Saklı Evrene ilk bakış

Bilim insanları Evrenin ilk görüntüsünü yakalamak için karanlık maddenin varlığını saptamaya çalışıyor.

Haberler National Geographic 06.01.2015 - 13:51 Son Güncelleme : 06.01.2015 - 17:01

  • 1
    Görebildiğimiz şeyler var olanın ancak küçük bir parçası. Ve bilim insanları şimdilerde bizi çevreleyen gölge evrenden ilk görüntüyü yakalamanın peşinde.
  • 2

    Saptanmaz olanı saptamak

    Araştırma görevlisi John Mark Kreikebaum, Stanford Üniversitesi’ndeki bir temiz odada, gün gelip karanlık madde parçacıklarının enerji sinyallerini kaydedebilecek silikon diskleri inceliyor. Her yerde bulunduğuna inanılan bu parçacıklar şu ana kadar gözlemlenebilmiş değil. Diskler onları kozmik ışın parazitlerinden korumak amacıyla bir maden ocağının derinliklerine yerleşebilecek. Stanford’dan Matt Cherry, “Aşırı duyarlı bir dedektör yaptığımızda çok fazla şey görüyor” diyor.
  • 3

    Uzayın görünmez yapı iskelesi

    Karanlık maddeyi göremiyoruz, ama çekim gücü Samanyolu galaksisi içindeki bakış açımızdan görebildiklerimizi biçimlendiriyor. Kozmik semtimizde dışarıdan bakan bu süper bilgisayar simülasyonu, galaksileri halihazırdaki konumlarına yönlendirilen karanlık madde ağının verilerine dayanılarak oluşturulmuş gerçekçi bir yapılandırması. Koyu renkli dev sarmalların geçtiği yerlerde parlak galaksiler toplanıyor. Sadece Başak Kümesi’nde bile binlerce galaksi var.
  • 4

    Karanlık güçlerce şekillenen bir geçmiş

  • 5

    Samanyolu'ndan mesaj var

    Dünya çevresinde dolanan bir NASA teleskopu, galaksimizin merkezinden sıra dışı yoğunlukta gama ışınları geldiğini saptadı. Samanyolu fotoğraflarının üzerinde parlak renklerle gösterilen bu ışınları oluşturan neydi? MIT’te görevli fizikçi Tracy Slatyer ve meslektaşlarının kuşkulandığı bir şey var: Galaksinin merkezi civarında birbirine çarpan ve birbirinin etkisini yok eden karanlık madde parçacıkları.
  • 6

    Karanlık maddeden mercek

    Burada etrafına çizgi çizilmiş olarak görülen mavi şekiller, ortadaki parlak kümenin çok daha uzaklarında bulunan galaksilerin bozulmuş görüntüleri. Kümedeki karanlık madde(gösterilemiyor), uzaklardaki galaksilerin Dünya’ya doğru yaklaşan ışığını büküyor.
  • 7

    Yeryüzünde karanlık maddeyi yakalayacak mı?

    Günümüze kadar yapılmış en duyarlı karanlık madde dedektörü olan Deap-3600, geçtiğimiz yıl Ontario’daki bir nikel maden ocağının yaklaşık 2 kilometre derinlerine yerleştirildi. Küre biçiminde dizilmiş ışık sensörleri içe doğru, sıvı argon dolu merkeze dönük. Argon atomlarına çarpan karanlık madde parçacıklarının küçük parıltılar oluşturacağı ümit ediliyor.
  • 8

    Kozmik itki araştırması

    Karanlık madde bir araya toplayıcı, karanlık enerji ise uzaklaştırıcı. Karanlık Madde Araştırması'nın Şili'deki bir teleskopa yerleştirilen 570 negapiksellik kamerası 5 yıl içinde 300 milyon galaksiyi görüntülemek üzere tasarlandı.
  • 9
    Devamını National Geographic Türkiye'nin Ocak 2015 sayısında veya iPhone ve iPad Ocak 2015 edisyonlarında okuyabilirsiniz.
     

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız