Dev yarıkların sırrı çözüldü

Burdur'da tarlaları ikiye bölen 250 metre uzunluğunda, 2 metre enindeki dev yarıkların gizemi çözüldü.

Haberler 08.03.2010 - 17:50

  • 1

    Dev yarıkların sırrı çözüldü

    Bilecik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Fiziki Coğrafya Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, Burdur Gölü yakınlarındaki Akdere mevkiinde meydana gelen ve yaklaşık 250 metre boyunda, 2 metre eninde, bazı bölümlerde 3 metre derinliğe ulaşan yarıkların incelenmesi gerektiği uyarısını geçtiğimiz hafta yapmıştı. Bölgeye gelen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu, yarıkların depremin habercisi olarak kabul edilemeyeceğini söyledi. Prof. Yağmurlu, yarıkların Burdur Gölü'nün değişimine bağlı olarak yaşandığınının altını çizdi. Bilecik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Fiziki Coğrafya Öğetim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, kenti tehdit eden sorunla ilgili yetkilileri uyardı. Burdur'a gelerek Burdur Gölü yakınlarındaki tarlalarda oluşan yarıkları yerinde inceleyen Nurfettin Kahraman, Gökçebağ yakınlarından başlayan yarıkların, her yıl şehir merkezine doğru ilerlediğini söyledi.
  • 2

    Dev yarıkların sırrı çözüldü

    Burdur Gölü'nün çöküntü ile oluştuğunu vurgulayan Yağmurlu, arazinin yapısı gereği çöküntülerin yaşanabileceğini ifade etti. Göl seviyesindeki değişimlerin bu çöküntüleri tetikleyebileceğini vurgulayan Yağmurlu, ''Dinar depreminde 10 kilometre boyunca bir kırık hattı gelişmişti ancak buradaki çökmeler zemindeki olaylarla gelişiyor. Toprağın yapısı ve su oranı ile ilgili bir durum. Depremle bir ilgisi yok. Bu tansiyon kırığı bir yarık. Yarıklar depremin habercisi olarak kabul edilemez'' diye konuştu. Yağmurlu, bu yarıkların her yıl şehre doğru biraz daha genişlediğini bildirerek, ''Burdur merkezi ile bu yarıkların bulunduğu alan benzer özellikler gösteriyor. Bu çöküntüler zamanla şehrin göle yakın kısımlarında da olabilir. Bu yüzden göl kenarındaki yerleşimlerin uzmanların görüşü ile yapılması şart'' dedi. Böylesi yarıklara ancak 6 şiddetinde bir depremin neden olabileceğini aktaran Kahraman, Burdur'da böylesi büyük bir depremin yaşanmadığını vurguladı.
  • 3

    Dev yarıkların sırrı çözüldü

    Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya da, 2000'de SDÜ'nün yaptığı jeolojik bir etüt bulunduğuna işaret ederek şu bilgileri verdi: ''Bu etütte de Burdur fay zonu var. Bizim 2009'da yaptırdığımız jeolojik fay zonu yine mevcut. Belediye meclisinde bu konuyu tartışacağız. Bunun hafife alınacak, es geçilecek yönü yok. Çünkü burada insan önemli, can güvenliği önemli. Tedbir depremden sonra alınmaz, tedbir (tehlike geliyorum) demeden önce alınır. Ekibimizle beraber, bu konunu üzerindeyiz ve bu kararlığımızı sürdüreceğiz. Üniversite ile işbirliği içerisinde olup, bundan sonra Burdur'da binaların nasıl yapılması gerektiği gibi konularda gerekli değerlendirmeleri yapmaya başladık. İnşallah Burdur acı felaketler yaşamaz.''
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız