Arrival'ın ne kadarı bilim ne kadarı kurgu?

Haberler ntv.com.tr 25.01.2017 - 11:16

  • 1
    Bilim ve kurgunun iç içe geçtiği Arrival, konusu ve kadrosunda bulundurduğu  Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker gibi oyuncular ile son dönemin en çok merak edilen yapımlarından birisiydi. Peki Denis Villeneuve'ya Oscar'da 'En İyi Yönetmen' adaylığı getiren Arrival'ın ne kadarı bilin ne kadarı kurgu? 

    HABER: İLKER KOÇAŞ / ilker.kocas@ntv.com.tr
  • 2
    Yaklaşık 20 yıl önce Ted Chiang tarafından kaleme alınan Story of Your Life isimli romandan beyazperdeye uyarlanan film, bilimkurgu sevenlerin belki de son yüzyılda en çok sorduğu soru olan uzaylılarla ilk temasımızda nelerle karşılaşacağımızı mercek altına alıyor. 

    DİKKAT! YAZININ İLERLEYEN KISIMLARI FİLMİ İZLEMEYENLER İÇİN SPOILER İÇEREN BİLGİLER BARINDIRIR! 
  • 3
    Amy Adams'ın canlandırdığı ve uzaylıların dilini çözmek için ABD hükümeti tarafından görevlendirilen dil uzmanını Dr. Louise Banks'in çevresinde gelişen olayları konu alan film, zaman yolculuğuna yeni bir bakış açısı getiriyor.

    Arrival'ın fragmanı için tıklayın 
  • 4
    Uzaylıların kullandığı dilde zaman kavramının olmadığını keşfeden Banks, bu sayede geleceğe giderek daha önce bilmediği şeyleri adeta paralel zaman dilimlerine giderek öğrenip, günümüzü değiştirebiliyor. Aksiyon olmadan da bilimkurgu çekilebileceğini kanıtlayan film, her ne kadar ezber bozan bir senaryona sahip olsa da filmin en temel konusu olan zaman yolculuğunda fantezinin üzerine çıkıp herhangi bir bilimsel dayanak sunamıyor.
  • 5
    Filmin bilimden ziyade kurguya kaydığı bir başka konu ise bir anda gezegenimizde beliren uzaylılar. Evrende gezegenimize benzeyen 40 milyar gezegen var. Ancak herhangi bir gelişmiş medeniyetin bizimle bağlantı kurması sandığımızdan daha uzun sürebilir.
  • 6
    Uzaya 100 yıldan biraz fazla süredir dalga gönderiyoruz. Ayrıca gezegenimizden 30 ışık yılı uzaklıktaki dalgalar bize ulaşmış durumda. Bu devasa alanda henüz dünya dışı bir yaşama rastlanmış değil.
  • 7
    Başka bir deyişle 2 trilyon galaksiyi barındıran evrende bu şekilde bir seyahat şu an için bilmden ziyade kurguya kayan bir teori.
  • 8
    Filmde uzaylıların dilini çözmek için kullanılan metodların ne kadar bilimsel olduğuna yönelik açıklamalarda bulunan Leeds Beckett Üniversitesi çalışanı John Elliott, uzaylı bir ırkın dilini çözmek için şifreyi çözebilecek Rosetta Taşı gibi bir şeye ihtiyaç duyduğumuzun altını çiziyor.
  • 9
    Filmdekinin aksine bilinmeyen bir dili çözmek için Mısır'da 18'inci yüzyılda kale yapımındaki bir kazı sırasında rastlantı eseri bir Fransız askeri tarafından bulunan, üç dilde yazılmış ve yüzyıllar boyunca çözülemeyen hiyeroglif'in çözülmesinde kullanılan Rosetta Taşı'na benzer bir yöntem kullanılmasının gerektiğinin altını çizen Elliott'ın iddiasına göre, senaryodaki yöntemler gerçeği pek de yansıtmıyor.
  • 10
    Filmde izleyicinin belki de en çok aklına takılan soru uzay gemisi içinde yerçekimini kıran mekanizmanın nasıl oluştuğu. Her 18 saate bir bu gemiye giren ekip, burada yeryüzünün çekiminde kurtularak fizik kurallarına aykırı bir şekilde hareket edebiliyorlar.
  • 11
    Ancak bu durum da şu ana kadar bilinen bütün fizik kurallarına aykırı. Zira bildiğimiz kadarıyla Dünya'nın yerçekimini istediğiniz şekilde değiştirmek için en az dünya kadar bir kütleye sahip bir cisme sahip olmanız lazım.
  • 12
    Filmde 'heptapod' adı verilen uzaylı ırkın insanların karşısına çıkmaması ise filmin senaryo olarak en elle tutulur yanı.
  • 13
    Zira senaryo pek çok Hollywood yapımının aksine işgal için değil yardım için gezegenimize gelen heptapod'ların bunun için gösterdiği özeni de bu şekilde başarılı bir biçimde işliyor.
  • 14
    Uzaylı ırkın herhangi bir insanla yapacağı temas, bizim ekosistemimizde bulunmayan bir virüsün gezegenimize yayılmasına sebep olabilirdi. Bu nedenle heptapod'ların temastan kaçınması oldukça mantıklı bir çerçeveye oturuyor.
  • 15
    Bu durumun en radikal örneği, 'yeni dünya' olarak da anılan Amerika kıtasının Avrupa'lı kaşifler tarafından keşfedilmesinin ardından pek çok yerli halkın Avrupalıların farkında bile olmadan taşıdığı virüsler tarafından öldürülmesi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız