Güneş enerjisiyle atıkları gübreye  çevirecek

Konya Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri atıkları gübreye dönüştüren bir makine geliştirdi. Güneş enerjisi ile çalışan cihazın seri  üretimine geçildi.

Haberler İHA 27.08.2021 - 12:52

  • 1

    Konya'daki Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle geliştirdikleri elektrikli kompost makinenin güneş enerjisiyle çalışan modelini yaparak, seri üretimine başladı.

    Ankara ATO Congresium'da düzenlenen "Genç Dostu Şehirler Kongre ve Sergisi'nde", makine hakkında bilgi veren Okul Müdürü Tayyip Sarı, yaklaşık 20 kişilik Ar-Ge ekibiyle çalışmanın yürütüldüğünü söyledi.

  • 2

    Sarı, makineyi otomatik ve manuel şekilde programladıklarına işaret ederek, gereken iş güvenliği önlemlerinin de alındığını belirtti:

    "Manuel çalışmayı panodaki bir düğmeye basarak, ileri geri çalıştıracak şekilde yapabiliyorsunuz. Otomatik programda kullanıcı makine başında değilken, makine belli periyotlarla ileri geri yapıp içerideki kompostu karıştırarak ferment olayını hızlandırmış oluyor. Kaçak akımlara, kısa devrelere karşı makinemiz korunmuş vaziyette."

  • 3

    48 SAAT BOYUNCA GÜNEŞ ENERJİSİ

    Makinenin güneş ve elektrik enerjisiyle çalışma özelliği olduğunu belirten Sarı, akünün 48 saat boyunca güneş enerjisiyle çalışabildiğini, güneş enerjisinin yetersiz kalması durumunda elektrikle çalışabilmesini sağlayan sistemin bulunduğunu aktardı.

  • 4

    Makinenin kullanıldığı okullardan Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taşpınar ise makinenin ilkokul, ortaokul, pansiyonlu okullar ve kafeler gibi alanlarda kullanılabileceğini söyledi.

    Taşpınar şöyle devam etti:

    "Öncelikle ilkokul ve anaokullarındaki öğrencilerin kullanmasını öneriyoruz. Çünkü öğrencilerin zihninde sıfır atık bilincinin oturmasını istiyoruz. Geri dönüşümle gübrelerin saksılarda veya başka alanlarda kullanabileceklerini görsünler ki artık hiçbir atık boşa gitmesin.''

  • 5

    20 GÜN SONUNDA KOMPOSTTAN GÜBRE OLUŞUYOR

    Taşpınar'ın anlattığına göre, çay posası, yumurta kabukları, asitli olmayan meyvelerin kabukları, talaşlar, park ve bahçelerde kullanılan çimler, ağaç yaprakları ve dalları kompost makinesinin tamburuna koyulabiliyor. Bunun sonunda gübrenin oluşması yaklaşık 20 gün sürüyor.

  • 6

    ELDE EDİLEN TOPRAK ÇOK AMAÇLI KULLANILIYOR

    Dönüşümden elde edilen topraklar hem perakende olarak dağıtılıyor hem de okuldaki tarım alanlarında kullanılıyor. Ayrıca toprağın kullanıldığı küçük süs bitkileri daha sonra satışa çıkarılıyor.
  • 7
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız