Soyu tükenmiş hayvanlar bile onun elinde can buluyor

Bir taksidermi ustasının elinde soyu tükenmiş hayvanlar bile can buluyor. Ama bu koruma, doğa korumacılıktan çok farklı.

Haberler 02.09.2015 - 16:51

  • 1
    Bir taksidermi ustasının elinde soyu tükenmiş hayvanlar bile can buluyor. Ama bu koruma, doğa korumacılıktan çok farklı.

    Taksidermi ustası George Dante, New York’ta, Amerika Doğa Tarihi Müzesi’nde (AMNH) yer alan dioramadaki boz ayıya rötuş yapıyor. Dioramalar, ziyaretçilere hayvanları doğal yaşam alanlarının yeniden canlandırılmış halinde yakından görme olanağı veriyor.
  • 2
    AMNH’deki Afrika Memelileri Akeley Salonu’nda yer alan 1900’lerin başından kalma “Alarm” adlı eserde bir erkek fil havayı koklamak için hortumunu kaldırmış, sahnedeki tüm Afrika filleri tedirginlik içinde. Bu hayvanlardan biri ABD Başkanı Theodore Roosevelt tarafından vurulmuştu.
  • 3
    Taksidermi, doğada asla karşılaşma olanağı bulamayacağımız canlıları yakından izleme şansı veriyor. 1831’de Paris’te kurulan bilimsel enstitü Deyrolle’daki bu çalışmalarda yer alan örnekler neredeyse Nuh’un Gemisi çeşitliliğinde...
  • 4
    Taksiderminin sanatsal yönü 1800’lerde gelişti. İngiliz doğacı John Hancock’a ait bu doğan çalışması da en güzel örnekler arasında.
  • 5
    Ken Walker bir avcı, doğacı ve hayvanları doğal pozları ve ortamlarında sergileyen dünya şampiyonu bir taksidermist. Günbatımında, Kanada, Alberta'daki evinin yakınlarında taksidermi çalışmaları için inşa ettiği yeni atölyesine doğru yürüyor. Girişte Walker'ın bir müşterisi için tamir ettiği doldurulmuş kutup ayısı göze çarpıyor.
  • 6
    Usta bir taksidermistin eseri eğitici olmakla kalmayıp duygulara da hitap ediyor. E. A. (Billy) Hankins III, Kaliforniya’daki bir hayvanat bahçesinde doğal nedenlerle ölümünün ardından tahnitlediği yavru batı ova gorilini özenle tutuyor.
  • 7
    Çok fotoğraflanan ya da sergilenen hayvanların gerçek görünüşlerini yansıtmak taksidermistler için oldukça zor. George Dante, türünün son örneği Yalnız George'un 2012 yılında ölmesinin ardından bu işe soyumuştu.
  • 8
    Wendy Christensen ise bambaşka zorluklarla karşı karşıya kalmıştı. Milwaukee Hayvanat Bahçesi'nin eski yıldızı Samson'un kişiliğini, tek bir gerçek parça dahi kullanmadan yaptığı gorilde yansıtmıştı.
  • 9
    Paris'teki Doğa Tarihi Müzesi'nin bu odasına, Salle des Espèces Menacées et Disparues (Tehlike Altında Bulunan ve Soyu Tükenmiş Türler Salonu) adı verilmiş. Sergilenen hayvanlar arasında bulunan dağ gorili (Gorilla beringei beringei), Londralı bir taksidermi şirketi tarafından 1920 civarında doldurulmuş ve bir Fransız aristokratın koleksiyonuna girmiş. Dağ gorilleri günümüzde tehdit altında.
  • 10
    Petrolcü Kerry Krottinger’in avladığı büyük hayvanlar, Dallas’taki evinde kendisi ve eşi Libby’nin etrafını sarmış. Av için harcadığı paranın, ziyaretçi çeken hayvanları koruma konusunda Afrika ülkelerini teşvik ettiğini ileri sürüyor. ABD politikaları da bazen korumacılığı teşvik ediyor. Örneğin Zimbabve fil yönetimi konusunda yeterli veri sağlamayınca ABD yetkilileri ülkeden fil tahniti getirme yasağını uzattı.
  • 11
    Haham Shaul Shimon Deutsch, insanlara Tevrat'ta bahsedilen hayvanları görme olanağı vermek istemiş. "Hayvanat bahçesi istiyordum," diyor, "ama onun yerine tahnit edilmiş hayvanlar topladım." Deutsch tahnitlenmiş hayvanları Brooklyn'deki Tevrat Hayvan Dünyası adlı müzede sergiliyor.
  • 12
    Veteriner Sami Kader, Batı Şeria’nın Kalkilya şehrinde yöneticiliğini yaptığı hayvanat bahçesindeki bir dioramada poz veriyor. Kendi kendini yetiştiren taksidermi ustası Kader, bölgedeki savaş sırasında ölen hayvanat bahçesi sakinlerini kaybetmek istemediğini söylüyor. Bu nedenle sergileme amacıyla hayvanları tahnitlemiş.
  • 13
    Tahnit edilmiş hayvanlara genelde doğal duruşları veriliyor. Bunun örneğini Kanadalı doğacı Ken Walker’ın tahnitleyerek bir konuk odasında sakladığı kar leoparında ve İngiliz sanatçı Emily Mayer tarafından tahnitlenen tilki tazısı Bertie’de görmek mümkün.

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Eylül sayısında ve iPad/iPhone/Android edisyonlarında okuyabilirsiniz.



Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız