Yapılan araştırmalar bebeklerle konuşurken 'ortak bir ebeveyn dili' kullandığımızı savunuyor

Bebeklerle konuşurken kullanılan dilin tüm dünyadaki insanlarla aynı olabileceğini düşünür müydünüz? ABD’deki prestijli Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, dünyanın farklı bölgelerindeki insanların bebeklerle iletişim kurma yöntemlerinin neredeyse aynı olduğunu tespit etti.

Haberler 25.07.2022 - 13:36 Son Güncelleme : 25.07.2022 - 17:37

  • 1

    Eğer bir bebekle konuşurken sesinizi inceltiyor ve garip sesler çıkarıyorsanız yalnız değilsiniz. Harvard Üniversitesi yapılan bir araştırma sonucu, dünyadaki çoğu insanın bebeklerle benzer şekilde iletişim kurduğunu ortaya koydu.

  • 2

    SESLERİN ÖZEL BİR FONKSİYONU VAR

    Music Lab adlı şirket, 6 farklı kıtadaki insanların bebeklerle konuşurken benzer yöntemler kullandığını tespit etti. Nature Human Behaviour dergisi, bu tespitler sonucunda bebek gelişiminde ve aile-çocuk bağlarında konuşma ve şarkı türevlerinin özel bir fonksiyonu olduğunu paylaştı.

  • 3

    21 ÜLKEDEN KATILIMCI SEÇİLDİ

    3 yıl süren bu araştırmada farklı kültür ve yaşam tarzlarına sahip 410 çiftin bebekleriyle olan konuşmaları kaydedildi. 21 ülkeden 1615 kayıt ve veri toplandı. San Diego’dan Doğu Afrika’ya pek çok farklı ülkedeki yetişkinlerin bebeklerle konuşma şekli incelendi.

    Bu kayıtlar 187 ülkeden 51 binden fazla kişiye dinletildi.

  • 4

    DİLİ ANLAMASALAR DA...

    Deneklerin yüzde 70'i, konuşulan dili hiç bilmeseler de sözlerin bebeklere yönelik olduğunu ayırt etmeyi başardı.

  • 5

    "YÜKSEK VE TİZ" SES ÖNE ÇIKTI

    Araştırmacıların elde ettiği bulgular, dünya çapında insanların bebeklerle konuşurken “yüksek ve tiz” bir ses kullandığını ortaya koydu.

    Araştırmacılar, şarkı söyleyen yetişkinleri incelediklerinde ise tempo ve ses tınısında tutarlı değişimler olduğunu gözlemledi.

  • 6

    ORTAK BİR "EBEVEYN DİLİ"

    Bilim insanları kültür ve yaşam tarzı farklı olsa da tüm insanların bebekleriyle benzer şekilde konuştuğunu söylüyor. Bazıları bunu "ebeveyn dili" olarak nitelendiriyor.

  • 7

    NİNNİLER DE BENZERLİK GÖSTERİYOR

    Bilim insanları, farklı toplumlardaki ninnilerin de benzerlik gösterdiğine dikkat çekiyor.
  • 8
    Araştırmacılar, ses tonu ile duygu ve hislerin bebeklere aktarılabildiğine vurgu yapıyor. Ebeveynlerin birbiri arasındaki iletişiminin bebek ve çocuk gelişimindeki önemi ise uzun süredir biliniyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız