Tevrat parşömenlerine cenaze töreni

İsrail'de bir sinagogdaki yangında büyük hasar gören Tevrat parşömenlerini, dualar ve ağıtlar eşliğinde gömüldü.

Haberler 08.10.2010 - 02:09

  • 1

    Tevrat parşömenlerine cenaze töreni

    İsrail'de aşırı dinci Yahudi toplumunun üyeleri, geçtiğimiz günlerde, bir sinagogdaki yangında büyük hasar gören Tevrat parşömenlerini, binlerce kişinin katıldığı 'cenaze' töreniyle, dualar ve ağıtlar eşliğinde gömdü.
  • 2

    Tevrat parşömenlerine cenaze töreni

    Tel Aviv yakınlarında, genellikle ortodoks Yahudiler'in yaşadığı Bnei Brak'ta, geçtiğimiz günlerde kutlanan Yahudi dini bayramlarından Sukot'un (Çardak Bayramı) ilk günü bir sinagogda yangın çıkmış, yangında 11 Tevrat parşömeni büyük hasar görmüştü.
  • 3

    Tevrat parşömenlerine cenaze töreni

    Yangını bir 'felaket' olarak adlandıran söz konusu aşırı dinci toplumun hahamları, Sukot bayramı süresinceki tüm etkinlikleri iptal etmiş, buradaki topluluk üyeleri Tevrat parşömenlerinin yanması nedeniyle yasa girmişti.
  • 4

    Tevrat parşömenlerine cenaze töreni

    Söz konusu Hasidik grup içinde bir çoklarının, bunun bir "cezalandırma" olduğuna inandıkları belirtiliyor. Grubun hahamlarından biri, "bu felaketin, sinagogdaki ibadetler sırasında grup üyelerinin birbirleriyle konuşmalarından" kaynaklandığını öne sürerken, bir diğeri grubun liderleri hahamlar arasında yaşanan güç kavgasından kaynaklandığını iddia etti.
  • 5

    Tevrat parşömenlerine cenaze töreni

    Tevrat parşömenleri, Yahudi dininde en kutsal dini unsur olarak kabul ediliyor. Herhangi bir şekilde zarar gören Tevrat parşömenleri, bu konuda uzman dini yazıcılar tarafından tamir edilirken, tamir edilemeyecek durumda hasar gören ve kullanılamayacak hale gelen parçaların, dini kurallar uyarınca, bir Yahudi mezarlığına gömülmesi zorunlu.
  • 6

    Tevrat parşömenlerine cenaze töreni

    Yahudi geleneklerine göre, Tevrat parşömenleri de aynı insanlar gibi kefene sarılıp gömülüyor.
  • 7

    Tevrat parşömenlerine cenaze töreni

    Vizhnitz hasidiklerinin dini şurası ise yangın ve parşömenlerin yanması sonrası, toplum üyelerine yönelik bir dizi tavsiye kararı aldı. Bu kararlar arasında, söz konusu toplum üyelerinin tamamen Tevrat'a yoğunlaşmaları ve dini duaları terennüm etmek dışında, önümüzdeki yılın Nisan ayı ortalarındaki Pesah'a (Hamursuz Bayramı) kadar haftada bir gün 'ağız orucu' (konuşmama) tutmaları da bulunuyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız