Akdeniz'in ortasında bir inci: Kuzey Kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kuzey Kıbrıs gibi nevi şahsına münhasır bir adanın Türkiye’ye bu kadar yakın olması ve ulaşım kolaylığı, adaların ruhunu, atmosferini ve rahatlığını sevenler için eşsiz bir avantaj. Brandlifemag.com editörlerinin kaleminden Akdeniz'in ortasında bir inci Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti...

Haberler 10.03.2020 - 11:16 Son Güncelleme : 14.12.2020 - 10:09

  • 1

    Kıbrıs, altın rengi kumsalları, farklı lezzetler sunan mutfağı, hayattan zevk almasını bilen rahat mizaçlı ada halkı ile insanı kendisine hemen bağlayan adalardan. Üstelik keyif düşkünlerinden tarih meraklılarına, gurme tatlar peşinde koşanlardan alternatif adresler arayanlara, her türlü beklentiye ve zevke hitap edecek seçenekleri barındırmasıyla da her daim cazip.

    KIBRIS'A PASAPORTA İHTİYAÇ DUYMADAN KİMLİĞİNİZLE GİRİŞ YAPABİLECEĞİNİZİ BİLİYOR MUYDUNUZ?

  • 2
    Yaz aylarındaki nem oranı insanı çileden çıkaracak kadar yüksek olabildiğinden, ona en çok yakışan ilkbahar ve sonbahar aylarında Kıbrıs’ın tadına doyum olmuyor.
  • 3

    GİRNE YAT LİMANI

    Bu kendine özgü deyimleri, gelenekleri ve ritmi olan adaya kolayca alışır, Kıbrıs’tan ya da ada halkının deyimiyle ‘Kıprıs’tan her dönüşünüzde biraz daha ‘adalı’ olursunuz; saçlarınıza ve teninize bir tutam daha Akdeniz mavisi ve tuzu bulaşır.

  • 4
    Girne Yat Limanı civarındaki daracık sokakların sakinliğini ve atmosferini yaşamak için kafelerden birinin kapı önündeki sandalyelerine ilişip, günlük hayatın yavaş ritminin tadını çıkarmaya başlayınca, ‘adalı’ olmanın ilk ritüelini yerine getirmiş olursunuz.
  • 5
    Türkiye’de çay alışkanlığı neyse Kıbrıs’ta da ‘Con Kahve’ o. Dolayısıyla bu ritüele uyarak, Türk kahvesine göre daha hafif olan ve günün her saati ikram edilen ‘Con’ kahveden yudumlamaya hazır olun.
  • 6

    KERVANSARAY PLAJI

    Deniz, kum ve güneş için Girne’de yer alan Escape Beach, Kervansaray ve Camelot gibi plajlar sonbahar aylarında her zamankinden daha güzel olur. Ayrıca Kervansaray Plajı, Girne’de günbatımının en güzel izlendiği adreslerden, üstelik denizden çıkmadan günbatımı izleyebilmek eşsiz.

  • 7

    BELLAPAİS MANASTIRI

    Denizle vedalaşabilirseniz, güneşi mutlaka Bellapais Manastırı’nın yanındaki restoranın eşsiz manzaraya hakim masalarından birinde uğurlayın.

  • 8

    ST. HİLLARİON KALESİ

    Adadaki rehavet ve denizin güzelliğine mola verdiğinizde, Kıbrıs’ın binlerce yıldır pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve hemen herkesin ilgisini çekecek kadar zengin tarihine dalabilirsiniz.

    Girne’yi adeta kuşbakışı süzen eşsiz konumuyla, dönemin koşullarında nasıl yapıldığı hala merak uyandıran ve insanın aklını başından alan St. Hillarion Kalesi, gece aydınlatıldığında şövalyelerin hala orada yaşadığını hissettiren büyüleyici bir şatoya dönüşüyor. 

  • 9

    Bellapais Manastırı ise Girne’nin en güzel manzaralarından birine sahip ve mimarisiyle oldukça etkileyici bir yapı. Manastırın içinde, ilkbahar ve yaz aylarında Bellapais Klasik Müzik Festivali düzenleniyor. Lawrence Durrell’in Beylerbeyi Köyü’ndeki ‘Tembellik Ağacı’ adını verdiği dut ağacının altında yazdığı, Bellapais Manastırı’nı da içine alan ‘Bitter Lemons’ (Acı Limonlar) kitabının hatırına Bellapais’i görmeden dönmemek gerekiyor. Girne’de marinanın hemen yanı başında yer alan Girne Kalesi de ziyaretçileri çeken yerlerin başında geliyor.

  • 10

    BÜYÜK HAN

    Deniz kenarından uzaklaşıp Lefkoşa’ya uzandığınızda, Büyük Han’a ve civarındaki sokaklara mutlaka zaman ayırın; çünkü burada vakit geçirmek başlı başına bir keyif.

  • 11
    Geleneksel Osmanlı Dönemi mimarisine sahip Büyük Han’ın alt katında, Kıbrıs mutfağının lezzetli hamur işlerini tadabileceğiniz kafeler ve hediyelik eşya dükkanları bulunuyor.
  • 12
    Üst kattaki el sanatları atölyelerinde ipek böceği kozasından yapılmış panolar, ahşap, boncuk, seramik ve deniz kabuklarından yapılmış takılar ve objeler Büyük Han’ın otantik atmosferini çok iyi tamamlıyor.
  • 13
  • 14

    SELİMİYE CAMİİ (ST. SOPHİA KATEDRALİ)

    Büyük Han’dan iki sokak ileride St. Sophia Katedrali ya da günümüzdeki adıyla Selimiye Camii, tüm görkemi ile karşınızda.

  • 15
    Kıbrıs’ta tarihin izinde gezilecek yerler sadece Girne ve Lefkoşa ile sınırlı değil, aksine Magusa tarafında bulunan pek çok antik kalıntı ve eser, Magusa’yı adeta açık hava müzesine dönüştürmüş. Milattan önce 11. yüzyıldan bu yana pek çok uygarlığın yaşadığı Salamis Harabeleri’nde, yaz aylarında Salamis Antik Kenti’nde düzenlenen konserlerden birine denk gelirseniz kaçırmayın.
  • 16
    Magusa ayrıca Akdeniz mavisinin en güzel tonlarını görebileceğiniz ve berrak deniziyle aklınızdan çıkmayacak kumsallara sahip. Magusa’dan devam ettiğinizde, adanın en uç noktası olan Karpaz Altın Kum Plajı’nın göz alıcı mavi tonlarındaki tertemiz denizi ve bakir doğası ile karşılaşma anı ise unutulmaz.
  • 17

    KARMİ (KARAMAN) KÖYÜ

    Huzurlu ve az bilinen adresleri sevenlerdenseniz, Karaoğlanoğlu bölgesinden Alsancak tarafına devam ederken, Girne’ye yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alan Karmi (Karaman) Köyü tabelasını kaçırmayın. Girne’nin eteklerinde kurulmuş Karmi Köyü’nde yer alan huzurlu evlerin sahipleri, ağırlıklı olarak Kıbrıs’ta yaşayan İngilizler.

  • 18
    Her bir ev kendine özgü bir karaktere sahip. Evlerin duvarlarını kaplayan begonvilleri, ‘İncir Geçidi, Limongil, Selvi Sokak’ gibi nefis isimlere sahip daracık sokakları ile Karmi Köyü, zamanda durmuş sanrısı oluşturacak kadar sessiz, sakin bir köy.
  • 19
    Buranın huzuruna sadece cırcırböcekleri değil, düzinelerce kedi de iştirak ediyor; kediler orada yaşayanlar tarafından daima besleniyor. Köy meydanında yer alan kilisenin önüne arabanızı park edip, daracık geçitlerde nefis çiçek kokuları arasında huzur bulun. Merdivenlerin, minik yokuşlu geçitlerin ardından, Levant restoranın bahçesinde güzel bir yemek molasını ödül olarak sona saklayın.
  • 20

    Adanın berrak denizinin, rahat atmosferinin üzerine bir de adada karşılaşacağınız lezzetler eklenince, Kıbrıs bağımlılık yaratacağından şehir hayatından ya da gri günlerden sıkıldığınızda ‘kaçabileceğiniz’,  Kıbrıslıların deyimiyle yeni bir ‘adacık’ınız oluyor. Et düşkünlerini burada damaklarını şenlendirecek tatlar bekliyor. Kedilerin bile verdiğiniz köftelere yüz vermeyip iştahla beklediği şeftali kebabı, kızarmış hellim peyniri, mevsimi olan bahar aylarında giderseniz molehiya ve kolakas yemekleri, çakısdes olarak adlandırılan yeşil zeytin türü, ceviz, karpuz, patlıcan macunları, meşhur et yemeği Kleftiko, zeytinli ekmek ve Pirohu (Nor peynirli mantı) en karakteristik lezzetler arasında.

  • 21

    Adanın bir ucundan diğer ucuna gezilen bir hafta, Akdeniz’in göz alabildiğine masmavi sularının altın sarısı bakir kumsallarında ya da hareketli beach club’larında keyif yapılan birkaç gün ve yeni lezzetler keşfedilen bir haftasonu, Akdeniz’in bu rahat adasının havasına sizi alıştırıp, her fırsatta aklınıza düşürmeye devam edecek.

  • 22
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız