Efsane şarkıcı David Bowie anılıyor (David Bowie'nin yaşamı ve kariyeri)

Bu hafta efsane şarkıcı David Bowie'nin hem ölüm yıl dönümü hem de doğum gününü barındırıyor. Birçok farklı disiplinle temas eden hayatına sığdırdığı popüler müziğin ikonu olarak gösterilmesini sağlayan çalışmalarıyla eleştirmenler tarafından yenilikçi olarak anılan Bowie, 1969 tarihli ''Space Oddity'' adlı şarkısıyla dünyaca üne kavuşmuştu.  İşte David Bowie'nin yaşamı ve kariyeri...

Haberler 09.01.2021 - 17:37

  • 1

    Güney Londra'nın Brixton şehrinde 8 Ocak 1947’de dünyaya gelen David Bowie’nin 10 Ocak Pazar günü, aramızdan ayrılışının beşinci yıl dönümü olacak.

    Tarihteki en önemli sanatçılardan biri olarak gösterilen Dawid Bowie, sayısız albüme imza attı ve birçok şarkıcıya ilham kaynağı oldu.

    1,5 yıl kanserle savaşan Bowie 10 Ocak 2016'da son albümü olan Blackstar'ı çıkarttıktan ve 69. doğum gününden iki gün sonra hayatını kaybetti.

  • 2

    Kariyerinin her on yılında hit single'lar yaratan Bowie, müziğinde kullandığı elektronik sesler, albüm ve konserlerindeki sanatsal, avangart ve canlı görsel sunumları, sahne şovları - popüler - müziğin gelişimini ve ondan sonra gelen yeni kuşak müzisyenleri etkiledi. 

    Yaşamı boyunca 140 milyona ulaşan rekor satışları, onu dünyanın en çok satan müzisyenlerinden biri yaptı.

  • 3

    2004'ten sonra rahatsızlıkları sebebiyle konser turnelerini bırakan Bowie, son canlı performansını 2006'da gerçekleştirdi. Müziğe verdiği uzun arayı 2013'te yayınladığı ''The Next Day'' albümüyle sonlandırdı. Canlı çalmak yerine stüdyo müzisyenliğine devam eden Bowie, 2016'da da ''Blackstar'' isimli albümünü yayınladı. The Next Day albümünde eski idealist sanatsal sound ve fikirlerini koruyan ve geliştiren Bowie, bu albümle bundan da büyük ölçüde uzaklaştı neredeyse tamamen farklı bir sound ortaya çıkardıve hafiften avangart caza da kapıyı araladı.

    Ancak albüm yayınlandıktan iki gün sonra hayatını kaybetti. Berlin Üçlemesi'yle filizlendirdiği, 1993 - 2003 yılları arasında olgunlaştırdığı sound ve vizyonunu 2013 - 2016 yılları arasında ölümünden sadece birkaç sene önce doruğa çıkarttı.

  • 4

    Bowie, Rolling Stone'un "Tarihdeki En İyi 500 Albüm" listesinde 6. sırada ve "Tarihdeki En İyi 500 Şarkı" listesinde de 5 şarkısı bulunuyor.

    Bowie, aynı derginin "Tarihteki En İyi Şarkıcılar" listesinde 23'üncü sırada yer alırken, BBC'nin yaptığı "En Büyük 100 İngiliz" listesinde de 21. sırada yer aldı. Bowie, kariyeri boyunca 140 milyon civarı albüm satışı elde etti.. MTV ve Blender'in geçirdiği ankette tarihteki en iyi ses sanatçıları arasında yer alan sanatçı, OnePoll anketinde Rock Tanrılarından biri olarak gösterildi.

    2008 senesinde 'Yaşam Boyu Başarı Grammy Ödülü' aldı. Blender dergisi Bowie'yi tüm zamanların en önemli rock dehaları arasında gösterdi. GQ dergisi ise Bowie'yi en iyi giyinen erkeklerden biri olarak lanse etti.

    Bowie, 1997 senesinde Birleşik Krallık'ın en zengin şarkıcısı oldu ve 1981 yılında Queen'in hiti olan Under Pressure adlı şarkıda Annie Lennox ile beraber düet yaptı. Şarkı Birleşik Krallık ve Arjantin'de bir numaraya yükseldi. 

  • 5

    SİNEMA KARİYERİ

    Müzik kariyerinin yanı sıra sinema sektörüne de el atan Bowie The Hunger, The Man Who Fell to the World, Merry Christmas, Mr. Lawrence, The Prestige ve Twin Peaks:Fire Walk With Me gibi filmlerde rol aldı.

    Bir oyuncu olarak da eleştirmenlerden yüksek puanlar toplamayı başarmış olan Bowie, The Man Who Fell to Earth filmindeki performansı ona Saturn Ödülü kazandırdı. Zoolander (2001) filmi ile MTV Film Ödülüne aday gösterildi. MTV, aynı şekilde kendisini video kliplerdeki başarısından dolayı Video Vanguard ödülü ile onurlandırdı.

    Bowie'yi onurlandırmak adına türüne yeni rastlanan bir örümceğe David Bowie'den esinlenerek Heteropoda davidbowie ismi konuldu aynı zamanda Bowie'ye Hollywood bulvarında 1997 yılında bir yıldız verildi. 

    Bowie, 2003 senesinde kendisine teklif edilen şövalyelik unvanını ise geri çevirdi.

  • 6

    YASSASSİN!

    David Bowie'nin Lodger albümünde yer verdiği ve sözlerini kendisinin yazdığı "Yassassin" şarkısının ise bizi yakından ilgilendiren bir hikayesi var.

    İddiaya göre David Bowie'nin Berlin'de gezerken duvarda gördüğü Türkçe "Yaşasın " kelimesi dikkatini çekmiş. Kelimenin anlamını sormuş ve "Yaşasın" olduğunu öğrenince anlamını çok beğenmiş ve bunun üzerine bir şarkı yazmaya karar vermiş.

    YassassinLodger albümünden çıkan üçüncü tekli olarak, yalnızca Hollanda ve Türkiye'de yayınlandı. 

     Şarkı 4 dakika 13 saniye sürüyor.

     Sözleri ise şöyle:

     

    Yassassin - I'm not a moody guy

    Yassassin - I walk without a sound

    Yassassin - Just a working man, no judge of men

    Yassassin - But such a life I've never known

  • 7

    David Bowie, doğum günü ve son albümü Blackstar’ın piyasaya çıktığı gün 8 Ocak’tan iki gün sonra 18 aydır mücadele ettiği kansere yenik düşerek hayata veda etti.  

    Ölümünden önce, "Buradan nereye gidiyorum bilmiyorum ama söz veriyorum sıkıcı olmayacak” demişti Bowie.

    Sanatçı en son Enda Walsh ile beraber yazdığı ve kendi şarkıları içeren “Lazarus” adlı müzikalin 7 Aralık’taki galasında görülmüştü.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız