Bilimin bilemedikleri

Bilimin açıklayamadığı 10 fenomen

Haberler 12.05.2010 - 20:26

  • 1

    Vücut-zihin bağlantısı

    Tıp bilimi zihnin vücut üzerindeki hakimiyetini anlamada henüz yolun başında . Örneğin bir hastaya tedavi edici etkisi olmayan haplar verildiğinde ve hapların tedavi edici etkisi olduğu söylendiğinde hastalık belirtilerinde ciddi bir azalmaya gözlenebiliyor. Bilim insanları bu durumu zihnin vücudu iyileştiğine inandırmasıyla açıklıyor. Bu etkiye ‘placebo etkisi’ deniyor. Modern tıp şu anda vücudun kendi kendini tedavi etme kapasitesi hakkında yeterli bilgiye sahip değil.
  • 2

    Psişik güçler ve aşırı hassas algı

    Psişik güçler ve aşırı hassas algı, açıklanamayan fenomenler arasında en üst sıralarda yer alıyor. Dünya üzerinde birçok insan geleceği görme ve gizemli olaylar hakkında bilgilere sahip olduğunu iddia ediyor. Araştırmacılar psişik güçler hakkında oldukça fazla deney yaptıysa da bunların çoğundan hiçbir sonuç alınamadı. Psişik güçlere sahip olduğu iddia eden insanlar bu güçlerin ölçülemeyeciğini söylerken bazıları da özel güçlerin bilim adamlarının karşısında utangaç davrandığını söyleyecek kadar cesur.
  • 3

    Ölüm deneyimleri ve ölümden sonraki yaşam

    Bir süre ölü kalmış insanlar genellikle öldükten sonra beyaz bir tünele girdiklerini ve ışığa yöneldiklerini daha sonra sevdikleri insanlara kavuştuklarını anlatırlar. Fakat bu deneyimleri yaşamış insanlar tekrar yaşama döndüklerinde ellerinde deneyimlerinden başka hiçbir somut kanıt bulunmadığı için ‘mezarın ötesi’ halen açıklığa kavuşmuş değil. Bilim adamaları ölü kaldıktan sonra tekrar hayata dönmüş insanların gördüklerini beyin tarafından salgılanan kimyasalların neden olduğu halüsinasyonlara bağlıyorlar. Konu hakkında kesin bir delil halen bilim dünyası tarafından ortaya konulmadı.
  • 4

    UFO'lar

    Birçok insanın gökyüzünde Tanımlanamayan Uçan Cisim(UFO) gördüğü yadsınamayacak bir gerçek. Konu hakkındaki tartışma ise tanımlanamayan bu cisimlerin meteor, uçak veya meteroloji balonu mu yoksa dünyadışı varlıklara ait uzay gemileri mi olduğu hakkında. Bilim adamları evrenin büyüklüğü düşünüldüğünde ‘uzaylı’ların gezegenimizi ziyareti pek olası görmüyor ama uçan objeler hâlâ tanımlanamıyor.
  • 5

    Deja vu

    Deja vu Fransızca’da ‘önceden görülen’ anlamına geliyor. Olay ise ilk defa karşılaşılan fakat daha önce deneyimlenmiş hissi veren durum olarak açıklanıyor. Bazıları bu olayı daha önceki hayatlarında tecrübe edilmiş olaylara bağlasa da bilim adamları déjà vu hissini insan pskilolojisinin doğal ve karmaşık yapısına bağlıyorlar.
  • 6

    Hayaletler

    Shakespeare’in ünlü oyunu Macbeth de dahil olmak üzere birçok hikaye ve efsanede ölülerin ruhu olan hayaletlerden bahsediliyor. Hayaletler insanlık kültürünün bir şekilde parçası haline geldi. Her gün hayaletlelerle konuştuğu veya bir şekilde iletişime geçtiğini iddia eden kişiler ortaya çıksa da ‘ölülerin ruhu’ bilimsel olarak kanıtlanmadı veya çürütülmedi.
  • 7

    Aniden ortadan kaybolan insanlar

    1872’de ortadan kaybolan gemi Marie Celeste’nin tayfasından Jimmy Hoffa, Amelia Earhart, ve Natalee Holloway’a kadar hiçbir iz bırakmadan kaybolan kişilerin akıbeti halen bilinmiyor. Ortada takip ededilebilecek bir iz olmadığı için bilim bu konuda bir noktaya ulaşmayı başaramadı.
  • 8

    Önsezi

    Olayları olmadan önce hissetme yeteneği olan 6’ncı his ve önsezi tartışılıyor. Bilim adamalarına göre insanlar çevrelerinde neler olup bittiği farkında bile olmadan bilinçaltlarına atıyorlar. Karar verilmesi gereken bir durumla karşılaşıldığında beynin istatistiksel öğrenme tekniğiyle olayın olumlu ya da olumsuz sonuçlarına varacağı bu şekilde sezilebliyor. Fakat insanların karşılaştığı olayların milyonlarca olasılıksal sonucu olduğundan bu teori tüm önseziler için tam bir açıklama getiremiyor.
  • 9

    Kocayak

    Kocayak efsanesi Amerika’da yüzyılı aşkın bir süredir devam ediyor. Ormanlık bölgelerde yaşayan birçok insan, "Kocaayak" denilen vücudu kıllarla kaplı ve oldukça büyük bir yaratık gördüklerini iddia ediyorlar. Fakat bugüne kadar bu yaratığın ne ölsüne ne de canlısına rastlandı. Yaratığın birçok fotoğrafı ve filmi ortaya çıksa da bilim bu canlının varlığını kanıtlayacak bir delile sahip değil.
  • 10

    Taos uğultusu

    ABD New Mexico’daki küçük bir şehir olan Taos’da yıllardır duyulan uğultunun sırrı çözülemedi. Düşük frekanstaki gizemli bu sesi Taos’da yaşayanların yüzde 2’sinin duyduğu rapor edilse de duruma bilimsel bir açıklama getirilmedi. Alışılagelmişin dışındaki akustik ses, bazıları tarafından gezegenin uğultusu olarak adlandırılsa da sesin kaynağı bulunamadı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız