Dondurucu suyun dibinde yaşam

Dondurucu suyun dibinde yaşam

Haberler 26.07.2011 - 14:57

  • 1

    Su altının 'elektronik' canlıları

    Dünyada eşi benzeri olmayan su altı yaşam formları dünyanın en soğuk sularında keşfedildi. Rusya’da Kuzey Kutbu’nun dondurucu sularında, yaklaşık 40 metre derinlikte gizlenen olağanüstü canlılar bulundu.

    Jöle görünümlü bu canlılar dünyanın en soğuk ve yaşam koşulları açısından konukseverlikten en uzak sularında yer alıyor. Titrek ve kamçılı et küreleri yaklaşık 40 metre derinlikte, kutuptaki Beyaz Deniz’in buz çarşafları altında yaşıyor. Zor koşullara rağmen, White Sea Biological Station’ın en tecrübeli dalgıcı olan Alexander Semenov, dalışında bölgeden çok farklı numune canlılar aldı.

    Elektronik flaş kullanarak canlıların inanılmaz vücutlarının nasıl göründüğünü kaydeden Semenov, bu tür organizmaların çoğunun yarı saydam olduğunu belirterek “Su sütununda yaşıyorlar ve avcılara karşı görünmez olmaları gerekiyor ya da avcı onlarsa, yemeklerine sürpriz yapmak için bu görünmezliklerini kullanıyorlar. Fotoğraflardaki fosforluk onların vücutlarının içindeki dağınık ışıktan kaynaklanıyor. Bu canlılar karanlık boşlukta tamamen görünmez oluyorlar” diye ekledi.

    Semenov’un flaş tekniği bu hayvanların diğerlerini nasıl yediğini gösterecek kadar etkili. Bu teknikle hayvanların içindeki bütün besinleri ve bazen de yiyeceklerinin avcısının içinde halen hareket edebildiği dahi görülebilir. Birçok insan bu sevimli ve rengarenk hayvanların karanlıkta ve soğuk suda yaşayamayacağını düşünse de Beyaz Deniz insanlara kendine ait canlılarla var olan başka bir dünya gösteriyor.

    Bu ‘Çıplak Deniz Kelebeği’ Rus Arktik’indeki Beyaz Deniz’de bulundu.
  • 2

    Dondurucu suyun dibinde yaşam

    Bu fotoğrafta bir Lion's Mane denizanası ve içindeki Amphipod Hyperia Galba görünüyor.
  • 3

    Dondurucu suyun dibinde yaşam

    Dryodora Glandiformis elektronik gibi görünüyor.
  • 4

    Dondurucu suyun dibinde yaşam

    Alexander Semenov, fotoğraflarının sıradan bir ev hanımımdan bir uzmana kadar herkese hitap ettiğini söylüyor.
  • 5

    Dondurucu suyun dibinde yaşam

    Ay denizanası, Moskova Eyalet Üniversitesi’nden Alexander Semenov tarafından fotoğraflanan birçok canlıdan biri...
  • 6

    Dondurucu suyun dibinde yaşam

    Bu canlılar stroboskop kullanılarak görüntülendi.
  • 7

    Dondurucu suyun dibinde yaşam

    Semenov, bu Hydromedusan denizanasının fotoğrafını White Sea Biological Station adına çekti.
  • 8

    Dondurucu suyun dibinde yaşam

    Bu fotoğraflar, bilim insanlarına başka bir dünyaya aitmişçesine yaşayan deniz canlılarının vücut yapıları hakkında eşsiz bir bakış sunuyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız