Türkiye'den ABD'ye yaptırım tepkileri

Beyaz Saray, ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğu nedeniyle Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında yaptırım kararı aldığını duyurmasının ardından Türkiye cephesinden de tepkiler art arda geldi. İşte ABD'nin yaptırım kararına verilen tepkiler... (Tepkiler, açıklamanın yapıldığı zamana göre sıralanmıştır)

Haberler ntv.com.tr 02.08.2018 - 15:19

  • 1

    HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK

    "ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan yaptırım kararı bizim için kabul edilebilir değildir. Yanlışta ısrar edilmesi durumunda ortaya çıkacak tablonun Türkiye ve Türk ekonomisine etkisi sınırlı olacak. Bu süreç içerisinde, spekülatif hamlelerle piyasalarda olumsuz hava oluşması için yapılan girişimlerin tamamı da boşa çıkacaktır. Ekonomik dengelemenin akabinde, ekonomimizin sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme üzerine oturacağından kimsenin şüphesi olmasın. Sürecin, güçlü tarihi geçmişe ve müttefikliğe sahip iki ülke ilişkilerine uygun diplomasi ve yapıcı çabalarla sonuçlanması önceliğimiz."

  • 2

    MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ

    "Yaptırım kararı kepazeliğin somutlaşmış halidir. Aynen misillemede bulunulmalı, Türkiye’ye parmak sallayanlara haddi bildirilmelidir."

    HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

  • 3

    MECLİS BAŞKANI BİNALİ YILDIRIM

    "ABD'nin yaptırım kararı hukuksuz ve son derece keyfidir. ABD'nin bu yanlıştan bir an önce dönmesini bekliyoruz"
  • 4

    İYİ PARTİ SÖZCÜSÜ AYTUN ÇIRAY

    "ABD’nin bu yakışıksız olduğu tavrını kınıyoruz. ABD’li bakan/sekreterlerin mal varlıklarına, Trump Towers’a el konmalı. ABD’den alınacak olan 11 milyar dolarlık yolcu uçağı alımını da durdurmalıdır"
  • 5

    CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU

    "ABD’nin aldığı karar Türk halkının onurunu rencide ediyor. 15 Temmuzun arkasında Pensilvanya’daki kişinin olduğunu biliyoruz. Yanlışlık al papazı ver papazı girişiminden kaynaklanıyor. Mutekabiliyet kurallarina uygun olarak ABD’li bakanlar hakkında aynı kararın alınmasını bekliyoruz"
  • 6

    AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÜNAL

    "Türkiye hangi adımları atacağını çok iyi biliyor, tahriklere kapılmadan kararlı şekilde Türkiye adımlarını atacak. Somut ve uygulamaya dönük adımları Dışişleri Bakanlığı en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacaktır" diye konuştu.

    "Alınan kararlar ABD'nin içinde de tam bir uyumla alınan kararlar değil" diyen Ünal, sözlerini şöyle sürürdü: "Bunu bir ergen kararı olarak gören kesimler de var. Gözüken o ki, kasım ayına kadar Türkiye ile olan ilişkiler bir gerilim malzemesi olark kullanılacak. Türkiye'nin aklı seçimle kendi haklarını koruyarak bu süreci yönetmesidir." 

  • 7

    CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY

    "Yaşanan son gelişmeler, büyük devlet olmanın ekonomik, askeri veya coğrafi büyüklük ile aynı olmadığını bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir.

    Büyük devlet olmak, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmeyi, yapılan anlaşmalara bağlı olmayı, adalet ve saygınlık ilkesine sadık kalmayı, halkının çıkarlarını küçük çıkar gruplarının üstünde tutmayı ve daima mazlumların yanında olmayı gerektirir.

    Biz, bayrağı, vatanı ve milletiyle birlikte büyük bir Devletiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük devlet olmanın gereğini yapmaktan bir an bile tereddüt etmeyiz."

  • 8

    TBMM'DEKİ 4 PARTİDEN ORTAK AÇIKLAMA

    "Sürece İçişleri ve Adalet Bakanları'nın eklenmesini ve örneği görülmemiş bir şekilde iki bakanın şahsında doğrudan Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığının ve kurumlarının hedef alınmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi, bu karar sahiplerini iki ülkenin ortak çıkarları için en ciddi düzeyde sorun doğurma kapasitesinde gördüğümüzü, bu tür yol ve yöntemleri Türk halkının onur ve vakarıyla reddettiğimizi, bu yönde atılmış ve atılacak her tür adıma karşı milletimizin ortak kararlılığını ve dayanışmasını ifade ettiğimizi, icra organının uluslararası mütekabiliyet çerçevesinde gereken karşılığı vermesinin hak olduğunu kamuoyuna duyururuz.
  • 9

    ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL

    "Benim bu topraklarda yaşamak ve bu topraklarda ölmek dışında bir düşüm olmadı. ABD'de veya Türkiye dışında herhangi bir ülkede ne bir dikili ağacım ne bir tek kuruş param da yoktur. Nasip olursa belki bir gün memleketim Gaziantep'te küçük bir zeytinlik alırım."
  • 10

    İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU

    "Amerika’da bir malımız var; Fetö. Onu da orada bırakmayız, Alacağız!"
  • 11

    DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

    "ABD'nin iki bakanımıza yaptırım uygulamaya kalkışması karşılıksız kalmayacaktır. ABD yönetimi hukuk dışı taleplerini bu yöntemle elde edemeyeceğini idrak etmediği sürece sorunlarımızı çözemeyiz."
  • 12

    DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

    "Yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz. Hiçbir amaca hizmet etmeyecek söz konusu saldırgan tutumun karşılığı (ABD'ye) gecikmeksizin aynıyla verilecektir. ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz"

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Dışişlşeri Bakanlığı'nın bu tweet'ini takipçileriyle paylaştı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız