Feminist filozof Mary Wollstonecraft’ın çıplak heykeli bant ve maskelerle örtüldü

Feminizmin annesi olarak anılan Mary Wollstonecraft’ın 10 yılda tamamlanan ve salı günü açılan heykeliyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Çıplak bir kadın bedeni olarak tasfir edilen Londra'daki heykelin göğüs ve kasık bölgesine siyah bant yapıştırıldı, gövdesine t-şört giydirildi ve cerrahi maskelerle kaplandı.

Haberler 12.11.2020 - 14:13

  • 1
    Britanyalı filozof ve feminist düşüncenin önderlerinden Mary Wollstonecraft'ın salı günü Londra'da açılan heykeli tartışma yarattı. Mary on the Green bağış kampanyası kapsamında toplanan 143 bin sterlinle yapılan ve 10 yılda hazırlanan heykelinin gümüş renkte çıplak bir kadın bedenini tutan iç içe geçmiş birçok kadın figüründen oluşması tepki çekti.

  • 2
    Britanya’da kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması için mücadele veren Millicent Fawcett’in heykelinin dikilmesi için yürütülen kampanyada önemli rol oynayan Caroline Criado-Perez, Britanya’nın en önemli ve tartışmalı sanatçılarından Maggi Hambling’in heykelini sert dille eleştirdi. Criado-Perez, heykelin yapımında karar sürecinin feci şekilde yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi:
  • 3
    "Bu heykelin yapımında harcanan emeğe tamamen saygı duyuyorum, müthiş bir azim. Fakat, heykelin kendisine gelecek olursak, tüm emek boşa harcanmış. Böyle bir temsilin Wollstonecraft’ı aşağıladığını düşünüyorum gerçekten. Kendisi bu çıplak, müthiş vücudlu ve erkeklerin fantezilerinden fırlama temsilini görse hiç hazzetmezdi. Criado-Perez, heykelin siyasi bir mesaj taşıdığını söyleyerek doğrudan feminist düşünürü temsil etmesi gerektiğini belirtti."
  • 4
    Heykelin yaratıcısı Hambling ise eserini savunarak heykelde kıyafet olması durumunda, eserin belirli bir zaman ve mekan çerçevesinde sınırlandırılacağını söyledi.
  • 5
    Sanatçı "Bu Mary Wollstonecraft’ın bilindik kahramansı temsili değil. Bu heykel günümüzü, onun ruhuyla yansıtıyor" derib
  • 6
    Feminist düşünürün heykelinin dikilebilmesi için yapılan çalışmalarda ön planda yer alan yazar Bee Rowlat de heykelin feminizmin doğuşunu ve dayanışma fikrini temsil ettiğini söyledi. Tartışmalar devam ederken heykelin göğüs ve kasık bölgesine siyah bant yapıştırıldı, gövdesine t-şört giydirildi ve cerrahi maskelerle kaplandı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız