Ev işlerini çocuklar için eğlenceli hale getirme yolları

Ev işlerini yapmak ve evi, toplamak çoğu yetişkin için rahatlatıcı bir etkiye sahip olsa da çocuklar için ev işleri zahmetli ve zorlayıcı olabilir. Ancak çocuklar ev işlerine yardım ettiğinde herkesin yararına olduğundan, ev işlerini küçükler için eğlenceli hale getirmek ebeveynlerin görevi olmalı. 

Haberler ntv.com.tr 24.03.2022 - 07:51

  • 1

    KATI OLMAYIN

    Genel bir kural olarak, çocuklara ev işi yapma  alışkanlığı vermek istiyorsanız, olumlu pekiştirmeye bağlı kalın. Katı olmak ve dağınık odaları için onları azarlamak işe yarar gibi görünse de çocukların ev işlerini olumsuz duygularla ilişkilendirmesini istemezsiniz.


    Gerçekten yapmak istediğiniz şey, mümkün olduğunca çok sayıda olumlu duyguyu ve mutlu anıları ev işleriyle ilişkilendirmek olmalı. Ev işlerini kaçınılması gereken bir şey olarak gören değil, sabırsızlıkla beklenecek bir şey olarak düşünen çocuklar yetiştirmeyi başarabilirsiniz.
  • 2

    EVİN FARKLI NOKTALARINA ‘HAZİNELER’ SAKLAYIN

    Ödül kadar bir çocuğu teşvik edecek ve işinde hızlandıracak bir şey olamaz. Hazine avına çıkan bir çocuk kolay kolay yorulmaz. Günün sonunda çikolata, şekerleme ya da bir kitapla ödüllendirileceğini bilen çocuk, yapacağı işi bitirmeye daha hevesli olur. Dolayısıyla ev işi sorumluluğu verirken de bu taktiği kullanabilirsiniz. Evin farklı noktalarına minik ödüller saklayabilir, dağınıklığı toplarken ya da bir yerleri temizlerken ödüllere ulaşabileceğini söyleyebilirsiniz. Çocuk sonunda ödüllendirileceğini bilirse yaptığı işi ne kadar çabuk bitirdiğine siz de inanamayacaksınız.

  • 3

    MÜZİK AÇIN

    Çocuklar müziği sever, hele müzik eşliğinde dans etmeye bayılır. Oyuncakları toplarken, toz alırken, yerlere paspas yaparken bir yandan şarkılara eşlik etmek, bir yandan dans etmek çok eğlenceli olmaz mı? Çocukların morallerini ve motivasyonlarını yüksek tutan, hareket etmeye devam etmelerini sağlayan her şey iyidir.

  • 4

    İŞİ YARIŞA ÇEVİRİN

    Çocuklar doğaları gereği rekabetçidir. Birden fazla çocuğunuz varsa, ev işlerini 'kim daha iyi yapabilir' veya 'kim daha fazlasını yapabilir' türünde bir yarışmaya dönüştürmek her zaman iyi bir fikirdir. İlk olarak, zorluk derecesine göre farklı görevlere puan vermelisiniz. Elbette, çamaşır yıkamaya yardım etmek, yemekten sonra masayı toplamaktan daha değerli olmalı, değil mi? Bir turnuva düzenliyorsanız, puanlama sisteminin adil olduğundan emin olmalısınız.
  • 5

    DIŞ MEKAN İŞLERİNİ VERMEKTEN KORKMAYIN

    Ebeveynlerin çoğu, onları korunaklı ve güvende tutmak için çocuklarına yalnızca ev içi işleri devretme eğilimindedir. Bununla birlikte, mobilyaların tozunu almak ve bulaşıkları yıkamak, hareketli çocuklar için kısa sürede sıkıcı hale gelebilir. Çocuklara dış mekan işleri sorumluluğu vermek zannettiğinizden daha iyi sonuç almanızı sağlayabilir. Bahçedeki ya da başkondaki çiçekleri sulamak, çim biçmek, parmaklıkları boyamak, kedi ya da köpeği yıkamak gibi işlerin sorumluluğunu vermekten korkmayın. Dış mekan işleri her zaman çocuklara daha eğlenceli gelir.

  • 6

    İŞ YAPARKEN ÇOCUĞUNUZU ASLA AZARLAMAYIN

    Çocukların hiçbir işi sizin kadar iyi yapamayacaklarını aklınızdan çıkarmayın. Ne de olsa elleri ve bedenleri daha küçük, zihinleri kısa sürede başka bir işe kayabilir... Sizin kadar iyi olmadıkları için onları azarlamayı aklınızdan bile geçirmeyin. Aklınızdaki mükemmelliyetçiliği bir süreliğine çöpe atın. Her yaptıklarında onlara rehberlik edin, yol gösterin ve sabırlı olun. Ev işlerinin onların zihnşnde travmatik ve korkutucu bir şey haline gelmesini istemezsiniz.

  • 7

    ONU TAKDİR EDİN

    Yatağı kötü de düzeltse, yemekten sonra masayı gerektiği gibi toplayamasa da çabasından dolayı onu takdir ettiğinizi belli edin. Çocuğunuza harika bir iş çıkardığını söyleyerek, ev işi sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmesini sağlayabilirsiniz.

  • 8

    SİZ DE ONUNLA BİRLİKTE ÇALIŞIN

    Oyuncak toplamak, çamaşır sermek, toz almak veya başka işlerde çocuğunuzla birlikte çalışarak ona örnek olun, yol gösterin. Ev işlerini yapmayı, birlikte kaliteli zaman geçirme ve eğlenme aracı olarak görün.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız