddet olaylarına rağmen Esad'ın iktidarını güçlü bir biçimde korumasında Rusya'nın etkisi büyük. Rusya, Esad'a sadece siyasi destek vermiyor aynı zamanda uçaksavardan kalaşnikov piyade tüfeğine kadar tepeden tırnağa silahlandırıyor. Sadece bu yıl içinde Rusya'nın Şam'a 500 milyon dolar değerinde silah gönderdiği iddia ediliyor. Rusya Suriye ordusunu yıllardır bu şekilde silahlandırıyor:

    Hava Savunma Sistemi: Rusya 1 milyar dolar değerinde 8 adet Buk-M2 füzesini Suriye'ye sattı. Türk savaş jetini de vurduğu iddia edilen Buk-M2 füzesi orta menzilli. Helikopter, savaş uçağı ve seyir füzelerini vurma kapasitesine sahip. Rusya Buk-M2'lerin bir kısmını Suriye'ye gönderdi. Diğer sevkiyatın 2012-2013 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

    Suriye'nin ayrıca 27 kilometre menzile sahip 4 adet Pechora-2M füzesi bulunuyor. Rusya'nın bakımdan geçirerek Suriye'ye göndermeye çalıştığı helikopterlerle birlikte 4 adet Pechora-2M füzesini, bu ülkeye sevk etmeye çalıştığı da iddia ediliyor. Hazırlayan: Mustafa KARAKUŞ
  • 2

    Savaş uçakları Mig-29M:

    Rusya'nın yeni nesil 12 adet MiG-29M savaş uçağını Suriye'ye göndermek için anlaşma yaptığı ve ilk partiyi bu yıl içinde gönderdiği belirtiliyor. Rusya ile Suriye arasında yapılan savaş uçağı anlaşmasının değerinin 600 milyon dolar olduğu iddia ediliyor.
  • 3

    Eğitim uçağı Jak-130:

    Rusya'nın Şam'a 550 milyon dolar karşılığında 36 adet Jak-130 savaş uçağı satmak istediği belirtiliyor. Jak-130 savaş uçakları, Rusya'nın silah envanterinde eğitim uçakları olarak yer alıyor. Ancak bu uçaklara istendiğinde silah da takılabiliyor.
  • 4

    Yakhont gemisavar füzeler:

    Rus yapımı Yakhont süpersonik gemisavar füzeleri, dünyadaki en modern gemisavar füze olarak biliniyor. İsrail'in tüm karşı çıkmalarına rağmen Moskova son teknolojiyle donatılmış Yakhont füzelerini Suriye'ye sattı. İsrail, Esad'ın devrilmesi durumunda söz konusu füzelerin Hizbullah'ın eline düşmesinden korkuyor.
  • 5

    Tanklar:

    Suriye ordusunun en güçlü olduğu alanlardan biri kara kuvvetleri. Suriye ordusunda 2 bin 250 adet Rus yapımı T-55 tankı buluyor. Silah uzmanları 1500-1700 arasında da T-72 tipi savaş tankının Suriye kara kuvvetlerinde olduğunu belirtiyor. Sovyet döneminde Moskova'nın Ortadoğu'daki en büyük ortağı Suriye oldu. Bu nedenle Rusya'nın 1000 adet T-72 Suriye tankını modernize ettiği iddia ediliyor. Rusya ile Suriye arasında yapılan tank anlaşmasının maliyetinin 1 milyar dolar olduğu ileri sürülüyor.
  • 6

    Piyade tüfeği kalaşnikov:

    Suriye ordusunda asker genellikle piyade tüfeği kalaşnikov kullanıyor. Suriye'nin Rusya'ya olan silah borcunu ödememesi sonrasında Moskova, bu ülkeye kalaşnikov sevkiyatını 1997'ye kadar durdurmuştu. Rusya 2005 yılında Suriye'nin savunma borcunun yüzde 70'ini Tartus üssünde kalma karşılığında sildi.
  • 7

    Zırhlı araçlar ve toplar:

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iç savaş endişesi nedeniyle Suriye'ye silah sevkiyatı yapmadıklarını iddia etse de, Suriye ordusunda kullanılan zırhlı araç ve topların çok büyük bir kısmı Rus yapımı. İsveç merkezli düşünce kuruluşu SIPRI'nin verilerine göre, 2011 yılında Suriye'ye 291 silah sevkiyatı yapıldı. Söz konusu sevkiyatın 246'sı Rusya'dan geriye kalan 45'i de İran'dan gerçekleştirildi.
  • 8

    Askeri araçlar:

    Moskova merkezli CAST adlı düşünce kuruşunun verilerine bakıldığında, Suriye ordusu envanterinde bulunan askeri araçların büyük bir kısmının Sovyet döneminde satın alındığı görülüyor. Sovyetler Birliği'nin çökmesi sonrasında 2005-2009 yılları arasında yapılan iki anlaşmayla, Suriye askeri araçlarının büyük bir bölümünü yeniledi. Suriye ordusunda kullanılan askeri araçların başında "Ural 4320 ve "Gas 3308" modelleri geliyor.
  • 9

    Mobil füze Grad:

    Suriye ordusunda, Sovyet döneminden kalma 300'den fazla mobil füze sistemi Grad bulunuyor. Araç üzerine yerleştirilerek kullanılan Grad füzelerinin en büyük avantajı mobil olmaları.
  • 10

    MiG-31:

    Suriye'deki Essad rejimi, yaşlı MiG-25 savaş jetlerini, Rus yapımı yeni nesil MiG-31'lerle değiştirmeyi planlıyor. Moskova ile Şam arasında 500 milyon dolar değerinde MiG-31 anlaşması yapıldı. Ancak uluslararası baskı nedeniyle Rusya'nın, Suriye ile yaptığı MiG-31 anlaşmasını dondurduğu iddia ediliyor.
  • 11

    Havada vurulamayan füze İskender:

    Suriye'nin en fazla ilgi gösterdiği savunma sistemlerinden biri de, havada vurulamayan füzeler olarak ün yapan İskender füzeleri. Karadan karaya atılabilen İskender'in menzili 500 kilometreye ulaşabiliyor. Şam, İskender füzelerini satın almak için Moskova'yla 2005 yılında anlaşma yaptı. Ancak İsrail'in yoğun baskısı sonrası Rusya, bu füzeleri Suriye'ye göndermekten vazgeçti.
  • 12

    Tartus askeri üssü

    Rusya'nın dünyayı karşısına alarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a sahip çıkmasının asıl nedeni ise, bu ülkenin Suriye'deki Tartus askeri üssü. Sovyetler Birliği'nin çökmesi sonrasında, Rusya'nın sıcak denizlere inmek için sadece iki üssü bulunuyor. Bunlardan biri Ukrayna'daki askeri üs. Diğeri ise, Suriye'de Akdeniz'deki Tartus üssü.

    2011 verilerine bakıldığında, Suriye'nin Rusya'dan aldığı silahların, Rus savunma sanayi bütçesindeki payı sadece yüzde 5. Sorun sadece silah satışından kaynaklanmış olsaydı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çoktan, Esad'a silah sevkiyatına son vermişti. Arap Baharı sonrası, Moskova, Ortadoğu'daki son stratejik ortağını da kaybetmek istemiyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız