“Çocuğum beni dinlemiyor” diyen ebeveynlere tavsiyeler

Her anne gibi siz de çocuğunuza kendinizi dinletmek istiyorsunuz, değil mi? Sözünüzü duyuramadığınızda sesinizi yükseltiyor ve sonra bunu yaptığınız için pişman mı oluyorsunuz? Bu pişmanlığı yaşamamak için önce çocuğunuzun sizi neden dinlemek istemediğini bulmalısınız.  

Haberler ntv.com.tr 01.01.2023 - 15:21

  • 1

    Çocuğunuzu çok fazla uyarıyor olabilir misiniz? “Bunu sana kaç kez söyledim?”, “Bu sana son uyarım!” gibi sözlerin etkili olmadığını hatırlatalım. Onu çok fazla uyardığınızda sizin blöf yaptığınızı öğrenecektir. Aslına bakarsanız, uzmanlar uyarıları çok fazla tekrar etmenin, çocuğunuza, ilk söylediğinizde dinlememe alışkanlığı kazandıracağını hatırlatıyor. Zaten bir şeyi beş kez tekrarlayacağınızı düşünüyorsa neden ilk söylediğinizde sizi dinlesin, değil mi? Tekrara düştüğünüz takdirde sizi dikkate almayacaktır. Bir kez söyleyin, dinlemezse bir uyarı ile devam edin ve harekete geçmezse, davranışı nedeniyle bir sonuçla karşılaşmasını sağlayın.

  • 2

    "Odanı hemen toplamazsan bir daha asla dışarı çıkmana izin verilmeyecek!" ya da “Eğer toplamazsan tüm oyuncaklarını atarım!” gibi tehditlerin işe yarama olasılığı yok.

    Bunları tamamen hayal kırıklığıyla söylediğinizde ciddi olabilirsiniz, ancak çocuklar, bir ebeveynin aşırı cezalar veremediğini veya yapmayacağını çabucak fark eder.

    Çocuğunuzla, gerçekten farkına varmadan bir tartışmanın içine çekilebilirsiniz, bunu yapmayın! “Evet öylesin!”, “Hayır değilim!” tartışmasının ne kadar uzun sürdüğünü fark edemeyebilirsiniz.

    Örneğin çocuğunuza odasını temizlemesini söylerseniz ve bu konuda 20 dakika tartışırsanız, bu 20 dakika, sizin istediğinizin yapılmasını geciktirir. Bir güç mücadelesiyle dikkatinizi dağıtmayın. Bunun yerine, çocuğunuz uymamayı seçerse, katlanması gereken bir sonuç olduğunu ona gösterin.

  • 3

    Katlanması gereken olumsuz sonuçlar, çocuğunuza gelecekte daha iyi seçimler yapmasını öğretir. Ancak sonuçları tutarlı bir şekilde takip etmek için mücadele ederseniz, çocuğunuz öğrenemez. Gerçekten yapmadan ayrıcalıkları elinden almakla tehdit etmek veya çocuğunuz ayrıcalıkları için yalvardığında pes etmek etkili olmayacaktır. Bir hayat dersi olarak hizmet edecek mantıklı sonuçlarla devam edin.

  • 4

    Çocuklar dinlemediğinde pek çok ebeveyn sesini yükseltir. Ancak bağırmak olumsuz sonuçlara neden olmaz. Çocuğunuz basitçe, sizi dikkate almamayı öğrenir. Araştırmalar, bağırmanın fiziksel şiddet uygulamak kadar zarar verici olabildiğini gösteriyor. Bağırmak, çocuğunuzla ilişkinizde hasar bırakacağı gibi, gelecekte sizi dinleme olasılığını da azaltır.

  • 5

    Çocuğunuzun sizi dinlememesinden yakınıyorsanız, yeni bir yaklaşım denemelisiniz. Onunla konuşma biçiminizi değiştirmelisiniz. Azar tonundaki cümleleri diyaloglarınızdan çıkarmakla işe başlayabilirsiniz. Daha etkili yollar deneyerek, onu gelecekte gerçek hayata hazırlamalısınız. Neticede, yetişkin olduğunda, iş hayatında patronu ona yapması gereken işi 10 kere hatırlatmayacaktır. Uzmanlar, çocuğunuzun sizi dinlemesini sağlamak için önce sizin onu dinlemenizi öneriyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız