Windows 8.1'i yakından tanıyalım

Windows 8.1 hakkında merak edilenleriStratejik Planlama ve Operasyon Yöneticisi Hamza Şamlıoğluna sorduk.

Haberler 02.09.2013 - 14:35

  • 1

    'Keyifli olduğu kadar zor bir sistem'

    Microsoft, geçtiğimiz haftalarda Windows 8.1 sürümünün hazır olduğunu duyurmuştu. Bu açıklamaya göre artık Windows 8.1 geliştirme aşamasının bittiğini ve çok yakında piyasada bu işletim sistemine sahip cihazlar olacağını göreceğiz. Peki Windows 8.1’de kullanıcıları neler bekliyor? Tüm merak edilenleri Stratejik Planlama ve Operasyon Yöneticisi Hamza Şamlıoğlu’na sorduk. 

    Hazırlayan: Özge ÖZKUL
  • 2

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    Windows 8.1, Windows 8 ile birlikte gelen geri bildirimlere göre şekillendirildi. Böylece, Windows 8’in hataları ve eksikliklerinden arınmış bir şekilde karşımıza çıkacak. Ekim ayına gelindiğinde, Windows 8.1 kullanan cihazları raflarda görmeye başlayacağız.

    Windows 8.1’in özizleme sürümünü indirmek için TIKLAYIN.
  • 3

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    Stratejik Planlama ve Operasyon Yöneticisi Hamza Şamlıoğlu ile Windows 8’in genel özellikllerini ve kullanıcıların yaşadıkları sıkıntıları konuştuk. ‘Teakolik’ adlı teknolojik bloğunda yazarlık yapan Şamlıoğlu, ‘Windows 8’in aslında çok keyifli bir sistem olduğunu; ancak dokunmatik olması dolayısıyla kullanıcıların zorluk yaşadığını’ belirtti.
  • 4

    Her şey bir arada

    Daha önce geleneksel bir bakış açısı ile karşımıza yeni sürümler getiren Microsoft, artık yeni teknolojilere adapte olan bir işletim sistemiyle karşımıza çıkıyor. Mobil çalışabiliyoruz, dokunmatik olarak işletim sistemimizi kullanabiliyoruz. Kısaca çok daha etkin bir performans sunan ve çevre birimleriyle daha uyumlu olan bir işletim sistemiyle karşı kaşıyayız.
  • 5

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    Günümüz teknolojisinde en önemli ihtiyaçlardan biri birçok cihazla birlikte senkronize çalışabilmek ve işyerinde yarım kalan çalışmaları kafede, evde veya mobil ortamda devam ettirebilmek. Microsoft’un aslında Windows 8 ile birlikte biz tüketicilere sunduğu en önemli yeniliğin bu olduğunu söylemek mümkün.
  • 6

    Başlat Menüsü artık yok

    Windows’un başlat menüsüyle ilk olarak Windows 95 sürümü ile tanışmıştık. Akabinde de Windows 8’e kadar değişmeden karşımıza aynı yapı ile geldi. Yıllardır başlat menüsü ile programları açan ve bilgisayarı kapayan bir tüketiciye “Windows 8 ile birlikte başlat menüsü artık yok!” demek, gerçekten de bir hayal kırıklığı yaşattı.
  • 7

    Kullanımı basit ve keyifli

    “Windows 8’i, daha piyasayı domine etmemiş dokunmatik ekranlar için tasarlamak da biz tüketiciler için devrim niteliğinde bir değişiklik oldu” diyen Şamlıoğu şöyle devam ediyor:
  • 8

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    “Hatırlarsanız cep telefonlarımız da bir süre önce devrim niteliği taşıyan dokunmatik klavyelere geçiş yapmıştı. Bu süreç içerisinde en çok ilgi çekenler, fiziksel klavyeye sahip, kayar kapaklı klavyeli cihazlar ya da Blackberry modelleriydi. Piyasa dokunmatik cep telefonlarını domine edene ve insanlar dokunmatik ekranda dokunmatik klavye kullanmaya alışana kadar bir süre biz dokunmatik akıllık telefonlara yabancı kalmıştık.”
  • 9

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    “Artık birçok ekran karşımıza dokunmatik olarak çıkmaya başladı. Bir süre birçok tüketici Windows 8’in arayüzlerine alışmakta zorluk çekse de, dokunmatik cihazlar yaygınlaşmaya başladığında aslında ne kadar kolay, ne kadar basit ve keyifli bir kullanımı olduğunu görecekler. Özellikle de dokunmatik ekranı olmayan bir bilgisayar ile Windows 8’i kullanmak zor gelebiliyor. Yeni fare hareketlerini ve klavye kısayollarını öğrenmek, yeni modern arayüze alışmak, yılların getirmiş olduğu başlat menüsünü görememek bunun en büyük etkeni.”
  • 10

    Başlat butonu geldi

    Modern arayüz daha çok dokunmatik cihazlar için geliştirildi; fakat başlat menüsünü erken iptal etmeleri tüketiciden tepki aldı ve en sonunda Windows 8.1 sürümüne “Başlat butonu” getirdiler. Burada yine “Başlat menüsü yok” sadece buton geldi. Bu butona basınca, yine modern Windows 8 arayüzü karşımıza geliyor.
  • 11

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    Modern Windows 8 arayüzünde de aynı şekilde köşeleri kullanmak, bir uygulamayı kenara sürüklemek, kapatmak, arkaya atmak gibi birçok noktada dokunmak gerekli. Fare ile bu tarz özellikleri ve kullanmak, modern arayüzü deneyimlemek çok güç olabilir.
  • 12

    Açılış hızlı, erişilebilirlik kolay

    Windows 8’de karşımıza çıkan en büyük yeniliğin ‘bilgisayarın açılışının kat kat daha hızlanmış olması’ diyen Şamlıoğu, “Windows 8’in performansı diğer Windows sürümlerine göre daha da artırılmış ve donanım uyumluluğu maksimum seviyeye çıkmış durumda. Kolay kolay yeni bir cihaz için ‘Driver’ yüklemek zorunda kalmıyorsunuz. Erişilebilirlik daha kolay ve bulut depolama sistemleri ile cep telefonunuz ve tabletiniz için senkronize çalışabiliyorsunuz” açıklamasında bulundu.
  • 13

    Kolaylık ve zorlukları

    Kolaylıkları; sadece driver yükleme, performans artışı ile de sınırlı değil. Windows 8 tüketicilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, mobil platformlar üzerinden senkronize olabilen, daha hızlı ve daha kolay bir işletim sistemi olması.
  • 14

    Kolaylık ve zorlukları

    Zorluk olarak da tek sorun, piyasanın henüz dokunmatik cihazlarla domino edilmemiş olması. Halen daha tabletlerle tanışmamış birçok tüketici var. Teknoloji hızla gelişiyor ve bir süre sonra çevremizdeki tüm ekranlar dokunmatik bir hale gelecek. O zaman insanlar, başlat menüsünü kullanmayı akıllarından geçirmeyecek.
  • 15

    Alışkanlıklar değişti

    Şamlıoğu, “Windows 8’in ön izleme sürümü ile tanışana kadar birçok kişi de merakla Windows 8’i bekliyordu. Alışkanlıkların bir anda değiştirilmesi ve yukarıda bahsettiğim gibi birçok tüketicinin henüz dokunmatik ekranlı bilgisayara sahip olmaması, bu beklentiyi biraz daha azaltmış durumda” diyor ve not düşüyor:
  • 16

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    “Çevremde bazı kullanıcıların Windows 8’i çok sevdiğini bazılarının ise memnun olmadığını görüyorum. Bana gelen yorumlarda, Windows 8’e alışmanın zor olduğu, çok hızlı bir şekilde açıldığı, performansının çok sevildiği fakat alışkanlıkları değiştirmesinin tüketiciler için zor bir durum olduğunu görüyorum. Windows 8 ön izleme sürümü ilk çıktığı zaman 1 günde 500 bin civarında indirilmişti. Bu rakamları da göz önüne alırsak, sanırım tüketicilerin yeni Windows’a merakla baktıklarını görebiliriz.”
  • 17

    Microsoft satıştan memnun değil

    İleri düzey kullanıcılar ve Microsoft’un yeni sürümünü merak edenler için ilgi odağı olan Windows 8, diğer tüketiciler için henüz ihtiyaç olarak görülmüyor. Windows 8 iyi satış rakamlarına sahip olmasına rağmen, Microsoft’u bu satış rakamları pek tatmin etmemiş durumda.  Yine de  ilgi gördüğü için bir şikâyetleri yok. Yeni gelen Windows Blue güncellemesi ile de hataların ve sorunların önüne geçip bu deneyimi daha da iyileştireceklerini söylüyorlar.
  • 18

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    Şamlıoğu, konu hakında, “ Bazı araştırma şirketleri Windows kullanıcılarının şevkinin kırıldığını belirtmiş. Haklılar da büyük bir beklenti içerisine girdik, elimizin altındaki dokunulmayan bir bilgisayarı kurup, dokunmadan deneyimlemeye çalıştık. Windows 8′in ilk çıkışı ile karşımıza gelen ufak tefek hatalar, çökmeler, mavi ekranlar derken kırıldık yalan değil” ifadesini kullandı.
  • 19

    Microsoft’un isteği hepsini birleştirmek

    Şamlıoğu, Microsoft’un amacının, ‘Apple gibi tablet, telefon ve masaüstü için farklı deneyimler getirmek yerine, tableti, telefonu ve dizüstü platformları birleştirip tek bir deneyimle sunmak olduğunu’ söyledi. “Bunu da Windows 8 ve Windows Phone 8 ile başaracak” yorumunu yaptı.
  • 20

    En önemli rakibi kendisi

    Son dönemlerde yapılan araştırmalarla Windows 8’in yükselişte olduğunu belirten Şamlıoğlu, diğer sistemlerle olan farklılıklarını şöyle sıralıyor:
  • 21

    Windows 8.1'i yakından tanıyalım

    “Windows 8 pazar payı yüzde 5’i geçmiş durumda. Microsoft Windows 8’in şuan en önemli rakibi yine kendisi. Windows XP halen daha büyük bir pazar payına sahip, Windows 7 ise pazarın büyük bir kısmına sahip durumda. Şuan için Apple’ın OSX işletim sistemi tek rakibi olarak görülebilir. Çok yakında da Windows 8’in yeni sürümü 8.1 ile, rakiplerini geçebileceğini düşünüyorum.”
  • 22

    En büyük rakibi kendisi

    “Windows 7’nin pazar payı yapılan araştırmalara göre yüzde 40’ların üzerinde ve Windows XP’nin pazar payı da yüzde 30’ların üzerinde olduğunu biliyorum. Windows XP kullanıcılarını Microsoft bir şekilde yeni bir sürüme terfi ettirecek. Bu sayede Windows 8’in Pazar lideri haline gelmesini muhtemel olarak görüyorum.”
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız