Uzayda bu ay: Kasım 2010

Uzayda bu ay: Kasım 2010

Haberler 29.11.2010 - 17:28

  • 1

    Yıldızın attığı dayak

    Hubble Uzay Teleskobu'nun 9 Kasım'da çektiği bu görüntü, Pleiades yıldız kümesindeki başıboş bir gaz ve toz bulutunu yıldız ışığının yavaşça nasıl dağıttığını gösteriyor. Merope adlı yıldızın ışığı fotoğrafın sol üst köşesinde ayırt edilebiliyor. Geçtiğimiz 100.000 yılda bulut yıldıza şans eseri oldukça fazla yaklaşmış. Bu da yıldız ışığının dramatik etkisini ortaya çıkarmış.
  • 2

    Gece ışığı

    Sicilya adası ve İtalya'nın çizme görüntüsü yörüngeden bakınca böyle ışıldıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Cupola Gözlemevi'nin 28 Ekim'de çektiği bu görüntü 80 santimlik çapa sahip uzaydaki bu en büyük pencerenin manzarasını sunuyor.
  • 3

    3...2...1...

    21 Kasım'daki kalkışı sırasında görülen Delta 4, Amerika'nın en güçlü insansız roketi. Taşıdığı yükünse dünyanın en büyük casus uydusu olduğu söylenebilir.
  • 4

    Kozmik fıstık

    NASA'bın EPOXI sondası Hartley 2 kuyrukluyıldızının 700 kilometre yakınından çektiği bu fotoğrafı 4 Kasım'da gönderdi. Kuyrukluyıldız çekirdeği yaklaşık 2 km. uzunluğunda ve boyun bölgesinde yaklaşık 400 metre genişliğinde. Çekirdekten fışkıran gazlar açıkça görülüyor.
  • 5

    Görev tamamlandı

    Proje müdürü Tim Larson (solda) ve müdür yardımcısı Don Sweetnam Hartley 2 kuyrukluyıldızının ulaşan ilk görüntüleri üzerine birbirlerini kutluyorlar.
  • 6

    Arıza

    NASA çalışanları, Florida Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Discovery Uzay Mekiği'nin servis rampasında çalışıyorlar. Mekiğin kalkışı yaşanan arızalar nedeniyle birkaç defa ertelendi.
  • 7

    Dünya döndükçe

    Şili'de bulunan Avrupa Kuzey Gözlemevi'nden çekilen bu uzun pozlamalı fotoğrafta yıldızlar güney kutup bölgesinde dönüyorlar. Sağdaki izlerde yer alan bulanık alanlar Samanyolu'na komşu iki küçük gökada olan Macellan Bulutları'nı gösteriyor.
  • 8

    Mars'taki su yolları

    Mars'ın Russell Krateri'nin bu görüntüsünde ince dere yatakları kendisini gösteriyor.
  • 9

    Güneş'in böylesi

    Gökyüzü fotoğrafçısı Alan Friedman, yüksek kalite bir filtrenin ardına yerleştirdiği web kamerası ve teleskopla Güneş'in bu olağanüstü fotoğrafını çekmiş. Atmosferdeki hidrojen aktivitesinin açık olduğu fotoğrafta Geüneş turuncuyla renklendirilmiş.
  • 10

    Uzaydan görülen alışveriş çılgınlığı

    Yarım metre çözünürlüğe sahip bu fotoğraf bir kampanya sırasında Washington Ulusal Alışveriş Merkezi'nin önünü dolduran çılgın kalabalığı gösteriyor.
  • 11

    Karanlık maddenin görüntüsü

    Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği ve 11 Kasım'da yayınlanan bu görüntü, Abell 1689 gökada kümesinin merkezinde yer alan karanlık maddenin dağılımını gösteriyor. Açık mavi renkli görülen karanlık madde, Abell 1689'un arkasından gelen ışık üzerinde yarattığı lens etkisi sayesinde ayırt edilebiliyor.
  • 12

    Uzay aynası

    Uzay İstasyonu dışındaki yürüyüş sırasında Rus kozmonot Oleg Skripochka'nın vizöründen yansıyan görüntü. Diğer kozmonot Fyodor Yurchikhin yansımada seçilebiliyor.
  • 13

    Komşum bir karadelik

    15 Kasım tarihli bu fotoğraf, M100 gökadası içinde yer alan SN 1979C adlı süpernovayı gösteriyor. Gökbilimciler, süpernovanın bize en yakın olan karadeliğe ev sahipliği yaptığını söylüyorlar. Süpernova, gökadanın sarmal kollarının hemen altındaki parlak nokta şeklinde görülebilir.
  • 14

    Pamuk ortasındaki karmaşa

    Orta Asya'nın en önemli pamuk üretme merkezi Seyhun Nehri'ni çeviren düzlüklerde yer alıyor. Nehir, Büyük iskender'in ulaştığı en uzak noktalardan biri. Fotoğraf, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmiş.
  • 15

    Buzdaki çatlaklar

    Matusevich Buzulu Antarktika'nın doğu kıyıları boyunca Lazarev Dağları ile Wilson Tepeleri'nin arasındaki kanalı zorlayarak süzülüyor. Çevredeki kayalar sayesinde buz nehri birarada kalabiliyor. Fakat ortaya çıkan gerilim nedeniyle buz üzerinde derin çatlaklar oluşuyor.
  • 16

    Güneş'teki hortum

    Güneşteki kıvrılmış bir manyetik iplik bir anda açılıyor. Ortaya çıkan sonuçsa NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi'nce böyle kaydedilmiş. Hortum resmin saat 10 yönünde görülüyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız