Denizin rengi kızıla döndü

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üredikten sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla yaşanan alg patlaması deniz suyunun rengini değiştirdi.

Haberler DHA 10.03.2016 - 16:45 Son Güncelleme : 10.03.2016 - 16:49

  • 1
    Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde, deniz suyunun rengi kızıla döndü.


  • 2
    Değişimin nedeni, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üredikten sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla yaşanan alg patlaması olarak biliniyor.



  • 3
    Alg patlaması, sucul ekosistemlerde bir veya birkaç alg (fitoplankton) türünün, besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, bununla birlikte sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokmasına neden oluyor.


  • 4
    Bu özel ekolojik durum, Türkiye denizlerinin özellikle Marmara Denizi gibi evsel ve endüstriyel atıklarla aşırı kirlenmiş bölgelerinde daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülüyor.



  • 5
    Kızıl rengin oluşumundan sorumlu olduğu düşünülen bu türün, yaşadığı ortama doğrudan zehirli bir madde salgılamadığı ve bu nedenle insan sağlığını etkileyecek bir durum olmadığı belirtiliyor.
  • 6

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, önceki dönemlerde bu renklenmelerin koy, körfez ve liman bölgelerinde görüldüğünü ancak bugünlerde Marmara Denizi'nde de olduğu gibi tüm sistemi kaplayacak kadar yoğun görüldüğünü kaydetti.

    Türkoğlu, aşırı fitoplankton üremesinin şubat sonunda başladığını ve 3 Mart'ta sona erdiğini ancak bu gibi olayların artık Marmara Denizi’nde tekrarlanır hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız