Az bilinen 4 İtalyan tatlısı (Parozzo, Torta Caprese, Cannoli, Meringata nedir?)

Turizmci Yeşim-Özgür İshakoğlu çifti, 8 yıl İtalya’nın Verona kentinde yaşadıktan sonra İstanbul’a dönüş yaptı. İstanbul’da çeşitli düzeyde birçok İtalyan lokantası bulunmasına karşın İtalya’nın en özgün tatlılarının Türkiye’de hemen hiç bilinmediğini fark ettiler. İtalyan tatlısı diye en iyi restoranlarda bile ‘tiramisu’ dışında fazlaca bir çeşit servis edilmemesi İshakoğlu çiftini harekete geçirdi. Geçtiğimiz yıl Moda’da açtıkları ‘Chocca’ adlı mekanda İspanyol tatlısı “churros” satmaya başlayan Yeşim-Özgür İshakoğlu 8 yıl İtalya’da yaşamanın verdiği tecrübe ile Türk damak zevkine çok uyan İtalyan tatlılarını menüye ekledi. (Üstelik hepsi de çok hafif)

Haberler ntv.com.tr 30.10.2017 - 12:49

  • 1

    Yeşim İshakoğlu İtalyan Kız Ortaokulu’nda okuduğu yıllarda rahibelerin kendilerine yedirdikleri pratik İtalyan tatlıları ile büyümüş ve liseyi de İtalyan Lisesi’nde okuyup oradan Bilkent Turizm ve Otelcilik bölümüne girmiş bir profesyonel. 

  • 2

    MODA'DAKİ CHOCCA'DA

    Yeşim İshakoğlu, Milano’da yaşadıktan sonra eşi Özgür ile birlikte Verona’ya yerleşti sonra İtalyan Mutfağı ve tatlıları alanında uzmanlaştı. Bu ustalık sonrası Türkiye’de kimselerin gerçek İtalyan tatlısı (Da Mario ve Papermoon gibi iyi restoranlar hariç) yapmadığını fark edince bu lezzetleri ‘ulaşılabilir fiyata’ kendi mekanları moda Chocca’da satmaya karar kılmışlar. 

    İşte Yeşim İshakoğlu’nun anlatımıyla az bilinen İtalyan tatlıları...

  • 3

    ÖYKÜSÜ OLAN TATLILAR

    Parrozzo, Cannoli, Cassata Siciliana, Torta Caprese, Delizia al limone di Amalfi, Torta al pepperoncino e cioccolato, Tiramisu, Panna Cotta, Torta al Mascarpone, Budino, Meringata diye uzayıp giden bu melodik sözcükler her biri birbirinden enfes ve dünyaca meşhur İtalyan tatlıları aslında. Türkiye’de çoğu henüz pek bilinmiyor. Hikayelerini ise neredeyse kimse bilmiyor. Oysa hepsinin bir öyküsü var ve hikayesi olmayan şeylere de İtalya’da yer yok aslında. Tarihten gelmeyen veya tarihe bırakmayacakları işlerin peşinden koşturmuyorlar.
  • 4

    ÇİĞ BADEMLE YAPILIYOR

    Meringata 

    Hepimizin bildiği bezenin anası. 1720 yılında ünlü pastacı İtalyan asıllı Gasparini tarafından bulunmuş. İsviçre’nin küçük bir kasabası olan Meiringen’de yaşayan Gasparini, birgün yumurtanın akını çırparken yoğunlaşıp, kıvamının arttığı farketmiş ve bunu hemen tatlı haline getirmeye karar vermiş. Daha sonra Maria Antonietta tarafından da çok beğenilip tarihteki yerini almış. İtalyanlar, çiğ bademe akçaağacı şurubu emdirip, mascarpone peyniri ile çırpılmış bitter çikolatayı bunun üzerine koyup fırınlıyorlar ve son olarak da üzerine merengeyi konduruyorlar.

  • 5

    ASLINDA ÇOBAN EKMEĞİ

    Parrozzo

    Taze badem ve irmik, portakal suyu ve rom ile fırınlanıp, sonra tereyağlı özel bir çikolata ile kaplanıyor. Abruzzo bölgesi tatlısı. Yerel dilde ‘Çoban Ekmeği’ demek. Dağlarda bozulmasın diye yapılan bu besleyici ve lezzetli ekmek zamanla ünlü bir İtalyan tatlısı olarak yerini almış.

  • 6

    KISACA: UNSUZ PASTA

    Torta Caprese

    İtalyan asıllı ünlü Amerikalı gangasterler yıllık toplantılarını Napoli’nin Capri Adası’nda yaparlarmış. İşte öyle bir toplantının sabahında akşam yemeyi için çikolatalı pasta hazırlanmasını istemişler. Çok heyecanlanan aşçı pastaya un koymayı unutmuş ve bunu fark ettiğinde artık çok geç kalınmış. Pasta masaya servis edilmiş bile. Beklenen olmamış ve babalar çiğ badem ile çikolatadan yapılmış unsuz bu pastayı çok beğenmişler ve gerçeği öğrendikten sonra aşçıbaşıyla oldukça eğlenip, reçetesini saklamasını seneye yeniden isteyeceklerini söylemişler. Böylece Torta Caprese doğmuş. 

  • 7

    NAZARDAN DA KORUYOR

    Cannoli

    Sicilya’nın dünyaya tanıttığı çok özel tatlı. Arapça ‘Kalt El nissa’ kelimesinden gelen Caltanissetta kasabasındaki eski bir şatoda yaratılmış. Rahibelerin yaptığı bu enfes tatlı, hem erkeğin üretkenliğinin simgesi olarak hem de nazara karşı iyi geldiği düşünerek tüketilirmiş. Arapların da etkisi altında kalan Cannoli’yi Marsala ile tatlandırıyorlar.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız