3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

Türkiye 3 temmuz sabahı şok bir haberle uyandı. Organize suçlarla mücadele şubesine bağlı polisler, şike soruşturması kapsamında 11 ilde eş zamanlı operasyon başlattı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın yanı sıra yöneticiler Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Ümit Karan, futbolcular Emmanuel Emenike, Sezer Öztürk, Korcan Çelikay ve Mehmet Yıldız'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi göz altına alındı.

Haberler 26.06.2013 - 17:34

  • 1

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Türkiye 3 temmuz sabahı şok bir haberle uyandı. Organize suçlarla mücadele şubesine bağlı polisler, şike soruşturması kapsamında 11 ilde eş zamanlı operasyon başlattı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın yanı sıra yöneticiler Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Ümit Karan, futbolcular Emmanuel Emenike, Sezer Öztürk, Korcan Çelikay ve Mehmet Yıldız'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi göz altına alındı.

    (Kaynak: ntvspor.net)
  • 2

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Fenerbahçe Kulübü Yöneticileri Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu, Fenerbahçe Kulübü Alt Yapı Koordinatörü Cemil Turan, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Eski Futbolcu Ümit Karan, Sivasspor Kalecisi Korcan Çelikay, Ahmet Çelebi, Yusuf Turallı, Abdullah Başak, Bülent İbrahim İşcen, Tamer Yelkovan, Mehmet Yenice, Sami Dinç ve Ali Kıratlı, tutuklanarak metris cezaevine gönderildi.

    Gözaltındaki Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım sağlık sorunları yaşıyordu. Taburcu olduktan sonra yaklaşık 9 saat savcıya ifade veren başkan Aziz Yıldırım hastane - adliye arasında gidip geldi. Yıldırım sonunda tutuklanarak Metris cezaevine gönderildi.
  • 3

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Operasyonun ikinci dalgası da şok etkisi yarattı... Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı, Teknik Direktör Tayfur Havutçu, Eski Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Büyükşehir Belediyesporlu futblcular İbrahim Akın ve İskender Alın ile Gençlerbirliği kalecisi Serdar Kulbilge'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

    Polisteki ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Beşiktaş Kulübü Protokol Müdürü Ahmet Ateş ile futbolcular İbrahim Akın ve İskender Alın tutuklandı.
  • 4

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Yaşanan gelişmelerin gölgesinde kalan ligin açılışı 1 ay ertelendi. Savcılık tarafından gönderilen yaklaşık 1500 sayfalık belgeyi etik kuruluna inceleten federasyon, gelen rapor doğrultusunda 17'si tedbirli, 35'i tedbirsiz toplam 52 kişiyi Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk etti. Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, UEFA Müfettişi Pierre Kornu ile bir arayagelerek soruşturma ile ilgili bilgi verdi. 

    Şike soruşturmasından en çok yara alan kulüp şüphesiz Fenerbahçe oldu. Sarı-lacivertliler, kura çekimine 1 gün kala Şampiyonlar Ligi’nden men edildi.
  • 5

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Hareketlilik 2011 yılının son günlerinde de devam etti. Savcı Berk, 3 aralıkta iddianameyi tamamladı. Mahkemeye 5 günlük incelemenin ardından iddianameyi kabul etti. 400 sayfadan oluşan iddianamede 1 numaralı şüpheli olarak Giresunspor Eski Başkanı Olgun Peker gösterildi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım şike, teşvik ve haksız ekonomik çıkar sağlamak için örgüt kurmakla suçlandı. Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı ve teknik direktör Tayfur Havutçu şike, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ve Asbaşkanı Nevzat Şakar ise teşvik girişiminde bulunmak suçlamasıyla iddianamede yer aldı. 

    İddianamede ismi geçen takımlar ise Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Sivasspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Manisaspor, Mersin İdman Yurdu ve Giresunspor oldu.
  • 6

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Bu arada yeni sporda şiddet yasası Meclis'te kabul edildi. Ancak Cuhmurbaşkanı Abdullah Gül yasayı veto etti. Meclis'e ikinci kez gelen yasa değişiklik yapılmadan genel kurulda aynen kabul edildi. Yasanın meclisten geçmesinin ardından şike soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 31 kişiden 8'i serbest bırakıldı. Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, İbrahim Akın, İskender Alın, Ümit Karan, Korcan Çelikay, Ahmet Ateş ve Abdurrahman Yakut tahliye edildi.
  • 7

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Artık gözler mahkeme safahatine çevrilmişti. Ancak 3 temmuz sürecinin yansımaları uzun süredir Futbol Federasyonu'nda da hissediliyordu. Ocak ayının sonlarında yaşananlar artık futbolun yönetim organında da taşların yerinden oynayacağını gösterdi. Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, UEFA'nın talebi üzerine 58. Madde'nin değiştirilip değiştirilmeyeceğini Genel Kurul'a sordu. 26 Ocak'ta toplanan genel kurul öncesi çoğunluk değişiklikten yanayken, rüzgar bir anda tersine döndü. Kulüp yöneticileri arasında yaşanan gerginlik, salondaki havayı da değiştirdi ve sonunda "58. Madde değişmesin" kararı çıktı. Bu, federasyondaki yeni dönemin habercisiydi.Ocak'ın son günleri Süper Lig'deki mücadele kadar kulisler de bir hayli kızıştı. 58. Madde oylamasından çıkan sürpriz karar Aydınlar ve ekibine "pes" dedirtti. 29 Haziran 2011'de Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı'na seçilen, fakat henüz ilk haftasında Türk futbol tarihininen büyük kriziyle karşılaşan Aydınlar, istifa etti.
  • 8

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Gözaltılar, tutuklamalar, iddianame süreci, yasal düzenlemeler derken artık söz savunmanındı. Türk Futbolu'nun ilk mahkeme deneyimi 14 Şubat'ta İstanbul Silivri'de başladı. 23'ü tutuklu 93 sanıklı şike davası 19 Şubat'ta Çağlayan Adliyesi'ne taşındı. Silivri'deki ilk 4 duruşmada iddianamenin okunması tamamlanmış artık gözler sanıkların söyleyeceklerine çevrilmişti. 21 şubatta Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım kürsüye geldi ve savumasına başladı. "Bu şike davası değil Türk Futbolu ve Fenerbahçe'yi ele geçirme operasyonudur" cümlesi, Yıldırım'ın en çarpıcı açıklamalarından biriydi. 

    Mahkeme süreci devam derken, futbolun başkanı değişti. Mehmet Ali Aydınlar'ın boşalttığı koltuk 27 şubatta sahibini buldu. Bursaspor dışında tüm kulüplerin desteğini, kullanılan 229 oyun 221'ini alan Yıldırım Demirören, 9 yıllık Beşiktaş Başkanlığı'nın ardından Türk Futbolu'nun yeni patronu oldu. Yeni federasyon başkanı, Genel Kurul'daki teşekkür konuşmasında kaosu bitireceğini dair söz veriyordu.
  • 9

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Mart ve nisanda şike süreciyle ilgili önemli gelişmeler yaşandı. İstanbul'da yapılan UEFA Kongresi'ne Başbakan Erdoğan'ın sözleri ve Platini'nin cevabı damga vurdu. Kongrede konuşan Başbakan Erdoğan, hukukta suçların şahsiliği ilkesini hatırlattı ve "kişilerle kurumları ayırın" mesajını verdi.UEFA Kongresi'nin ardından nisan ayının son haftasında Fenerbahçe'nin kritik kararı gündeme damga vurdu. Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesiyle ilgili UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu aleyhine Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nde dava açan sarı-lacivertliler, davayı geri çektiğini açıkladı. Nisanın son günü ise süreci doğrudan etkileyen hamle Futbol Federasyonu'ndan geldi. Başkan Yıldırım Demirören Antalya'da kameraların karşısına geçti ve 58. Madde'nin değiştirildiğini, şüpheli bulunan 22 maçla ilgili de 16 kulübün profesyonel futbol Disiplin Kurulu'na sevkedildiğini açıkladı. Artık şikeye teşebbüse küme düşme cezası yoktu. Ayrıca cezaların 1 yıl ertelenebilmesine olanak tanınmıştı.
  • 10

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Türk Futbolu'nun idaresini, ekonomisini ve hatta psikolojisini derinden etkileyen süreçte sona yaklaşılmıştı. İlk kararlar federasyon cephesinden geldi. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, bir gece yarısı şike soruşturmasıyla ilgili verdiği kararları kamuoyuna duyurdu. Yazılı açıklamada, Disiplin Kurulu'na sevk edilen 16 kulüpten hiçbirine ceza verilmediği bildirildi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a da ceza çıkmadı. Kurul 10 kişiyi suçlu buldu. Şikeye teşebbüs ettikleri kanaatiyle Fenerbahçe Asbaşkanlarından İlhan Ekşioğlu'na 3 yıl, Şekip Mosturoğlu'na 1 yıl hak mahrumiyeti verildi. Fenerbahçe Altyapı Koordinatörü Cemil Turan 1 yıl, eski Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan da 2 yıl hak mahrumiyeti alırken, futbolculardan İbrahim Akın 3 yıl, Serdar Kulbilge ise 2 yıl müsabakalardan men edildi. İbrahim Akın'ın ceza gerekçesi; şike yapmak olarak açıklandı.
  • 11

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    2 Temmuz günü saatler 12:15'i gösterdiğinde Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "1 yılın sonunda ne olacak" sorusuna yanıt verdi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da dahil olmak üzere bir çok isim hüküm giydi, ancak tutukluluk süreleri de göz önüne alınarak kalan 4 tutuklu sanık da serbest bırakıldı. Örgüt ve şike iddiaları mahkemece kabul edildi, fakat aradan geçen 1 yıl sonunda cezaevinde hiç kimse kalmadı.
  • 12

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Başkan Aziz Yıldırım ve yöneticilerinin tahliye edilmesiyle Fenerbahçe 2012-2013 sezona yeni bir sayfa açarak girdi. Sarı-lacivertli takıma UEFA tarafından Avrupa Kupaları’na katılma izni verildi. Ancak dosya kapatılmadı. Beşiktaş ise mali kriterlere uymadığı için Avrupa Kupaları’na alınmadı. Fenerbahçe ligde şampiyonluk yarışını son haftalara kadar kovaladı ancak ezeli rakibi Galatasaray'ı geçemedi. UEFA Avrupa Ligi'nde ise yarı finale kadar yürüyerek tarihinin en başarılı performansına imza attı.
  • 13

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Yeni sezon öncesi transfer çalışmalarını sürdüren Fenerbahçe ve Beşiktaş'a bir kötü haber daha geldi. Soruşturmasını tamamlayan UEFA Disiplin Müfettişi, 'Fenerbahçe'nin gelecek 2 sezon Avrupa Kupaları’ndan men edilmesini, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Ali Yıldırım ve Cemil Turan'ın ise hak mahrumiyeti cezası almasını talep etti. Müfettiş Palacios'un raporuna göre, 11 mayıs 2011'de Beşiktaş ile Büyükşehir Belediyespor arasında oynanan Türkiye Kupası finalinin sonucuna etki edildiği gerekçesiyle, Beşiktaş'ın Eski Yöneticisi Serdal Adalı, eski Teknik Direktör Tayfur Havutçu ve siyah-beyazlı kulüp de UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edildi.
  • 14

    3 Temmuz'dan bu yana neler yaşandı?

    Fenerbahçe ve Beşiktaş yöneticileri, İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA Merkezi’ne giderek savunma yaptı. Ve UEFA'dan gelen haber bir kez daha Türk futbolunda büyük ses getirdi. Fenerbahçe 1 yılı ertelemeli olmak üzere toplam 3 yıl süreyle Avrupa Kupaları’ndan men edildi. Erteleme cezasının sarı-lacivertliler 5 yıl içinde benzer bir ceza alırsa yürürlüğe gireceği açıklandı. Beşiktaş ise 1 yıl kupalardan men edildi. 

    Yöneticilerin dosyaları ise ek rapor hazırlanması isteği ile müfettişe geri gönderildi.

    Beşiktaş ve Fenerbahçe karar için Tahkim Kurulu’na itiraz edecek.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız