Kalem şehit günlük şahit

NTV Tarih Mart sayısında, İstanbuldan cepheye gönderilen şehit teğmen İbrahim Nacinin günlüğünü kapağa taşıdı.

Haberler 01.03.2013 - 09:13

  • 1

    Kalem şehit günlük şahit

    NTV Tarih Mart sayısında, İstanbul’dan cepheye gönderilen şehit teğmen İbrahim Naci’nin günlüğünü kapağa taşıdı.

    İbrahim Naci’nin yaşadığı hadiseleri ve duygularını yazdığı günlük, 98 yıl sonra ortaya çıkarak bizi, genç teğmenin kendisine, arkadaşlarına ve Çanakkale’de savaşan askerlere yaklaştırıyor.

    VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ
  • 2

    Kalem şehit günlük şahit

    20 yaşındaki genç teğmenin 24 Mayıs 1915’te başlayan günlüğü, 21 Haziran’da İbrahim Naci’nin şahadetiyle son buluyor.
  • 3

    Kalem şehit günlük şahit

    İbrahim Naci, cepheye gitmeden aldığı küçük defterin iç kapağına önce adresini yazar, sonra bir not düşer: “Bu defter kimin eline geçerse bir şehit hürmetine yukarıdaki adrese göndersin...”
  • 4

    Kalem şehit günlük şahit

    31 Mayıs – Pazartesi / Kısıkkaya

    Gelibolu Yarımadası’nda ay bile ağlıyordu

    “...Şöyle bir tepeye çıktım. Uzun ve ince bir geçit gördüm. Şaştım. Gelibolu Yarımadası bu muydu? Sonra Saros Körfezi gayet geniş ve dümdüz bir sahra önünde iki üç ada... Gelibolu’nun üzerinde ay görünmeye başladı... Yarımada üzerinde cereyan eden facialara sanki ağlar gibiydi...”
  • 5

    Kalem şehit günlük şahit

    12 Haziran – Cumartesi / Kilya Limanı, Eceabat

    Eceabat’ı yakıp yıkan koca Fransız-İngiliz medeniyeti

    “... Kilya İskelesi karşısında harbin etkileri daha açıktı. Hele Maydos’ta (Eceabat). Bu küçük ve şirin kasaba, şimdi ne matemî bir manzara arz ediyordu. Binaların hemen hepsi düşman mermileri ile yıkılmış, yakılmıştı. ... Acaba bu zavallı İslam topraklarının kabahati neydi?... İşte koca Fransız, İngiliz medeniyeti...”
  • 6

    Kalem şehit günlük şahit

    15 Kaziran – Salı / Soğanlı Dere, Melek Hanım Çiftliği

    Şehit olursam bir ağacın dibine gömülüp terk mi edileceğim?

    “... solda yeni birkaç mezar nazar-ı dikkatimizi çekti... Kimbilir bu sararmış, dökülmüş toprakların siyah ve katı sinesine bırakılan bu vücutlar, muharebeye nasıl bir geriye dönmek ümidi ile girmişlerdi... Şehit olursam ben de mi böyle solgun yapraklı birkaç kel ağacın dibine gömülüp terk edileceğim?
  • 7

    Kalem şehit günlük şahit

    21 Haziran – Pazartesi sabahı / Kerevizdere

    İbrahim Naci, girdiği bu ilk çatışmada, büyük ihtimal bir süngü saldırısını yönetirken şehit düşüyor.
  • 8

    Kalem şehit günlük şahit

    “ ... Sabah saat 05:30’da Silah al! Emriyle uyandım. Dünkü düşüncelerin verdiği hüzünle defterimi açtım. Acı hatıralarımı kaydediyorum. Fakat bilmem bu satırlarımı ailem okuyabilecek mi? Defterim oraya kadar gidecek mi? ... Saat 11:00. Muharebeye girdik. Milyonlarla top ve tüfek patlıyor... Şimdi birinci onbaşım yaralandı. Allah’a ısmarladık...”
  • 9

    Kalem şehit günlük şahit

    Günlük, burada bitmiyor; farklı bir kalemle yazılan ve İbrahim Naci’nin şehit olduğunu bize bildiren bir sayfayla devam ediyor.

    21 Haziran – Pazartesi akşamı / Kerevizdere

    Günlüğünü okuduğum için bana darılma Naci...“Zavallı Naci! Evladım gibi sevdiğim yavrum. Defterine emanet ettiğin gizli duyguları bir peder, bir ağabey yakınlığıyla okudum. Bana darılmaz ve hatalı bulmazsın değil mi?”

    Çanakkale şehidi İbrahim Naci’nin yaşadıkları ve günlüğünün hazin hikayesinin ayrıntıları ve devamı NTV Tarih Mart sayısında.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız