İstanbullu Gelin yeni bölümde İpek bebeğini neden reddediyor? (Lohusalık depresyonu nedir?)

Star TV'de yayınlanan İstanbullu Gelin'de Dilara Aksüyek'in canlandırdığı İpek karakteri geçirdiği kaza sonrası erken doğum yaptı. Ancak yaşananların etkisinde kalan İpek, bebeğini görmeyi reddetti. Peki ama İpek'in yaşadığı hastalığın adı ne, nasıl başa çıkılır? Lohusalık depresyonu / lohusalık hüznü geçiren İpek ve benzer problemi yaşayan kadınlar neler yapmalı? HABER: TÜLAY KARABAĞ

Haberler 17.11.2017 - 21:02

  • 1

    Başrollerini Özcan Deniz ve Aslı Enver’in paylaştığı, Star TV’nin sevilen dizisi İstanbullu Gelin’de bu haftaya damga vuran gelişme, İpek Boran'ın doğumdan sonra bebeğini reddetmesi oldu. Peki, bir kadın yaklaşık 9 ay boyunca müthiş bir duygusal ve fizyolojik bağ kurduğu bebeğini neden reddeder? Kadın doğum uzmanlarına göre, İpek'in yaşadığı bu durum, lohusalık hüznünden veya lohusalık depresyonundan kaynaklanabilir ve sonu intihara kadar gidebilir.

  • 2

    Hamilelik döneminde salgılanan birçok hormon, doğumun gerçekleşmesi ile birlikte düşüşe geçiyor. Annelik heyecanını yaşayan kadın için bir yandan dünyasına yeni giren yavrusu, bir yanda dalgalanan hormonları ile birlikte lohusalık dönemi başlıyor.

  • 3

    Tıbben doğumdan sonraki ilk 6 haftayı ifade eden lohusalık, halk arasında ise doğumdan sonraki ilk 40 güne denk gelen dönem.

  • 4

    DOĞUM HEYECANI KABUSA DÖNÜŞEBİLİR!

    Ancak kadın hayatının normal dönemlerinden biri olan lohusalık, her zaman dünyaya gözlerini açan bir yavrunun heyecanıyla örtüşmeyebiliyor ve annenin hayatını kabusa çevirebiliyor.

    Tıpkı Star TV’nin sevilen dizisi İstanbullu Gelin’de olduğu gibi. Dizinin son bölümünde doğumuna çok az kalan İpek. merdivenlerden düştü ve hastanede doğum yaptı. Ancak İpek yavrusunu kucağına almak bile istemedi, onu reddetti. İpek'in yaşadığı bu durum akıllara lohusalıkta yaşanması olası sorunları getirdi. 

  • 5

    DOĞUMDAN SONRAKİ HAYAT “LOHUSALIK”

    Şişli Florence Nightingale Hastanesi- Kadın Sağlığı ve Hastalıkları UzmanıYrd. Doç. Dr. Yusuf Olgaç, İstanbullu Gelin ile dikkatleri üzerine çeken lohusalık dönemini ve bu dönemde yaşanabilecek sorunlarıntv.com.tr’ye şöyle anlattı:

    “Doğumdan sonraki dönemde annede lohusalık hüznü dediğimiz geçici ruhsal tablo görülebilir. Bu durumun 2 haftada kendiliğinden yatışması beklenir. Annede sürekli ağlama isteği, bebeğe bakım verme konusunda isteksizlik, eş ilişkilerinde çatışma, ani duygu değişiklikleri görülebilir. Bu sorun, istatistiksel olarak her iki anneden birinde gözlemlenmektedir.

  • 6

    DOĞUMUN NASIL GERÇEKLEŞTİĞİ DE ÇOK ÖNEMLİ

    Lohusalık hüznünün hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmekle birlikte, annenin psikolojisi, hamileliğini, doğumunu nasıl geçirdiği ve bebeği ile bağ kurmada herhangi bir problem olup olmamasının da etkisi büyüktür.“

  • 7
    Lohusalık hüznü yaşayan annelerin genellikle profesyonel yardıma ihtiyaç duymadan ve aile desteği ile sorunu hallettiklerini belirten Dr. Olgaç, daha ağır seyirli olan lohusalık depresyonunu, bu durumda annenin yaşadığı sorunları aktardı ve lohusalık depresyonunun intihara bile götürebildiğine dikkat çekti:
  • 8

    LOHUSALIK DEPRESYONUNDAKİ ANNE, BEBEĞİNİ İSTEMEYEBİLİR

    “Lohusalık depresyonu, lohusaların %10 ile 25’inde görülür ve lohusalık hüznünden farklıdır. Doğumdan sonra 2 hafta geçmesine rağmen melankoli hali devam ediyor, buna suçluluk hissi, öfke ve yoğun duygusal dalgalanmalar ekleniyorsa lohusalık depresyonundan bahsedilebilir.” 

  • 9

    LOHUSALIK DEPRESYONU YAŞAYAN ANNELERDE HANGİ SORUNLAR GÖRÜLÜR?

    -Halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hali.

    -Çevresindeki kişilerden ve sosyallikten uzak durma.

    -Hayattan keyif alamama.

    -Dikkatini odaklama ve sürdürme konusunda güçlük.

    -Uykusuzluk veya aşırı uyuma hali.

    -İştahsızlık veya aşırı yemek.

    -Sürekli sebepsiz bir üzüntü ve / veya ağlama nöbetleri.

  • 10

    -Huzursuzluk ve gerginlik.

    -Kendisinin sevilmediğini ve desteklenmediğini düşünme.

    -Bebeğe bakım verme konusunda isteksizlik.

    - Bebeği reddetme.

    - Bebeği emzirmek istememe.

    -Bebeğe zarar verme korkusu ve suçluluk duygusu.

    - İntiharı düşünme

  • 11

    LOHUSALIK DEPRESYONU NASIL ÖNLENİR?

    Anne-baba adaylarının doğum sonrası sürece hazırlanmalarının önemine değinenYrd. Doç. Yusuf Olgaç, yapılması gerekenleri ise şu şekilde özetledi: 

     “Anne ve baba adayının lohusalık dönemi için organize olmaları önemlidir. Annenin yanında kimin kalacağı, nasıl yardımcı olacağı ve ne kadar kalacağı önceden belirlenmelidir. Lohusalık, yeni annelerin her anlamda desteğe ihtiyaç duydukları bir dönemdir. Anneye destek veren kişilerin anneyi psikolojik olarak da gözlemlemeleri çok iyi olacaktır. Çünkü anneler bu dönemde yardım istemekten kaçınabilir veya içe dönebilirler. Doğum sonrasında ilk 2 haftadan itibaren duygusal olarak kaygı ve korkular azalmıyor ve hatta artarak devam ediyorsa annede yukarıda sıralanan belirtiler de gözlemleniyorsa mutlaka bir uzman desteğine başvurulmalıdır.”

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız